Utilaje de care ai nevoie pentru prelucrarea betonului

BUCURESTI - 19 mai 2022

Comunicat tip General in Constructii


În lucrările de construcții un rol foarte important îl joacă utilajele și sculele, alături de materialele de calitate. Betonul este unul dintre cele mai cunoscute materiale pentru construcții, folosit încă din cele mai vechi timpuri pentru realizarea fundațiilor, a structurilor de rezistență sau a aleilor pietonale.

Utilaje de care ai nevoie pentru prelucrarea betonului

Utilaje de care ai nevoie pentru prelucrarea betonului

Pentru ca betonul să poată fi pus în operă cu ușurință, dar și pentru a conferi lucrărilor un plus de rezistență, sunt necesare utilaje speciale, despre care discutăm în cele ce urmează.

Mașini de tăiat beton

Mașinile de tăiat beton sunt utilizate pentru tăierea pardoselilor din beton, acolo unde este necesară realizarea rosturilor sau delimitarea unor zone. Aceste mașini pentru tăiat betonul sau asfaltul sunt dotate cu un sistem performant de răcire, care folosește apa pentru procesul de tăiere, astfel încât pânza cu care este tăiat betonul să nu se înfierbânte. Reglarea adâncimii de tăiere se poate face cu ușurință, pentru ca lucrările de șantier să se realizeze în cele mai bune condiții. 

Betoniere pentru amestecare

Procesul de preparare a betonului implică folosirea unor utilaje de mari dimensiuni, ca niște cuve, care mențin umiditatea și care permit amestecarea continuă a materialului. 

 

Betonul este un material care nu poate fi preparat în cantități mici, tocmai pentru că el este folosit pentru elemente ample. Fundațiile de beton implică metri cubi de material folosit, la fel și structura de rezistență a unei case. Planșeele au nevoie de beton de calitate superioară, la fel și anexele sau elementele de exterior, precum aleile sau drumurile. 

 

Pentru fiecare dintre aceste cazuri sunt necesare cantități foarte mari de material, iar utilajele de amestecare de mici dimensiuni nu pot face față. Astfel, betonierele (sau cifele, în anumite situații) pot realiza procesul de amestecare al cimentului cu nisip și apă, astfel încât amestecul rezultat să poată fi turnat pe șantier, conform detaliilor de execuție din cadrul proiectelor tehnice. 

Este nevoie de utilizarea imediată a betonului, pentru că unele tipuri de beton folosesc aditivi care măresc timpul de priză, sau care grăbesc uscarea. În acest caz este cu atât mai important să fie folosite betonierele de capacitate mare, care să poată livra cantități mari de material în timp scurt. 

Compactoare și vibratoare de beton

Pentru realizarea lucrărilor de compactare și vibrare sunt necesare scule și utilaje speciale, cu ajutorul cărora aerul este scos din structura de beton. În procesul de amestecare a materialului este inevitabil ca acesta să nu se aereze, adică să nu formeze bule de aer. 

 

Aceste goluri de aer sunt o problemă în construcții, deoarece ele pot constitui breșe prin care cedarea elementelor se poate face cu o mai mare ușurință. Acolo unde este aer înseamnă că nu există material suficient, iar acest lucru afectează capacitatea portantă a elementelor de construcții. Trebuie așadar scos acest aer din structură, iar vibratoarele de beton și plăcile sunt cea mai bună soluție.

În vreme ce vibratoarele pot fi introduse în beton, pentru o vibrare în adâncime, plăcile vibrante pot fi folosite pe suprafață, pentru a nivela și compacta straturile de material. În acest fel sunt eliminate golurile de aer și, în cazul în care sunt necesare completări cu material, acestea vor trebui făcute atunci când betonul este proaspăt turnat. 

Șlefuitoare pentru beton

În cazul în care este necesară o suprafață netedă de beton pot fi folosite șlefuitoarele mecanice. Acestea reduc timpul de muncă și oferă suprafețe perfect plane și netede, potrivite pentru a fi exploatate în funcție de cerințele beneficiarilor.

 

Betonul este unul dintre cele mai cunoscute materiale de construcții și cu siguranță el își va păstra supremația în topul materialelor utilizate pentru realizarea clădirilor. 

Aceste utilaje pot ajuta atât în procesul de punere în operă a betonului, cât și mai târziu, atunci când sunt necesare rectificări sau finisaje la nivelul suprafețelor turnate. 

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/dwf/utilaje-de-care-ai-nevoie-pentru-prelucrarea-betonului