PROIECT CARITABIL ROMÂNESC ÎN AFRICA DE SUD - Copilăria între alb şi negru

Ploiesti - 1 aprilie 2009

Comunicat tip General in Educatie / Cultura

Ceea ce astăzi divide lumea în două spectre extreme, alb şi negru, în două pături sociale una bogată și alta săracă, este catalogat drept anacronic. Totuși ceea ce trăiesc cetățenii unei țări în comparație cu alții, ai aceleiaşi ţări sau cu cei ai altor ţări se reduce adeseori la două noţiuni alb sau negru, bogat sau sărac, cu şanse sau fără şanse. Şi totuşi, cu toţii admitem că nu este o lume pe care dorim să o moștenească copiii noştri. Atunci de ce nu ne schimbăm?

Iată o provocare care a primit drept răspuns un amplu proiect caritabil, „Copilăria între alb și negru”. Acesta se derulează în România, în perioada 2008-2009, pentru copiii de culoare din satul Mpumelelo, Africa de Sud. Totul a început prin demersul jurnalistului Mario Manole, fotograf şi redactor la revista Cutezătorii. În 2008 acesta a vizitat comunitatea şi s-a documentat despre ea în vederea unui articol. Până în acest moment în proiect s-au aliniat şapte şcoli din judeţele Suceava şi Prahova: Şcolile nr. 4, “Ion Creangă” , nr. 8, nr. 10 din Suceava, Şcoala “Petru Muşat” Siret, Şcoala cu clasele I-VIII Vereşti, Şcoala nr. 8 “Grigore Moisil”, Ploieşti.

Ieri, 31 martie 2009 s-a finalizat în satul Mpumelelo situat în partea de Nord-Est a Africii de Sud, regiunea Mpumalanga, la 200 km de Pretoria, capitala Africii de Sud, acţiunea caritabilă „Un mod nou de a te juca”. Banii donaţi de copiii români (1100€) au fost trimişi prin Fundaţia “Ana” – Suceava în Africa de Sud, iar suma colectată a făcut posibilă inaugurarea, marţi, 31 martie 2009, a unui spaţiu de joacă, dotat cu un Jungle-Gym. Acţiunea constituie o premieră pentru comunităţile de culoare din Africa de Sud din această regiune.

Proiectul caritabil a fost iniţiat în 2008 de coordonatorii săi şi de copiii implicaţi în proiect. Împreună s-au informat despre creşa Mpumelelo Day Care, au conştientizat nevoile micuţilor, şi-au propus un plan pe ajutorare pe măsura posibilităţilor de care dispun copiii din România, o ţară nu lipsită de probleme, de multe ori folosită într-un context asociativ cu ţările din Africa. Copiii din şcolile din România au luat contact cu realităţiile dintr-un continent îndepărtat, realităţi care sunt mult mai îngrijorătoare. Acest fapt îi ajută să-şi lărgească orizontul de cunoştinţe, dar mai ales să deprindă un comportament nediscriminatoriu şi altruist. În luna noiembrie a fost iniţiată activitatea „O jucărie pentru prietenul meu din Africa” care a fost continuată în luna februarie 2009 cu acţiunea de strângere de fonduri pentru activitatea „Un mod nou de a te juca”. Copiii au donat din jucăriile lor şi astfel au trimis un mesaj de prietenie copiilor din Africa de Sud de la creşa Mpumelelo Day Care.

În satul Mpumelelo, la 300 de km de Johannesburg, trăieşte o populaţie de culoare. Câteva sute de membri ai tribului Nbedele, tineri care au ales să ducă aici un mod de viaţă mai aproape de valorile societăţii moderne. Cu toate că menţin un echilibru între tradiţiile milenare ale triburilor africane şi convenţiile unei populaţii europene colonialiste minoritare, ei se lovesc de multe bariere care amintesc de sistemul de separare - apartheidul impus în 1948 şi abolit abia în 1991. Prin acest sistem legislatv majorităţii negre i se interzicea, printre altele, dreptul la vot şi libera circulaţie. Astăzi chiar dacă drepturile sunt egale marcajele istoriei au lăsat urme adânci în viitorul şi şansele de afirmare ale populaţiei de culoare. Albii frecventează şcoli private, iar negrii şcoli speciale. Posibilităţile materiale ale negrilor până nu demult lipsiţi de educaţie şi deci de un statut social mai bun, sunt încă reduse.

Totuşi comunitatea din Mpumelelo a găsit o cale de a asigura copiilor săi o viaţă mai bună. Sătenii care în prezent lucrează în capitala Pretoria şi oraşele din apropiere prin efort comun, au reuşit să improvizeze acum 11 ani, din fonduri proprii, o creşă, “Mpumelelo Care Day” cu un personal didactic format din mamele copiilor care lucrează aici în schimburi. Tot în acest sat s-a construit o şcoală primară. Are patru săli de cursuri şi o cancelarie. Populaţia şcolară din satele vecine îşi desfăşoară orele de studiu chiar şi în aer liber pentru că spaţiul interior este încă neîncăpător. Sunt lucruri care rămân necunoscute însă copiilor de acolo. De pildă, nu cunosc noţiunea de “jucării”, dar deprind jocul cu ajutorul lucrurilor pe care noi le utilizăm în alte activităţi. Suport pentru joc este de pildă o stivă de anvelope uzate sau câteva cartoane decupate în formă de cerc, ortogon, pătrat.

Despre Editura LVS Crepuscul SRL

Organizatorii acţiunii caritabile româneşti pe continentul african sunt Fundaţia „Ana” Suceava și revista pentru copii Cutezătorii. Fundaţia are ca obiective specifice sprijinirea copiilor bolnavi sau defavorizaţi, iar revista Cutezătorii militează pentru implicarea copiilor din şcolile româneşti în acţiuni care să-i ajute să înţeleagă lumea în virtutea valorilor ei reale, independent de prejudecăţi sau de judecăți discriminatorii. Ei intenţionează să continue proiectul prin acţiunile „Deschide-ţi sufletul” – mai – iunie 2009 şi „Să ne prezentăm tradiţiile” – noiembrie – decembrie 2009. Acestora li s-au alăturat compania de transport Seatram – Italia.

Coordonatori de proiect:
Isabela Apăvăloaie, redactor, tel: 0746216138; Mario Manole, redactor e-mail: mario_manole@yahoo.com
Nelu Teodoreanu, Preşedinte Fundaţia Ana, e-mail: office@fundatia-ana.ro

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/editura-lvs-crepuscul-srl/proiect-caritabil-romanesc-in-africa-de-sud-copilaria-intre-alb-si-negru