Sansa unui alt destin pentru Romania: Educatia

BUCURESTI - 17 mai 2007

Comunicat tip General in Educatie / Cultura


Conferinta Nationala EDUGATE a antrenat energiile reprezentantilor de firme si organizatii non-profit capabile sa initieze actiunile necesare salvarii Romaniei prin educatie. Conferinta a aratat ca miscarea educatiei de excelenta este un efort necesar al societatii romanesti pentru o educatie de calitate, pentru formarea abilitatilor inalte si a descoperirii potentialului fiecarui copil si tanar.

Daca la inceputul secolului, Pestalozzi promova invatamantul pentru omul industrial, acela care trebuia sa fie “la fel”, reproductibil, sa intre in anumiti parametri, usor de standardizat, de masa, incet-incet s-a ajuns la omul “de consum”. Invatamantul educatiei „gifted” propune orientarea catre nevoile copilului: identificarea potentialului fiecarui copil, “hranirea” acestuia in paralel cu dezvoltarea in mod echilibrat si armonios a tuturor capacitatilor sale afective, emotionale, cognitive si de personalitate.

Sansa unui alt destin pentru Romania: Educatia

Fireste, un astfel de tel cere psihologi specializati si profesori-mentori, capabili sa identifice acele nevoi si interese si sa le ofere cunostinte de calitate, potrivite nivelului lor dar si posibilitati si de adapatare in mediul social..
Ne-am bucurat sa il avem printre noi pe Mircea Stefan Gogoncea, cel mai premiat elev al Romaniei, membru de excelenta IRSCA Gifted Education care a lansat deschiderea conferintei printr-un mini-recital de chitara.

O pleiada de vorbitori au luat cuvantul abordand subiecte dintre cele mai arzatoare pentru educatie in Romania:
- Presedintele EDUGATE, Prof. Florian Colceag: lansarea Miscarii EDUGATE; prezentarea Legii 17/2007 si a metodologiilor de aplicare a legii (accesibile online pe websitul www.supradotati.ro) cu privire la educatia tinerilor capabili de performanta inalta; necesitatea depolitizarii invatamantului (vezi autoritatea asupra Centrelor de Instruire Diferentiata); prezentarea cursurilor de formare curriculara, de educatie a parintilor copiilor gifted – parenting pentru descoperirea si hranirea potentialului fiecarui copil; formarea retelei de gifted education. La intrebarea: „cum putem descoperi copilul capabil de performanta inalta, copilul supradotat?”, Presedintele EDUGATE a realizat un portret al copilului gifted, a vorbit de „educatia recurenta”, de felul in care se poate face insertia sociala a supradotatilor, dar mai ales despre faptul ca un numar dureros de mare dintre acestia se izoleaza, se retrag, nu sunt conoscuti si recunoscuti. Presedintele a subliniat necesitatea ca metodologiile de aplicare a Legii 17/2007, deja depuse in atentia Ministerului Educatiei si Cercetarii, sa fie adoptate in cel mai scurt timp posibil.
- Prof. Dr. Monica Tatoiu, director general Oriflame Romania, sponsorul principal al evenimentului: problemele actuale ale scolii si prezentarea Fundatiei „Noi citim”, al carei prim obiectiv este promovarea cartii in randul elevilor.
- Marian Stas, Presedintele Fundatiei CODECS pentru Leadership: Proiectul 'Scoala pe bune - Schimbarea adaptativa a educatiei. Doua studii de caz' – proiect care „cultiva valori”, „foloseste” si „place”, aflandu-se la polul opus al chiulului, copiatului si spagii. In acest sens, a prezentat modelul „Scoala altfel”, in care, luandu-se ca unitate de lucru semestrul, sa existe un numar de discipline de studiu mai mic decat cel actual (de exemplu, 8) din care doar cateva (N) sa fie obligatorii, iar restul (8-N) sa reprezinte oferta fiecarei scoli. Propunerea a inclus alocarea aceluiasi numar de ore de studiu tuturor disciplinelor din acest tip de scoala. Proiectul se intregeste cu propunerea „Cariera didactica”, aceasta oferind cadrelor didactice posibilitatea optiunilor, dupa un anumit numar de ani, de a-si continua sau de a-si schimba tipul si domeniul de activitate. La acestea s-ar adauga un Bacalaureat International (IB), poate primul de implementat in ordinea posibilitatilor actuale.
- Cristina Ceuca, profesor B.P. Hasdeu, Buzau: infiintarea unor „Scoli pentru copii cu nevoi speciale”, dintre acestia facand parte si copiii gifted. „Invatamantul trebuie eliberat de politic, avem nevoie de oameni competenti, nesubordonati politicului, pentru implementarea unei reforme de substanta. Nicio scoala nu va fi eficienta si nici societatea nu va inregistra progrese in ansamblul ei fara oameni de caracter. Putem cere si sper sa obtinem sprijin financiar pentru educarea copiilor numiti generic 'cu nevoi speciale' din care fac parte si cei cu abilitati inalte.”
- Prof. Ion Neacsu, Facultatea de Psihologie a Universitatii, Bucuresti: un apel catre organismele care au o misiune politica, Ministere, Academia Romana; propunerea unei Reviste de mediatizare a experientelor de succes din domeniul scolii romanesti; propunerea „Miscarii pentru inovatie” in randul oamenilor scolii.
- Ana Cristina Silvestru, tanara pianista, membra de excelenta IRSCA Gifted Education: exemplele de bune practici de predare oferite studentilor in universitatile din tarile unde Ana Cristina a studiat (Germania, Austria)
- Profesor Ion Toma, Colegiul National „Mihai Viteazu”: prezentarea Centrului de excelenta initiat si dezvoltat de Domnia sa;
- Dipl. ing. ec. Luca Gherasim, Organizatorul General al Primului Congres Mondial Manecognitiva: societatea bazata pe cunoastere are nevoie de Managementul si economia cunoasterii si de inregistrarea capitalului intelectual ca element de activ in patrimoniul organizatiilor si in produsul intern brut al fiecarei natiuni, puse in practica printr-un Centru de valorificare a ideilor, a capitalului intelectual; invitatia de a participa la intalnirile lunare desfasurate la sediul UNESCO din Bucuresti si la Primului Congres Mondial Manecognitiva ce va avea loc in septembrie 2007.
- Mona Serbanescu, Presedinte, Fundatia Preasfanta Fecioara Maria: „Fundatia Preasfanta Fecioara Maria, Gradinitele „Arc-en-Ciel” si Scoala „Anastasia Popescu” sustin concluziile dezbaterilor din cadrul Conferintei EDUGATE.

