Disciplina optionala in licee: Utilizarea tehnologiilor de modelare si imprimare 3D

BUCURESTI - 28 mai 2019

Comunicat tip General in Educatie / Cultura, IT&C, Social

La initiativa ECDL ROMANIA, Utilizarea tehnologiilor de modelare si imprimare 3D a fost aprobata de Ministerul Educatiei ca disciplina optionala in liceu. Programa scolara pentru noul optional se va aplica in sistemul de invatamant incepand cu anul scolar 2019-2020.

Optinal national, Ministerul Educatiei, Utilizarea tehnologiilor de modelare şi imprimare 3D, Monitorul oficial, ECDL, ECDL ROMANIA, ECDL 3D Printing, 3D, 3D Printing, imprimante 3D, scoli, elevi, profesori, liceu, EDUTECH, ECDL Foundation

Optinal national, Ministerul Educatiei, Utilizarea tehnologiilor de modelare şi imprimare 3D, Monitorul oficial, ECDL, ECDL ROMANIA, ECDL 3D Printing, 3D, 3D Printing, imprimante 3D, scoli, elevi, profesori, liceu, EDUTECH, ECDL Foundation

A fost publicat in Monitorul Oficial nr. 384 din 16.05.2019, Ordinul nr. 3739/2019 privind aprobarea programei scolare pentru disciplina optionala Utilizarea tehnologiilor de modelare si imprimare 3D, liceu. Astfel, elevii de liceu pot urma, incepand cu anul scolar urmator, un nou optional care le poate conferi urmatoarele competente generale:

    Gestionarea tehnologiilor de imprimare 3DElaborarea unor proiecte inovative utilizand tehnologii de modelare si imprimare 3D, care sa dezvolte spiritul critic si flexibil

Conform ordinului, optionalul poate fi studiat in orice clasa din liceu, o ora pe saptamana, pe durata unui an scolar, in cadrul curriculumului la decizia scolii (CDS) pentru urmatoarele filiere: teoretica – toate profilurile si specializarile;  tehnologica – toate profilurile si specializarile; vocationala – profilul artistic (specializarea Arhitectura; specializarea Arte ambientale si design; specializarea Arte plastice si decorative), profilul Militar si profilul Ordine si Securitate Publica (specializarea Matematica-informatica). Optionalul poate fi predat de catre profesorii care au studii de specializare in domeniul informatica si TIC. ECDL ROMANIA  a creat programa si modulul de certificare pentru notiuni de baza in imprimarea 3D (ECDL 3D Printing), modul aprobat la nivel international de catre ECDL Foundation.

Initial, s-a derulat un proiect pilot „pro bono” de instruire a liceenilor in utilizarea imprimantelor 3D, in cadrul caruia s-au realizat trei grupe in Bucuresti - la Colegiul Tehnic Mecanic Grivita, Colegiul National de Informatica Tudor Vianu si la Colegiul de Arhitectura si Lucrari Publice I.N. Socolescu. Toate aceste cursuri au generat interes ridicat in randul participantilor, care au fost incantati sa descopere in liceul lor tehnologii la care nu aveau acces. Programul a fost dezvoltat intr-un mod care a permis invatarea indiferent de nivelul de pregatire al elevilor si de profilul colegiului.

Ulterior, ECDL ROMANIA a derulat un studiu de impact al tehnologiei 3D Printing in randul elevilor si al cadrelor didactice de specialitate Informatica si TIC din invatamantul preuniversitar din Romania. Concluziile au remarcat faptul ca, atat profesorii cat si elevii manifesta un interes sporit pentru dezvoltarea competentelor de baza in domeniul tehnologiilor de imprimare 3D, urmarind si obtinerea unei certificari cu recunoastere internationala.

Ca urmare, ECDL ROMANIA a facut demersuri pentru introducerea in curricula pentru clasele IX-XII a unui optional national ce cuprinde notiuni si competente  despre tehnologia 3D Printing pentru elevii si profesorii din invatamantul preuniversitar. Optionalul national privind “Utilizarea unor tehnologii de modelare si imprimare 3D” a fost intre timp aprobat. 

In acest context, ECDL ROMANIA s-a implicat major in dezvoltarea de materiale educationale necesare in procesul de predare a personalului didactic  pe competente de baza de modelare si imprimare 3D, care sunt disponibile acum pentru scolile din Romania.

Incepand cu 2017, ECDL ROMANIA in parteneriat cu Asociatia Oamenilor de Afaceri din Romania si cu sustinerea Dedeman, in acord cu Ministerul Educatiei, a demarat campania EDUTECH – Modeleaza viitorul, printeaza-l 3D!, care promoveaza proiectul „Meseriasii viitorului vor lucra cu imprimanta 3D”, prin care mai multe scoli din Romania au devenit hub-uri de imprimare 3D, fiind dotate gratuit cu imprimante 3D. Prin acest proiect, zeci de profesori si sute de elevi beneficiaza gratuit in fiecare an scolar de instruire si certificare ECDL 3D Printing.

 

ECDL ROMANIA este Operatorul National al licentei ECDL in Romania, cu o retea de peste 800 de centre de instruire si testare acreditate pe intreg teritoriul tarii. Prin reteaua de Centre de Testare ECDL dezvoltata la nivel national si prin proiectele derulate, ECDL ROMANIA asigura tuturor oportunitatea de a obtine si de a-si certifica la standard international si pe un anumit nivel competentele digitale. Tinerii, elevii, studentii, functionarii publici sau angajatii  in companii isi pot dovedi abilitatile IT prin intermediul Permisului ECDL.

Despre ECDL ROMANIA

ECDL ROMANIA
Permisul european de conducere a computerului (ECDL – European Computer Driving Licence) este cel mai raspandit program de certificare a competentelor digitale recunoscut la nivel international in peste 100 de tari si numara pana in prezent mai mult de 15 milioane de persoane inregistrate in program.
In afara Europei, certificarea este cunoscuta sub numele ICDL (International Computer Driving Licence).

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/ecdl-romania/disciplina-optionala-in-licee-utilizarea-tehnologiilor-de-modelare-si-imprimare-3d