SITUL ARHEOLOGIC, SURSĂ DE INVESTIGARE ANTROPOLOGICĂ ŞI VIZUALĂ

SITUL ARHEOLOGIC, SURSĂ DE INVESTIGARE ANTROPOLOGICĂ ŞI VIZUALĂ

1-10 august 2011

Sarmizegetusa, judeţul Hunedoara

A început  tabăra de creaţie cu tema SITUL ARHEOLOGIC- SURSĂ DE INVESTIGARE ANTROPOLOGICĂ ŞI VIZUALĂ, un proiect iniţiat de ELITE ART Club UNESCO şi finanţat de Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional.

Tabăra se va desfăsura în perioada 1-10 august, la situl arheologic Sarmizegetusa Ulpia Traiana, din comuna Sarmizegetusa, judeţul Hunedoara.Rezidenţa artistică  va fi urmată de o expoziţie omonimă, în perioada 6-20 octombrie, la Galeriile de Artă ale Municipiului Bucureşti.

Prin acest proiect, ELITE ART Club UNESCO îşi propune  sa ofere artiştilor implicaţi posibilitatea unei ample cercetări antropologice, prin participarea efectivă la toate etapele de lucru specifice unui şantier arheologic.  Eludând procedurile ştiinţifice, specifice desenatorilor tehnici din siturile arheologice,  Ionuţ Barbu,Anca Boeriu, Florin Stoiciu, Gavril Kovacs, Ilie Chiobas, Maria Petcu , Olimpia Barbu şi Eugen Vasile vor construi in jurul artefactelor identificate propriile lor discursuri vizuale.

Locaţiile (Situl arhelogic Ulpia Traiana Sarmizegetusa, din judeţul Hunedoara  şi Galeriile de Artă ale Municipiului Bucureşti, din Bucureşti) nu sunt alese la întâmplare, proiectul fiind construit din perspectiva unei călătorii vizuale în timp. Itinerariul  imaginat este cuprins între capitala actuală a României, Bucureşti, şi capitala Daciei Romane, Ulpia Traiana Sarmizegetusa .

Bucureşti şi Ulpia Traiana Sarmizegetusa sunt două capitale aflate la extremităţile unei axe temporale. Scopul acestui traseu este acela de a crea o perspectivă simbolică asupra ruinelor romane din Ulpia Traiana Sarmizegetusa şi de a atrage atenţia opiniei publice asupra importanţei acestora, precum şi de a semnala publicului bucureştean standardele viaţi cotidiane a populaţiei Sarmizegetusei în epoca romană: apă curentă, canalizare, sistem rutier impecabil, băi publice, edificii publice, de cult şi spectacol etc

Sâmbătă, 6 august, Asociaţia ANTIQUITAS , condusă de dr. Ovidiu Ţentea,  organizează Ziua Porţilor Deschise. Publicul va putea vizita  forurile romane, Templul Zeilor Palmyreni  şi necropola estică şi va putea participa la conferinţe, discuţii şi activităţi desfăşurate sub egida O ZI DIN VIAŢA UNI ŞANTIER ARHEOLOGIC.

Proiect cultural finantat  de Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional.

PARTENERI: Asociaţia ANTIQUITAS

PARTENERI MEDIA: Radio România Cultural, 7SERI, MODERNISM, PORT.ro, Adevărul, Observatorul Cultural, Formula AS, Calendar Evenimente, Vernisaje.ro, Art Business

Despre ELITE ART GALLERY

ELITE ART Club UNESCO este o asociaţie culturală fără scop patrimonial, implicată în organizarea şi promovarea unor ample proiecte, al căror scop principal este de a aduce în prin plan adevăratele valori ale artei contemporane româneşti şi de a educa publicul în spiritul recunoaşterii şi aprecierii lor.

Printre proiectele reprezentative menţionăm concertele PROMS of Delight, care îmbină după un concept inovator muzica simfonică şi stilurile pop, jazz, cross-over, fiecare ediţie bucurându-se de aprecierea unui public numeros. De o mare vizibilitate se bucură şi proiectul de arte vizuale „Pictori de azi la Balcic”.

Din iulie 2009, ELITE ART Club UNESCO este membră afiliată Jeunesses Musicales International este cea mai amplă organizaţie neguvernamentală pentru tinerii muzicieni din întreaga lume.

Confirmare pana la data: 3 august 2011

Participare: Intrare libera

Sponsori eveniment:
  • Ministerul Culturii si Patrimoniului National Ministerul Culturii si Patrimoniului National
Parteneri eveniment:
  • Asociatia Antiquitas Asociatia Antiquitas