Începe a V-a ediţie a festivalului “Habitat şi Cetăţean”

BUCURESTI - 16 septembrie 2007

Comunicat tip General in Social

Îintre 16 septembrie şi 8 octombrie 2007 se va desfăsura un program complex de informare şi educaţie ecologică şi civică în cadrul unui parteneriat al instituţiilor publice cu răspunderi în domeniu şi reprezentanţi ai societăţii civile.

Manifestarea se foloseşte de un pretext, sărbătorirea “ZILEI MONDIALE A HABITATULUI”, care a fost şi este un prilej de cunoaştere a habitatelor, concept pe care dicţionarele îl explică prin “Biotop (mediu de viaţă care prezintă condiţii în general unitare) şi prin extindere, ansamblul condiţiilor de viaţă, de locuit”.
Cunoaşterea şi mediatizarea situaţiei habitatelor naturale, a problemelor social-economice pe care viaţa le-a pus în faţa locuitorilor Deltei Dunării şi prezentarea variantei de studiu lansată de Primăria sectorului 1 pentru Zona Metropolitană Bucureşti, au fost principalele teme ale primei ediţii a festivalului, în 2003.
În 2004 tema iniţială a constat în atragerea şi implicarea societăţii civile din România şi Ucraina, pentru protejarea Deltei Dunării în urma continuării canalului Bâstroe. Deasemena, în măsura în care trebuiau luate decizii administrative, implicit politice în cazul Pasajului Basarab sau al Catedralei Mântuirii Neamului, consideram necesară o confruntare a opiniilor, o dezbatere publică cu participarea specialiştilor şi a societaţii civile.
În 2005, natura dezlănţuită ne-a arătat cât de departe suntem, oamenii şi mediul în care trăim, de ceea ce ar trebui să fim, să îngrijim, să facem. Lăsând specialiştilor şi administraţiei grelele probleme ale societăţii, organizaţiile neguvernamentale pot veghea şi determina decizii politico-economice luate pentru calitatea mediului şi a vieţii cetăţenilor, şi în general pentru dezvoltarea durabilă a habitatului.
Pentru 2006 am renunţat la tematici ambiţioase şi am căutat să informăm populaţia, să apropiem părţile, să facilităm contactul şi dialogul între toţi actorii vieţii sociale.
Anul 2007 a început şi probabil că se va continua şi în cei viitori, cu schimbări “istorice” de climă. Vom plăti toţi alterarea mediului, indiferent de cine o produce. Dar ca să ştim ce trebuie să facem şi să facem atât cât ne ţin puterile, este treaba noastră!

Atragerea sprijinului mediei va fi esenţial pentru ridicarea gradului de conştiinţă ecologică şi educaţie civică. Invităm, deci, instituţiile publice sau private ce activează în domeniile Mediu sau Media de a pregăti şi organiza sau patrona evenimente sau campanii destinate obiectivelor sau tematicilor urmărite, iar prilejurile...nu vor lipsi!


În perioada desfăşurării festivalului, Agenda Internaţională a Mediului programează evenimente ca:

Ziua Internaţională a Protecţiei Stratului de Ozon ( duminică 16 septembrie) – Fundaţia Floare de colţ, Agenţia Pentru Protecţia Mediului Bucureşti;
Ziua Mondială a Geologiei (marţi 18 septembrie) – Centrul Carpato-Danubian de Geoecologie, Muzeul Geologic Bucureşti;
Ziua Bucureştilor (joi 20 septembrie) – (ONG? sau Fundaţie?), SC Millenium Communications, Primăria Municipiului Bucureşti;
Ziua europeană fară maşini (sâmbătă 22 septembrie, vezi www.mobilityweek.eu) – Asociaţia ASU, Automobil Clubul Roman, Brigada de Politie Rutieră Bucuresti;
Ziua Ziua Mondială a Curăţeniei (duminică 23 septembrie) – Asociaţia ECOPOLIFE, Primăriile de sectoare, Societăţile de salubritate;
Ziua Internationala a Mediului Marin (marţi 25 septembrie)
Ziua Mondiala a Muntilor Curati (miercuri 26 septembrie)
Ziua Mondială a Habitatului (luni 1 octombrie) – Fundaţia PRAIS; Ministerul Mediului şi Dezvoltării Durabile;
Ziua Mondială a Protecţiei Animalelor (joi 4 octombrie) – Asociatia Vanătorilor şi Pescarilor, ROMSILVA RA;
Ziua Naţională a Sportului pentru Toţi (sâmbătă 6 octombrie) – Federaţia Română Sportul pentru Toţi, Direcţia pentru Sport a Municipiului Bucureşti, Agentia Naţională pentru Sport, Comitetul Olimpic şi Sportiv Român;
Ziua Mondială pentru Prevenirea Dezastrelor Naturale (luni 8 octombrie) – Fundaţia Terra Mileniul III, Instituţia Prefectului Municipiului Bucureşti.

Vă aşteptăm cu interes!

Despre Ecosemnal

Pentru mai multe informaţii va rugăm sa urmăriţi site-urile: www.ecomagazin.ro/hc2007/, www.ecosemnal.ro, www.ecopolife.ro


Persoană contact: Ionuţ Părăuşanu, Director PR
tel. mobil +40727 769 509.
Ne puteţi contacta pe email: hc (la) ecomagazin.ro
hc@ecomagazin.ro

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/ecosemnal/incepe-a-v-a-editie-a-festivalului-habitat-si-cetatean