Practica crestin-ortodoxa pentru vesmintele necesare in timpul slujirii

BUCURESTI - 21 ianuarie 2019

Comunicat tip Produse / Servicii in Retail

Conform Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, exista o stricta randuiala privind modul in care slujitori ai Domnului au voie sa sustina slujba religioasa. Tinuta acestora trebuie sa respecte anumite repere. In viata de zi cu zi si la evenimente non liturgice preotii poarta negru, gri inchis, sutana fiind simpla, lunga, cu maneci usor largi. Pentru a sluji in altar, preotul poarta un set de vesminte, de un croi specific. Insa nici culorile nu sunt la intamplare.

Vesminte Crilovic

Vesminte Crilovic

Varietatea de culori in randul tipurilor de vesminte preotesti nu face altceva decat sa aminteasca de diversele simboluri crestine. Predomina insa auriul, ceea ce semnifica in plan simbolic invierea, bucuria, lumina. Asadar adesea se pot observa pe vesmintele preotesti elemente decorative aurii de tip cruce si nu numai, indiferent de culoarea vesmintelor. De asemenea, un aspect remarcat este combinatia de doua culori la fiecare set de vesminte, cele deschise fiind specifice sarbatorilor de peste an ce amintesc de mari sfinti si praznice, cele inchise fiind specifice pentru Postul Mare mai ales.

Cand vine vorba de vesminte preotesti culori se distinge preferinta pentru:

    Negru, mov sau verde inchis sunt alegeri pentru perioada de post, ca simbol al tristetii si pocaintei.
    Verdele este culoarea vietii, evocand prezenta Sfantului Duh. Aceasta culoare este purtata la sarbatoarea Domnului in Ierusalim, la Pogorarea Duhului Sfant si la praznicul Sfintei Treimi.
    Rosul este un simbol pentru jertfa in numele credintei si astfel in materie de vesminte este preferat la sarbatorile Sfintilor Mucenici.
    Pentru sarbatorile ce tin de cinstirea Maicii Domnului si a Sfintilor Ingeri sunt preferate vesmintele in culori de genul albastru, alb sau auriu. Acestea sunt simboluri pentru puritate, stralucirea ingerilor.
    Pentru acele sarbatori ce praznuiesc pe Mantuitor, la Inviere, sarbatorile Sfintilor Apostoli si la slujirea Sfintelor Taine se poarta alb, auriu sau galben. Aceste nuante amintesc de lumina sfanta si de bucuria unor evenimente biblice. De asemenea, aceste culori sunt purtate la diverse procesiuni, dar si la inmormantari.

Crilovic , producator de vesminte bisericesti

De-a lungul timpului nu doar ca s-au pastrat referintele de la Sfantul Sinod, insa vesmintele liturgice au devenit un strict necesar. Sinodul prevede si pedepsirea celor care nu se supun acestor reguli vestimentare.

Preotii poarta vesminte create numai dupa regulile impuse. De aceea, din randul producatorilor se remarca cei care au la activ ani de experienta in domeniu. Este si cazul celor de la Crilovic, producator din Vaslui de Vesminte Bisericesti, dupa cum si pagina sa oficiala poarta numele –– vesmintebisericesti.ro.

Aici se vor gasi vesminte brodate, tesute, arhieresti sau acoperaminte pentru biserica, printre altele. Toate acestea mentin ca reper impunerile specifice, sunt realizate cu atentie, de specialisti, folosind materiale de calitate. Se va tine cont de asemenea de modul in care vesmintele sunt edificatoare pentru sarbatorile de peste an – din punct de vedere ornamental, cromatic, dar si avand in vedere grosimea materialelor.

Misiunea unui preot este de a sluji si a propovadui cuvantul lui Dumnezeu. Prin ceea ce poarta si respectand anumite reguli vestimentare arata supunere fata de divinitate. Asadar, a tine cont de orice detaliu al vesmintelor acestea inseamna a respecta cultul si casa sfanta.

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/european-advertising-holding/practica-crestin-ortodoxa-pentru-vesmintele-necesare-in-timpul-slujirii