Metode prin care îți poți învăța copiii să protejeze mediul înconjurător

BUCURESTI - 1 august 2022

Comunicat tip General in Monden / Lifestyle

Educația de mediu îi ajută pe copiii să devină adulți care trăiesc o viață eco-friendly, protejând astfel planeta. Descoperă în acest articol 5 metode prin care îți poți învăța copiii să protejeze mediul înconjurător.

Metode prin care îți poți învăța copiii să protejeze mediul înconjurător

Metode prin care îți poți învăța copiii să protejeze mediul înconjurător

Învață-i să recicleze

Reciclarea corectă a deșeurilor e ușor de înțeles de către copii. Începe prin a pregăti coșuri separate pentru hârtie, plastic, metal și sticlă, apoi vorbește-i despre importanța reciclării. Lipește postere deasupra coșurilor pentru ca cei mici să țină minte ce deșeuri se pot recicla și pe care să le arunce la gunoi. 

De asemenea, nu uitați că deșeurile trebuie clătite sau spălate înainte de a le pune în coșul de colectare. Dacă ai un copil mic, cel mai probabil te vei ocupa tu de această sarcină, mai ales în ceea ce privește sticla. De aceea, veți avea nevoie de un coș în plus în care copilul să pună articolele murdare. Astfel, nu va contamina restul deșeurilor.

Participați împreună la acțiuni de ecologizare

Asociațiile de mediu organizează regulat acțiuni de ecologizare în orașe din toată țara. Cele mai comune sunt acțiunile de curățare a zonelor verzi și plantările de copaci, însă vă puteți înscrie și la alte activități.

Făcând voluntariat, copiii se vor simți mai împliniți, vor cunoaște o mulțime de oameni noi și se vor simți mai conectați la comunitate și natură.

Bineînțeles, cel mic trebuie să fie de acord să se implice. Vorbește-i despre importanța acestor activități și prezintă-i ocazia ca pe ceva distractiv, însă nu îl forța dacă refuză.

Creșteți fructe și legume

Grădinăritul și munca cu pământul sunt o modalitate excelentă de a face copiii să aprecieze mai mult natura. În plus, veți obține propria hrană, rezultat care îi va încânta peste măsură. 

Totodată, copiii se bucură de aceleași beneficii ale grădinăritului ca adulții: fac mișcare, se relaxează, dezvoltă abilități noi, își îmbunătățesc concentrarea și au mai multă încredere în ei.

Faceți excursii în natură

General vorbind, excursiile contribuie la dezvoltarea copiilor. Le permit să cunoască lumea, să își dezvolte cultura generală, iar curiozitatea le este stimulată. În același timp, sunt o ocazie minunată de a petrece mai mult timp alături de părinți.

Cât despre excursiile în natură, ele prezintă beneficii în plus, dintre care amintim:

deconectarea de la rutina zilnică

petrecerea timpului într-un loc liniștit și nepoluat

ocazia de a învăța geografie

descoperirea a numeroase forme de viață (insecte, păsări etc)

admirarea peisajelor naturale

conectarea cu natura

În funcție de disponibilitate și de buget, puteți organiza vacanțe mai lungi în alte orașe, excursii de o zi sau pur și simplu plimbări în grădina botanică a orașului în care locuiți.

Fii un exemplu pentru ei

Cea mai eficientă metodă prin care îți poți învăța copiii să protejeze mediul înconjurător este să fii un exemplu pentru ei. Dacă cei mici vor observa că nu ții cont de sfaturile pe care le oferi lor, vor considera că nu merită să își bată capul cu ele.

Faceți împreună tranziția către un stil de viață sustenabil, ca familie. Educați-vă împreună, renunțați la obiceiurile nocive și încercați să adoptați constant unele cu un impact pozitiv asupra mediului.

 

Ține cont de sfaturile de mai sus și vei reuși să ai un copil care își va dori cu adevărat să protejeze mediul. Învață-l să recicleze corect, participați la acțiuni de ecologizare, creșteți fructe și legume acasă, petreceți mai mult timp în natură și nu uita să fii tu însăți un exemplu pentru el.

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/dwf/metode-prin-care-iti-poti-invata-copiii-sa-protejeze-mediul-inconjurator