Constituirea Asociaţiei Operatorilor din Agricultura ecologică - BIO ROMÂNIA

Sibiu - 3 iulie 2008

Comunicat tip General in ONG

Declaratia de la Sibiu - Din dorinţa de a sublinia importanţa unei dezvoltări coerente a Proiectului Ecologic Românesc şi de a sensibiliza populaţia României asupra potenţialului pentru agricultura ecologică a pământului Ţării, noi, membrii fondatori ai Asociaţiei Operatorilor din Agricultura ecologică - BIO ROMÂNIA, ne-am întrunit la Sibiu, în cadrul şedinţei de constituirea a Asociaţiei, în data de 3 iulie 2008.

Constituirea Asociaţiei Operatorilor din Agricultura ecologică-BIO ROMÂNIA.
Premise constitutive. Obiective pe termen scurt şi strategii de perspectivă.

Din dorinţa de a sublinia importanţa unei dezvoltări coerente a Proiectului Ecologic Românesc şi de a sensibiliza populaţia României asupra potenţialului pentru agricultura ecologică a pământului Ţării, noi, membrii fondatori ai Asociaţiei Operatorilor din Agricultura ecologică- BIO ROMÂNIA, ne-am întrunit la Sibiu, în cadrul şedinţei de constituirea a Asociaţiei, în data de 3 iulie 2008.

Dintre priorităţile absolute ale Asociaţiei, menţionăm:

1. Dezvoltarea unui Proiect Educaţional Ecologic românesc, prin colaborarea cu şcoala românească, de diferite grade, şi Biserică, instituţiile fundamentale ale spiritualităţii româneşti. Un efort de modificare a mentalităţii sprijinit prin educaţie coerentă faţă de sănătatea omului, faţă de natură şi faţă de modul de obţinere a produselor agricole porneşte întotdeauna cu cei tineri, cu cei angajaţi în educaţia lor. Mesajul nostru educaţional se adresează familiei româneşti, asupra dezvoltării unei gândiri sănătoase asupra alimentaţiei, asupra modului de a face agricultură şi de a respecta şi îngriji mediul înconjurător, ca daruri ale lui Dumnezeu.

2. Sprijinim elaborarea şi implementarea Planului de Dezvoltare a Agriculturii Ecologice din România, unul din obiectivele înscrise în Statutul nostru fiind acela de a deveni un partener social viabil şi competent de dialog în ceea ce priveşte domeniul de agricultură ecologică în România.

3. Reevaluarea Măsurii de Agro - Mediu din cadrul PNDR, versiunea Decembrie 2007, şi reintroducerea Sub-măsurii Agricultura Ecologică alături de celelalte sub-măsuri de agro-mediu, conform versiunii iniţiale;

Este ştiut ca în ţările membre UE fermierii care doresc conversia la agricultura ecologica, precum şi cei care continua practicile de agricultură ecologică, primesc ajutoare financiare suplimentare - „plăţile complementare”.

Dorim să furnizăm către departamentul de specialitate din cadrul Ministerului, tot sprijinul logistic necesar realizării si susţinerii reintroducerii Sub-măsurii Agricultura Ecologica. Pentru aceasta suntem pregătiţi să elaborăm în strânsa colaborare un plan de întâlniri de lucru în care să analizăm şi să găsim soluţii la problemele care au împiedicat alocarea unui sprijin esenţial pentru agricultura ecologică naţională.

4. Crearea unui mediu de colaborare transparent şi dinamic între Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, respectiv Direcţia Generala de Dezvoltare Rurală şi instituţiile şi organizaţiile implicate activ în sectorul de agricultură ecologică, prin înfiinţarea unui Consiliu consultativ pentru produsul ecologic, constituit din reprezentanţii desemnaţi ai acestor instituţii şi organizaţii, care să participe la procesul de luare a deciziilor privind agricultura ecologică;

În acest scop, ne afirmăm întreaga deschidere în organizarea unui grup de lucru care în strâns parteneriat cu autorităţile publice, precum şi cu alte organizaţii guvernamentale din domeniu, să putem elabora şi pune în practică un „parteneriat public privat”, cu scopul final al atingerii unui nivel de excelentă în agricultura ecologică naţionala.

