Angajatii din Romania pe ultimul loc in UE la competente IT

BUCURESTI - 6 martie 2015

Comunicat tip General in IT&C, Social, HR

Raportul de tara 2015, publicat de Comisia Europeana , sustine ca forta de munca din Romania detine cel mai slab nivel de abilitati IT din Europa. Potrivit raportului, proiectul national de Strategie Digitala contine, printre altele, ca obiectiv si dezoltarea compententelor digitale, insa ii lipsesc masurile concrete de implementare. Aceste evolutii influenteaza major productivitatea muncii, care in Romania este una dintre cele mai scazute din Uniunea Europeana. Concluziile sunt completate si de datele la fel de ingrijoratoare ale DESI 2015 .

Un procent mai mult decat dublu decat media europeana dintre angajatii din Romania are un nivel scazut sau nul de competente IT. Este vorba de 77% din forta de munca de la noi comparativ cu media de 32% in UE. Sunt date furnizate in Raportul de tara al Comisiei Europene, alaturi de concluziile in ceea ce priveste inca irelevanta pregatire pe care mediul universitar o face in raport cu piata muncii, dar si de ultima pozitie in Europa ocupata de tara noastra cand vine vorba de investitiile in cercetare.

Totodata, nici datele din Indicele economiei si societatii digitale (DESI) 2015 nu aduc vesti mai bune pentru situatia din Romania raportata la cea la nivel european: s-au facut progrese, dar suntem inca pe ultimul loc in sectorul digital. Astfel, numai 20% dintre romani detin competente digitale de baza, in Romania doar 1,3% din totalul fortei de munca sunt specialisti TIC, foarte putini dintre utilizatorii de Internet, 7,7%, folosesc servicii de e-banking   si inregistram cel mai mic procent la e-commerce , pentru ca doar 17% dintre romani cumpara online.

Toate acestea sunt o bariera pentru cresterea economiei digitale in Romania. Competentele digitale imbunatatite sunt de o importanta critica in revigorarea generala a economiei, prin educarea unei forte de munca inovative si minimizarea diviziunii digitale si vor fi parte integranta din succesul pe care il va inregistra politica unei cresteri inteligente, constante si inclusive.

 

ECDL ROMANIA sustine in continuare Agenda Digitala pentru Europa a Comisiei Europene, considerand-o ca fiind o initiativa oportuna si necesara. Prin reteaua de Centre de Testare ECDL dezvoltata la nivel national si prin proiectele derulate, ECDL ROMANIA asigura tuturor oportunitatea de a obtine si de a-si certifica la standard international si pe un anumit nivel competentele digitale. Tinerii, elevii, studentii, functionarii publici sau angajatii  in companii isi pot dovedi abilitatile IT prin intermediul Permisului ECDL – European Computer Driving Licence.

Despre ECDL ROMANIA

ECDL ROMANIA
Permisul european de conducere a computerului (ECDL – European Computer Driving Licence) este cel mai raspandit program de certificare a competentelor digitale recunoscut la nivel international in 150 de tari si numara pana in prezent peste 13 milioane de persoane inregistrate in program.
In afara Europei, certificarea este cunoscuta sub numele ICDL (International Computer Driving Licence).
ECDL ROMANIA este Operatorul National al licentei ECDL in Romania, cu o retea de peste 700 de centre de instruire si testare acreditate pe intreg teritoriul tarii.
Pentru mai multe informatii accesati www.ecdl.ro sau www.ecdl.org.

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/ecdl-romania/angajatii-din-romania-pe-ultimul-loc-in-ue-la-competente-it