CONCURENTA EUROPEANA si COMPETITIVITATEA FIRMELOR pe noua PIATA UNICA EUROPEANA ~ prima Conferinta Europeana organizata de Romania ~

BUCURESTI - 2 septembrie 2004

Comunicat tip General in Social

Noutati pe scurt: Pregatirea editiei I a Salonului Central-European al Concurentei (Constanta, 7-10 octombrie 2004); Holdingul german EUTOP Group, specializat in reprezentarea si lobby-ul de business cu instituitiile UE se alatura ca sponsor oficial; Presedintele Camerei de Comert Britanico-Romane, Dl Guy BUROW si Dl Avocat Sorin DAVID care reprezinta firma de avocatura a Grupului international PriceWaterhouseCoopers se alatura grupului de moderatori ai Conferintei Europene; prima Platforma Central-Europeana de Advocacy in favoarea Concurentei Loiale si Transparente in cadrul noii Piete Unice extinse (CEFTAC).

Negocierea in curs a Capitolului “Concurenta” intre Romania si Uniunea Europeana continua sa fie problematica atat din punctul de vedere al transpunerii in practica a politicilor promovate de autoritatile centrale romane si a a reglementarilor si standardelor comunitare deja adoptate in domeniul competitiei economice, cat si din acela al maturizarii si adaptarii mediului autohton de afaceri pentru momentul cuplarii depline la trenul Pietei Unice Europene extinse. In conditiile in care recente studii stiintifice au evidentiat ca aproximativ 75-80% din firmele cu capital romanesc vor disparea sau vor intra in lichidare dupa momentul aderarii la UE, prevazut pentru ianuarie 2007, aplicarea in practica a principiilor, orientarilor, normelor si rigorilor in materie de respectare a regimului concurentei, ca si a cultivarii unei veritabile culturi concurentiale in mediul economic devine “nodul gordian” al intregului proces de integrare a Romaniei.

In acest context, Consortiul organizatoric al primei Conferinte Europene in domeniul Concuentei si Competitivitatii in Europa Centrala va reaminteste ca acest eveniment va avea loc la Constanta in ajunul marcarii si in Romania a Zilei Europene a Concurentei, in perioada 7-10 octombrie, cu sprijinul Uniunii Europene. Organizatorul principal este Centrul REGENT (Regional Centre for the Public Authorities – NGO Partnership in Central and South-Eastern Europe) al Casei Europei - EUROLINK din Bucuresti, care a cooptat drept parteneri importante institutii si organizatii in domeniu: Consiliul Concurenţei din România, Camera de Comerţ şi Industrie a României şi a Municipiului Bucureşti, Camera de Comerţ Britanico-Română, Autoritatea Naţională de Reglementare în Comunicaţii (ANRC), Asociaţia Naţională a Providerilor de Servicii Internet (ANISP), revista Comunicaţii Mobile, Camera de Comerţ, Industrie, Navigaţie şi Agricultură a Judeţului Constanţa, Consiliul Judeţean Constanţa, Primăria Municipiului Constanţa şi Agenţia Central European Consulting – Government Relations.