5. Subvenţionarea unui procent din plata taxei de certificare către un organism de inspecţie şi certificare pentru toată suprafaţa aflată în agricultura ecologică, precum şi realizarea unei metode de calcul (UVM) care să ajute şi crescătorii de animale.

Alocarea de resurse financiare care să acopere toată suprafaţa fermei în cazul reintroducerii Sub Măsurii de Agricultura Ecologică, susţinerea alocării sprijinului pentru costurile tranzacţionale (Conform art. 39(4) al Regulamentului 1698/2005, plăţile de agro-mediu pentru fermieri pot include orice sume adiţionale, ce nu depăşesc 20% pentru compensarea costurilor tranzacţionale asociate îndeplinirii cerinţelor pachetului de agro-mediu)

6. Sprijin din partea MADR pentru extinderea pieţei produselor ecologice:

ii. Realizarea şi implementarea campaniilor de sensibilizare a consumatorilor în colaborare cu marile lanţuri de magazine. Ne dorim ca mâncarea din spitale şi suplimentul alimentar pentru copiii noştri din şcoli să fie sănătoase, curate, produse ale agricultorului român, certificat ecologic.

ii. Sprijinirea participării producătorilor la manifestări interne şi internaţionale.

iii. Realizarea şi implementarea campaniilor de promovare a siglei „ae” şi a logoului comunitar.

iv. Înfiinţarea unei linii telefonice de genul „TEL- VERDE” pentru acordarea de consultanţă în agricultura ecologică.


În numele Asociaţiei Operatorilor din Agricultura ecologică- BIO ROMÂNIA,

Preşedintele Asociaţiei,
Lect. Univ. Dr. Marian CIOCEANU






Membrii fondatori


Asociaţia Bioagricultorilor din România

„BIOTERRA ROMÂNIA”,

prin

_____________________

dl. prof. dr. Miklos Nagy

Vicepreşedinte


MITROPOLIA ARDEALULUI

ARHIEPISCOPIA ORTODOXA ROMÂNĂ SIBIU,

prin
_____________________________________

dl. Pr. Conf. Dr. Constantin-Valer Necula

Consilier bisericesc


AUGER PETRUS S.R.L.,

prin
_________________________

dl. Aurel Petruş

Asociat şi administrator unic



BIOCOOP – SIB Societate Cooperativă,

prin
__________________

dl. Vilhelm Schuster

Vicepreşedinte



COMUNA ŞTEFAN cel MARE (jud. Călăraşi),

prin
________________

Dl. Nicolae Pandea

Primar



ECO MARKET S.R.L.,

prin
_____________________

dl. Mihai-Tudor Grigoraş

Administrator,


SHALOM BIO FOOD S.R.L.,

prin
__________________

dl. Marian Cioceanu

Administrator



INTEGRO MANAGEMENT CONSULT S.R.L.,

prin
_________________

dl. Damian Dragomir

Administrator


_____________________

Dl. Marian CIOCEANU,

______________________

Dl. Damian DRAGOMIR

_____________________________________

Dl. Petre Mihail Alexandru PAPACOSTEA

____________________

Dl. Raul-Cornel ILUŢ

___________________

Dl. Nicolae PANDEA

________________

Dl. Miklos NAGY

__________________________

Dl. Mihai-Tudor GRIGORAŞ

__________________________


D-na. Ildiko-Luminiţa GYONOS
__________________________

Despre Ecosemnal

Pentru mai multe informaţii va rugăm sa urmăriţi site-ul: http://www.asociatiabioromania.ro/

Asociaţia Bio România

Istvan Hegyi
Email: office@asociatiabioromania.ro
Tel. 0752.077.779
office@asociatiabioromania.ro

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/ecosemnal/constituirea-asociatiei-operatorilor-din-agricultura-ecologica-bio-romania