Conducerea Fundatiei isi exprima speranta ca Legea nr. 17 /2007 va avea in cel mai scurt timp Metodologia de aplicare, sistemul de educatie din Romania beneficiind astfel pe de o parte de o formare adecvata a cadrelor didactice, iar pe de alta parte de programe real centrate pe elev, pe nevoile si aptitudinile sale, ceea ce va determina transformari profunde, benefice la nivel social si economic.

- Adina Tulbure, Director Cercetare Tehnologii Didactice Intuitive, Creative Media & Art:
'Afiliera noastra la EDUGATE si participarea la Conferinta organizata sub egida acestui prestigios consortiu cu lucrarea 'Create your Future' confirma credinta in viitor. Intr-un viitor mai bun si mai luminos pentru copiii nostri. Dar nu o credinta pasiva in care asteptam ca altii sa actioneze materializand idealurile pe care le impartasim cu totii, ci una activa, prin care intelegem sa ne implicam prin a ne aduce aportul de energie, timp si cunoastere la infaptuirea unei nobile misiuni. Ca firma actionam pe o directie si o cale putin batatorita, aceea de a gasi un numitor comun pentru o dezvoltare psiho-ecologica a mijloacelor de invatamant multimedia destinate copiilor de varsta prescolara si scolara mica.”

-- Au mai avut interventii:

