Importanta si istoria vesmintelor biserici in ortodoxie

BUCURESTI - 22 aprilie 2019

Comunicat tip Produse / Servicii in Retail

Biserica ortodoxa are o istorie veche de mai bine de 2 milenii si mai ales, bogata. A fost creata pe fundamentele unei credinte drepte, corecte si isi invata adeptii sa traiasca in pace si cu smerenie. Au fost de-a lungul vremii voci care au sustinut ca vesmintele bisericesti transmit exact contrariul, insa tot istoria este cea care ne-a aratat adevarul.

vesmintebisericesti.ro

vesmintebisericesti.ro

Istoria vesmintelor bisericesti

Hainele liturgice au fost mereu realizate din materiale de calitate, cu forme si culori deosebite. Tocmai felul in care arata a reusit in trecut sa provoace curiozitatea necredinciosilor, iar apoi a dus, indirect, la convertirea acestora.

Grandoarea acestora nu vine din dorinta de a etapa sau din orgolii ascunse. Dimpotriva, are legatura directa cu Sfanta Liturghie, cu prezenta in imparatia lui Dumnezeu si Hristos aflat in mijlocul credinciosilor, ca Imparat si Arhiereu. Vesmintele, ca si restul obiectelor de cult, trebuie sa fie de foarte buna calitate si sa arate calitatea de jertfa pe care o au ori jertfa trebuie sa fie mereu din cea mai buna categorie.

Vesmintele slujitorilor sfintelor altare

Hainele bisericesti exprima misiunea spirituala pe care o au cei ce le poarta, transmit si pretind in acelasi timp respect si seriozitate. Diaconul poarta in timpul slujbelor 3 vesminte: stihar, orar si manecute. Preotul are 5 vesminte: stihar, epitrahil - cunoscut in popor si ca patrafir -, brau, manecute si felon sau sfita. Arhiereul, la randul sau, poarta in timpul slujbelor 7 vesminte: stihar, epitrahil, brau, manecute, omofor, sacos, precum si mantie.

Epitrahilul simbolizeaza puterea harului dumnezeiesc si este vesmantul fara de care preotii nu pot savarsi slujbele. Este un orar diaconesc ce se poarta peste gat si are modele si culori diferite, in functie de sarbatorile si momentele in care este folosit. Se poate achizitiona din magazine specializate in comercializarea de produse bisericesti pret  care sa varieze in functie de complexitate, modelul si materialul ales.

Stiharul este vesmantul ce acopera tot corpul. Are simbolistica diferita: pentru diaconi inseamna curatenia spirituala a ingerilor, in cazul preotilor semnifica stralucirea lui Dumnezeu, iar in cazul arhiereilor transmite luminarea lui Hristos si a ingerilor sai.

Orarul este o bucata ingusta de stofa si semnifica firea nevazuta a ingerilor. Manecutele au ca semnificatie puterea lui Dumnezeu de a le da putere celor ce il slujesc. Braul are rolul de a ne reaminti de stergarul pe care l-a purtat Hristos in seara in care a avut loc Cina cea de Taina. Felonul semnifica puterea lui Dumnezeu de a proteja orice fiinta, iar omoforul reprezinta oaia ratacita, firea umana luata de Hristos asupra sa si indumnezeita. Sacosul arata smerenia si cainta, in timp ce mantia simbolizeaza darul lui Dumnezeu, cel care ne poarta de grija tuturor.

Si culorile regasite in diversele tipuri de vesminte bisericesti au semnificatii puternice. Negrul reprezinta pocainta si intristarea si este utilizat in mod deosebit in cadrul slujbelor funebre, dar si in Postul Pastilor. Albul semnifica puritatea luminii harului dumnezeiesc si se imbraca la Praznicele Botezului Domnului, Schimbarii la Fata si Invierii Domnului. Rosul semnifica sangele varsat pe Cruce de Hristos si la sangele martirilor, in timp ce verdele reprezinta viata si Duhul Sfant. Albastrul se poarta indeosebi la sarbatorile dedicate Maicii Domnului, iar auriul, culoarea cel mai des intalnita pe vesmintele liturgice, arata bogatia darurilor aduse de Sfantul Duh.

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/european-advertising-holding/importanta-si-istoria-vesmintelor-biserici-in-ortodoxie