Pana in prezent, si-au exprimat deja interesul de a sprijini desfasurarea acestui eveniment public si sa isi desemneze reprezentanti la lucrarile ce vor avea loc la Complexul hotelier OXFORD, importante companii precum: Unilever Romania, Brau Union, Coca Cola HBC, Compania de Bere Romania, Coca - Cola Romania, GlaxoSmithKline Pharmaceuticals, Nestle Romania, A&D Pharma si Cabinetul de Avocatura al Grupului PriceWaterHouseCoppers, “David & Baias SCPA”. Cu concursul partenerilor pe plan local si regional, in special al Primariei Municipiului Constanta, Consiliului Judetean Constanta si al Camerei de Comert, Industrie, Navigatie si Agricultura a Judetului Constanta, aici se va organiza editia intai a Salonului Concurentei si Competitiei Central Europene, la care sunt invitate sa participe companiile nationale si internationale, organizatiile patronale si asociatiile profesionale care activeaza in Romania, preocupate de imbunatatirea climatului concurential si de combaterea practicilor monopoliste, ultre-protectioniste abuzive care afecteaza dinamica mediului de afaceri din Romania si interesul investitorilor straini de anvergura pentru implicarea in economia romaneasca.
Organizarea Salonului este menita sa faciliteze: schimburi de experienta, transfer de know-how catre firmele romanesti dinspre tarile care au intrat deja in UE, utilizarea strategiilor de informare, comunicare si advocacy in favoarea sporirii eficientei si cresterii economice, formarea si activarea unor Grupuri de Interese regionale, pe domenii profesionale, organizate pe principii europene in relatia cu institutiile UE, indeosebi cu Comisia Europeana ca principal reglator al competitiei economice incepand cu 2007, imbogatirea considerabila a capacitatii expertilor si firmelor de a se adapta si apara eficace fata de efectele pe termen scurt si mediu al procesului globalizarii, absorbtia benefica a fondurilor structurale destinate dezvoltarii regionale si locale a Romaniei, dezvoltarea capacitatii firmelor romanesti de a influenta concret rezultatul negocierilor de aderare si, mai ales, formularea pe viitor a masurilor/deciziilor comunitare in domeniul stimularii competitiei si al sprijinirii intreprinderilor mici si mijlocii .

Ca noutati, semnalam recenta alaturare in sprijinirea eforturilor echipei de organizare a Conferintei Europene a Grupului EUTOP din Germania, prima si cea mai importanta firma de lobby din aceasta tara cu activitate la Bruxelles si care si-a deschis nu demult o reprezentanta si la Bucuresti, condusa de Dl Peter MARSCHALL. O excelenta colaborare a Consortiului organizatoric exista, de asemenea, cu Agentia de Government Relations Central European Consulting, al carei manager general este Dl Guy BURROW. Am deschis deja posibilitatea formularii unor Parteneriate Media, formulate sau in curs de agreere cu publicatii scrise, posturi de radio si televiziune. Dintre acestea, putem mentiona: Comunicatii Mobile, Tribuna Economica, PRIMA TV. In continuare lista este deschisa si se asteapta expresii de interes din partea potentialilor parteneri contactati.

Cu ocazia evenimentului va fi inagurata prima platforma virtuala, denumita Central European Advocacy for a Fair and Transparent Competition, destinata facilitarii in cadru regional a fluxurilor de informare, comunicare, advocacy, consiliere si de stimulare a dezbaterii temelor legate de competitie economica si regimul/dreptul concurentei.

Pentru eventuale precizari suplimentare cu privire asupra invitatilor de onoare si a reprezentantilor nominalizati din partea Consiliului Concurentei din Romania, cei interesati pot contactata Directia de Afaceri Internationale a Consiliului Concurentei, tel: 223.11.58. Pana la data-limita de 10 septembrie 2004, companiile si organizatiile decise sa participe la lucrari si la Salonul Concurentei, sa propuna teme sau speakeri in cadrul atelierelor de lucru, precum si sa se alature ca Sponsor Oficial al Conferintei Europene, sunt invitate sa viziteze pagina de internet www.HouseofEurope.ro/competition.htm si sa adreseza corespondenta referitoare la Conferinta pe adresa Secretariatului Consortiului organizatoric: Cartier Floreasca, Str. Caporal Bulugea, nr. 9, ap. 5, sector 2, Bucuresti, sau la telefon: 230.49.97 (zilnic, intre orele 10:00 – 14:00).

Despre EUROLINK - CASA EUROPEI

Secretariatul Consortiului Organizatoric al Conferintei Europene

Persoana de contact:
Sandu Zamfirescu
PR & Communications Officer


eurolink@fx.ro

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/eurolink-casa-europei/concurenta-europeana-si-competitivitatea-firmelorpe-noua-piata-unica-europeana-prima-conferinta-europeana-organizata-de-romania