- Nicolae Dragulanescu, prof.univ.dr.ing., secretar general Fundatia Romana pentru Promovarea Calitatii: 'Fundatia Romana pentru Promovarea Calitatii sprijina initiativele EDUGATE menite sa contribuie la introducerea principiilor, conceptelor, metodelor si instrumentelor Managementului calitatii in universitatile si scolile din Romania.'
- Profesorul Mircea Lascu, directorul editurii GIL Publishing House din Salaj: sustinerea cu cele mai moderne carti si colectii de carti din domeniu pentru olimpicii la matatematica si necesitatea realizarii chiar a unei colectii de jocuri inventive si inovative pentru stimularea gandirii abstracte si a vizualizarilor spatiale bazate pe expertiza profesorilor dar si pe imaginatia acestora, probate cu rezultate admirabile in practica profesionala.
- Prof. Dr. Dan Manoleli, presedintele FDSC: necesitatea diseminarii celor mai bune practici de atragere a fondurilor europene de catre cei mai buni specialisti in domeniu: „Nu am creat comunitati bazate pe practici.”
- Ana Maria Sireteanu, jurnalista, presedinta A.R.C.V.I.P.P, Asociatia culturala pentru promovarea imaginii valorilor culturale prin proiecte si programe: a evocat un tanar de o factura umana si profesionala exceptionala, „omul de stiinta matur acum, pe sensibilul, elegantul, inteligentul, creativul, fostul multimedaliat olimpic, Excelenta Sa, Ciprian Necula”, si a lansat invitatia ca acesta sa faca parte din corpul profesoral al unui viitor Centru de Excelenta.
- Tomas Csinta, presedinte CUFR; Mona Serbanescu, Presedinte, Fundatia Preasfanta Fecioara Maria; Simona Baciu, Director Executiv, Scoala Internationala Cluj, si Fundatia „Copii Fericiti”; Viorica Tane, Presedintele Asociatiei Formatorilor si Animatorilor din Romania care au relevat propriile experiente in domeniul invatamantului din Franta, din domeniul invatamantului particular si al animatorilor educationali din Romania. Numerosi participanti si-au prezentat ofertele practice de educatie prin jocuri, cursuri, metode creative de predare: Adriana Cretu, inventatoarea unui sistem de jocuri metamorfozabile, care dezvolta simtul kinetic si gandirea abstracta, Monica Tataranu, Director Executiv Casa RETRO cu jocurile „istete”; Irina de Hillerin si Ruxandra Ion – prezentari de cursuri pentru copii si metode creative de predare a limbii engelze la prescolari; Dorin Moldovanu, absolvent al Colegiului Waldorf – prezentarea cursului de terapie prin ritm, muzica si dans; Zenovia Cioca, cu cartile sale de Abilitati practice, parinti, pedagogi si … copii.


Consortiul EDUGATE este deschis colaborarilor iar generozitatea proiectelor lansate in interiorul consortiului ridica cea mai mare provocare adresata dascalilor de vocatie: sustinerea cu o educatie de excelenta a generatiilor viitoare.

Lucrarile conferintei sunt accesibile la: http://www.supradotati.ro/conferinta_EDUGATE.php#lucrarile

Despre EDUGATE - Consortiul Roman pentru Educatia Copiilor si Tinerilor Supradotati si Talentati

EDUGATE este un consortiu de organizatii, institutii si firme care au expertiza in educatia de excelenta. EDUGATE este de asemenea si un program national de imbunatatire a educatiei din Romania la care au aderat si continua sa adere organizatii si institutii, scoli si specialisti in educatie. In actualul mandat organizatia lider a EDUGATE este IRSCA Gifted Education. Web: www.supradotati.ro/edugate


IRSCA Gifted Education este o asociatie non-profit, inregistrata in registrul asociatiilor si fundatiilor cu nr. 36/13.09.2004, cu o activitate recunoscuta la nivel national si international, partener UNESCO, membru deplin WCGTC- World Council for Gifted and Talented Children si respectiv ECHA - European Council for High Ability - cele mai inalte foruri internationale in domeniul educatiei tinerilor si copiilor supradotati si talentati (gifted education). Initiator si prim fondator al Consortiului EDUGATE- Consortiul Roman pentru Educatia Tinerilor si Copiilor Supradotati si Talentati precum si initiatorul legii educatiei tinerilor supradotati, capabili de performanta inalta – Legea nr.17/2007 intrata in vigoare la 18.01.2007. Initiatorul primului Program National Gifted Education, al Institutului National Gifted Education, al primei conferinte nationale asupra educatiei tinerilor si copiilor supradotati si talentati, al programelor de descoperire a potentialului tuturor copiilor, al programelor de invatare accelerata, consultanta, mentorat si de imbogatire a curriculei scolare.

0729.029.484
edugate@supradotati.ro

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/edugate-consortiul-roman-pentru-educatia-copiilor-si-tinerilor-supradotati-si-talentati/sansa-unui-alt-destin-pentru-romania-educatia