Back to School. Competentele IT trebuie sa fie abordate la clasa.

BUCURESTI - 12 septembrie 2016

Comunicat tip General in Educatie / Cultura, IT&C, Social

Astazi, avand computere in scoli, exista oportunitati uriase pentru o invatare mai buna. Cheia pentru a profita de aceste oportunitati sunt competentele digitale. Cand salile de clasa sunt echipate cu calculatoare , este esential ca elevii si profesorii sa isi dezvolte abilitati IT&C solide, pentru a beneficia de tehnologie.
Elevii pot sa faca un pas inainte si sa isi obtina Permisul ECDL (European Computer Driving Licence). Astfel, competentele lor digitale sunt recunoscute la nivel international si certificate pe termen nelimitat, iar elevii au si posibilitatea de a echivala proba de Competente digitale din cadrul Bacalaureatului cu ECDL PROFIL BAC.
Mai mult, daca se inscriu si sustin cel putin un examen ECDL in perioada 12 septembrie - 16 decembrie 2016, pot castiga unul dintre premiile IT oferite de ECDL ROMANIA.

back to school, scoala, elevi, profesori, ECDL, computer, calculatoare, competente digitale, aptitudini, IT, IT&C, concurs, concurs ECDL, laptop, tablete, premii, castig, tineri, nativ digital, invatare, clasa

back to school, scoala, elevi, profesori, ECDL, computer, calculatoare, competente digitale, aptitudini, IT, IT&C, concurs, concurs ECDL, laptop, tablete, premii, castig, tineri, nativ digital, invatare, clasa

Tinerii sunt incurajati sa opteze pentru instruire si certificare IT la standard international si in anul scolar 2016-2017, in situatia in care dobandirea aptitudinilor IT este o conditie obligatorie pentru a face fata cerintelor tot mai ridicate in competitia de pe piata muncii. Dovedirea competentelor digitale si increderea in propriile abilitati pot fi asigurate doar prin obtinerea unei certificari la standarde internationale.

In perioada 12 septembrie – 16 decembrie 2016, toti elevii inscrisi in invatamantul preuniversitar din Romania, care se vor inscrie si urmeaza sa isi certifice competentele de utilizare a computerului  prin Permisul ECDL, intra automat in cursa pentru castigarea unuia dintre cele cinci premii oferite de ECDL ROMANIA: un laptop si patru tablete . Oferta este valabila doar pentru elevi , in perioada respectiva, prin concursul Incepe scoala cu ECDL! (detalii complete despre concurs se regasesc pe pagina web ECDL ROMANIA).

Calculatoarele pot fi folosite la clasa in multe feluri, incepand cu gradinita si scoala primara, pana la liceu si universitate. Competentele digitale reprezinta un set de aptitudini de baza care, alaturi de aritmetica si citire, trebuie sa fie dezvoltate inca din primele etape de scoala. Lipsa competentelor digitale ii expune pe tineri unor riscuri mari, atat in perioada de studii, cat si mai tarziu. Avand atat de multe noi optiuni datorita computerelor, elevii fara aptitudinile corespunzatoare vor pierde oportunitatile de invatare de care ceilalti elevi, corect pregatiti, vor beneficia. Mai tarziu, tinerii care nu si-au dezvoltat aptitudini IT&C solide vor fi in dezavantajati pe o piata a muncii care, din ce in ce mai mult, impune competentele digitale ca o cerinta prealabila. Nu exista niciun motiv particular datorita caruia tinerii s-ar putea naste alfabetizati digital, asa cum nu exista un argument conform caruia ei ar fi in stare sa conduca nativ un automobil sau, firesc, sa se nasca stiind deja sa scrie si sa citeasca. Alfabetizarea digitala, la fel ca si alfabetizarea conventionala, reprezinta ceva ce trebuie invatat. 

Studiile practice arata ca tinerii nu detin competente digitale in mod intrinsec pentru a utiliza tehnologia in siguranta si eficient, iar aptitudinile dobandite in mod informal sunt susceptibile de a fi incomplete. Acestia nu isi pot construi abilitatile digitale fara sprijin prin instruire si educatie. Termenul de " nativ digital ", aparut in ultimii ani pentru a descrie tinerii (de la copii la adulti tineri), care au crescut folosind in mod uzual computerul si, prin urmare, ar avea un instinct de utilizare a tehnologiei si nu ar mai avea nevoie de pregatire, este total fals.

Programele internationale de certificare, precum ECDL, care este deja implementat in multe scoli din intreaga lume, ofera o metoda clara de dezvoltare si probare a competentelor digitale dobandite. ECDL PROFIL permite candidatilor sa isi construiasca un profil de module ECDL in functie de propriile nevoi. In acest fel, este posibila certificarea exact pe competentele pe care un anumit job sau program de studiu le cere. Profilul ECDL pentru BAC se adreseaza elevilor care, pe langa dezvoltarea portofoliului personal, doresc sa isi echivaleze proba de Competente digitale din cadrul Bacalaureatului cu Permisul ECDL. Au fost create doua Profiluri ECDL destinate elevilor - Permisul ECDL PROFIL START BAC si Permisul ECDL PROFIL BAC, care pot fi dezvoltate apoi permanent. Programa pentru evaluarea competentelor digitale si obtinerea Permisului ECDL adresat elevilor corespunde materiei pe care liceenii o parcurg in cadrul orelor de TIC din programa scolara pentru clasele a IX-a si a X-a. Astfel, ei se pot pregati chiar in cadrul orelor de la scoala pentru obtinerea unei certificari cu recunoastere internationala. Avand deja Permisul European de Conducere a Computerului (ECDL), elevii pot solicita in clasa a XII-a echivalarea probei de competente digitale.

Despre ECDL ROMANIA

Permisul european de conducere a computerului (ECDL – European Computer Driving Licence) este cel mai raspandit program de certificare a competentelor digitale recunoscut la nivel international in 150 de tari si numara pana in prezent 14 milioane de persoane inregistrate in program.
In afara Europei, certificarea este cunoscuta sub numele ICDL (International Computer Driving Licence).
ECDL ROMANIA este Operatorul National al licentei ECDL in Romania, cu o retea de peste 700 de centre de instruire si testare acreditate pe intreg teritoriul tarii.
ECDL Foundation este o organizatie internationala dedicata dezvoltarii standardelor de competente digitale la nivelul fortei de munca, in educatie si la nivelul societatii in general. Programele de certificare, oferite prin intermediul unei retele globale active, permit indivizilor si organizatiilor sa evalueze, sa dezvolte si sa certifice competente de utilizare a computerelor si a altor instrumente digitale, pe baza standardului recunoscut global, ECDL/ ICDL.
Calitatea si reputatia ECDL sunt construite pe aproape 20 de ani de experienta in a asigura programe de certificare in 40 de limbi vorbite in intreaga lume. Succesul ECDL se bazeaza pe inovarea continua in dezvoltarea de programe de certificare, pe angajamentul pentru metodologii riguroase de testare si aderarea consecventa la standardele ECDL de asigurare a calitatii.
Pentru mai multe informatii accesati www.ecdl.ro sau www.ecdl.org.

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/ecdl-romania/back-to-school-competentele-it-trebuie-sa-fie-abordate-la-clasa