Vesmintele preotesti – calea spre indeplinirea misiunii spirituale – ce simbolistica prezinta acestea

BUCURESTI - 17 iulie 2019

Comunicat tip Produse / Servicii in Retail

Ca gen artistic, decorativ, broderiile se bucura de origini indepartate in timp, ajungand in prezent la o vasta varietate de modele si raspandire. Vesmintele bisericesti poarta insemnele simbolice ale broderiilor lucrate manual. In religia crestina este raspandit stilul bizantin. Dupa a doua jumatate al secolului al IX-lea broderiile cu destinatie cultica ajung sa completeze stilul canonic. Fiecare articol vestimentar poarta insemnele unui simbol standard.

Crilovic

Crilovic

Inainte de fiecare slujba este necesara o pregatire spirituala, dar si in ceea ce priveste vestimentatia. Hainele sunt speciale si se conformeaza misiunii deosebite de a sluji divinitatea.  Indiferent de unde sunt achizitionate, acestea se sfintesc inainte de oficializarea oricarei slujbe. Un punct de reper ce urmareste regulile si dogmele bisericesti este Crilovic, magazin regasit si online pe vesmintebisericesti.ro.

Ce simbolizeaza vesmintele duhovnicesti?

In principiu, ornamentele si stilul vesmintelor sunt in stransa legatura cu faptele si evenimentele prezentate biblic. Vesmintele preotilor sunt marturii ale cultului crestin, cu o continuare a stilului vestimentar al arhiereilor, preotilor si levitilor slujitori ai dogmelor Vechiului Testament.

    Stiharul

Acest vesmant mai este cunoscut si ca haina veseliei. Culoarea este in general deschisa, deoarece simbolizeaza infatisarea ingerilor la Mormantul Sfant. Mai mult decat atat, mai este vazut si ca o certitudine a curatiei liturgice.

    Orarul diaconilor – simbolul aripilor angelice

Este specific doar diaconilor si are forma unei fasii lungi de stofa brodata. Aceste vesminte fac trimitere catre ideea slujirii neincetate a Tronului Dumnezeiesc de catre cetele ingeresti.

    Epitrahilul sau jugul cel bun al lui Hristos

Simbolizeaza pogorarea harului dumnezeiesc peste slujitorul altarului, prin urmare nicio slujba nu se poate savarsi fara acest element esential. Cu acest vesmant, preotul oficiaza diverse slujbe, iar taina spovedaniei aduce liniste si iertare a pacatelor tocmai prin puterea spirituala al acestuia.

    Culoarea

Felonul sau stifa simbolizeaza mantia purtata de Hristos. La inceput culoarea pentru acest vesmant era alba simbolizand curatia slavei dumnezeiesti. Ulterior, culorile au fost adaptate in functie de evenimentele speciale liturgice.

In Postul Mare spre exemplu cand se acorda o atentie deosebita pocaintei si smereniei, nuanta vesmintelor este neagra, iar pentru preotii traditionalisti, eventual este ales negrul cernit.

Broderia simbolizeaza imagini sfinte de tipul icoanelor religiei crestine si anume Domnul nostru Iisus Hristos, Maica Domnului sau Sfanta Cruce. Toate acestea sunt marturii ale impacarii omenirii cu Dumnezeu si izbavirea din pacat.

Astfel de vesminte preotesti brodate se regasesc in cadrul magazinului Crilovic . Acest magazin dispune de articole laice, bisericesti destinate sa faca parte din misiunea deosebita a preotilor, diaconilor si arhiereilor.

Alte culori denota o simbolistica aparte si sunt rezultatul purtarii la diverse evenimente liturgice din timpul anului bisericesc.

Spre exemplu, rosul este semnificatia clara a sangelui varsat de catre Mantuitor pentru a scaparea lumii de pacatul primordial. Albastrul este ales in cadrul slujbelor ce aduc cinste Maicii Domnului, iar verdele este marturia vietii vesnice.

Cultul religios prezinta o vasta istorie ce se bazeaza pe simboluri cu efect spiritual. Se regasesc articole si vesminte bisericesti dedicate diferitelor ranguri ierarhice, in catalogul celor de la Crilovic.

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/european-advertising-holding/vesmintele-preotesti-calea-spre-indeplinirea-misiunii-spirituale-ce-simbolistica-prezinta-acestea