Formarea profesionala in industria mobilei: Probleme si solutii

BUCURESTI - 5 iunie 2013

Comunicat tip General in Arhitectura / Design, Educatie / Cultura, Industrie

Avem nevoie de profesionisti in industria de mobila si trebuie sa depunem toate eforturile pentru a atrage tinerii si adolescentii catre o cariera in acest domeniu.
La aceasta concluzie s-a ajuns astazi, in cadrul dezbaterii organizate la Romexpo , sub umbrela targului international de mobila, echipamente si accesorii BIFE-SIM , la care au participat Remus PRICOPIE , MINISTRUL EDUCATIEI NATIONALE, Zoica VLADUT, director adjunct in cadrul Centrului National de Dezvoltare a Invatamantului Profesional si Tehnic, Aurica SERENY, presedintele Asociatiei Producatorilor de Mobila din Romania, Marius Marcu LAPADAT, decan al Facultatii de Arhitectura de Interior, Universitatea de Arhitectura si Urbanism Ion Mincu Bucuresti, Mihai ISPAS, decan al Facultatii de Ingineria Lemnului, Universitatea Transilvania din Brasov si Cristina SERBAN, director al departamentului de Proiectare de Interior si Design, Universitatea de Arhitectura si Urbanism Ion Mincu din Bucuresti.

Invitatii din cadrul conferintei au incercat sa identifice impreuna cele mai bune solutii de atragere a tinerilor catre acest domeniu – de la meseria de tamplar sau de masinist si pana la cea de designer sau arhitect. Premisele de la care s-a plecat sunt clare: in perioada de criza, industria de mobila absoarbe inca forta de munca deoarece duce lipsa de angajati instruiti. Cererea de personal specializat este foarte mare. “Avem nevoie de ingineri de specialitate, de tamplari, de designeri, de tapiteri, de arhitecti, de masinisti pentru a putea fi competitivi atat pe piata interna, cat si pe cea externa. Trebuie sa pregatim tinerii pentru viitor”, a afirmat Aurica Sereny, presedintele Asociatiei Producatorilor de Mobila din Romania.

Un prim pas catre formarea profesionala din industria de mobila a fost identificat de ministrul Educatiei Nationale, Remus Pricopie: “Asociatiile de profil ar trebui sa promoveze mai puternic profesiile din industria lemnului. […] Eu cred ca avem o scoala cu foarte multe valente pozitive, dar care este caracterizata si de cateva discrepante”. Care este solutia vazuta de Remus Pricopie, in contextul in care “Ministerul are limite”? “Nu putem rezolva toate probemele pentru ca avem (n.r. Ministerul Educatiei Nationale) limite, nu ne pricepem. De aceea, trebuie sa incurajam si sa avem un dialog permanent cu industria, pentru a putea adapta curricula la adevaratele nevoi ale pietei”, a declarat ministrul Educatiei Nationale.

“Din 2009 a inceput declinul in ceea ce priveste numarul de candidati. Cauza a fost criza economica. […] Noi am luat legatura inca de anul trecut cu APMR (Asociatia Producatorilor de Mobila din Romania) si ACRM (Asociatia Clubul Roman de Mobila), in incercarea de a reface aceasta legatura intre invatamant si industrie. Ministerul poate aduce cadrul legislativ, dar este nevoie de implicare. Am demarat anul acesta un program care a presupus vizite in licee, dar rezultatele se vor vedea abia la admiterea din aceasta vara”, a declarat Mihai Ispas, decanul Facultatii de Ingineria Lemnului, Universitatea Transilvania din Brasov.  “Noi ii pregatim in prezent pe studentii care probabil vor face cariera peste 20 de ani. Industria ar trebui sa vina catre noi, iar acest lucru este posibil si prin contactul cu APMR si ACRM”,  a afirmat Marius Marcu Lapadat, decan al Facultatii de Arhitectura de Interior, Universitatea de Arhitectura si Urbanism Ion Mincu Bucuresti

Inca o problema de rezolvat pentru ocuparea necesarului de forta de munca din industria de mobila din Romania este lipsa de vizibilitate a acestui domeniu. “Trebuie sa promovam aceasta necesitate cu ajutorul institutiilor din industrie. Fara implicare si promovare nu vom reusi”, a fost de parere Mihai Ispas, decanul Facultatii de Ingineria Lemnului, Universitatea Transilvania din Brasov. “Am discutat cu parteneri din alte tari pentru formarea duala profesionala, legat de ce beneficii obtin aceste institutii straine si am aflat ca acest serviciu nu le creste statutul in economie, deci nu este o investitie care se recupereaza. Aceasta mentalitate nu se invarte in jurul banilor”, a declarat Zoica VLADUT, director adjunct in cadrul Centrului National de Dezvoltare a Invatamantului Profesional si Tehnic.

O idee interesanta a fost lansata de ministrul Educatiei Nationale. “Sunt tari care isi pun problema abordarii de finantari in functie de necesitatea pietei. Dai burse mai mari inginerilor, spre exemplu, si mai mici celor care activeaza intr-o piata saturata. Poate ar trebui sa dezbatem public daca banii de la buget nu pot fi folositi intr-un fel sau altul. Sunt banii statului, iar noi impreuna trebuie sa decidem cum ii folosim.”

Printre problemele ridicate de studentii si agentii economici din sala s-au numarat lipsa sprijinului primit de Asociatiile Studentesti de profil, lispa resurselor financiare si faptul ca invatamantul de specialitate are o componenta teoretica mult prea mare, iar tinerii nu mai au timp pentru a putea face practica in paralel. Atat asociatiile de profil, cat si institutiile de invatamant s-au angajat sa gaseasca o formula potrivita pentru depasirea acestor obstacole.

Conferinta “Formarea profesionala in industria de mobila: Probleme si solutii” a fost organizata sub umbrela targului de mobila, echipamente si accesorii – BIFE-SIM, care va avea loc in toamna acestui an, la Romexpo, in perioada 17 – 21 septembrie. Evenimentul va fi organizat de Romexpo si co-organizat de Asociatia Producatorilor de Mobila din Romania, Camerele de Comert si Industrie din Romania si Euroexpo

Despre Euroexpo Trade Fairs

EUROEXPO Trade Fairs este cea mai mare companie privata specializata in organizarea de targuri, expozitii si evenimente speciale.

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/euroexpo-trade-fairs/formarea-profesionala-in-industria-mobilei-probleme-si-solutii