Vesmintele preotesti si culorile liturgice

BUCURESTI - 6 noiembrie 2019

Comunicat tip Produse / Servicii in Retail

Vesmintele preotesti reprezinta o dovada a dedicarii clerului bisericesc fata de Dumnezeu. Alegerea acestora nu este una aleatorie. De la tipul de vesminte si pana la culori, acestea poarta o simbolistica aparte care se pastreaza inca de la inceputurile crestinismului.

Crilovic

Crilovic

Nu doar vesmintele purtate de preoti, diaconi si arhierei transmit dragostea fata de Dumnezeu. In acest sens, acoperamintele din Sfanta Biserica sunt extrem de importante si fiecare culoare este aleasa in functie de sarbatorile si slujbele principale din timpul anului bisericesc. Pentru ca este vorba despre o simbolistica si o traditie crestina, Crilovic este un magazin care alcatuieste o arie vasta de vesminte si acoperaminte liturgice ce se regaseste pe piata din 1982.

In cele ce urmeaza vor fi prezentate cateva note istorice care se pastreaza si astazi in traditia gamei coloristice alese pentru diversele tipuri de slujbe.

 

Culorile liturgice in Religia Ortodoxa Romana

Inca din timpurile stravechi, cand a fost prima data propovaduit crestinismul s-au facut diverse mentiuni cu privire la culorile vesmintelor. La inceput erau catalogate ca fiind inchise sau deschise in functie sarbatoare. Acest aspect era o practica bizantina veche pastrata mai ales in bisericile grecesti.

In bisericile rusesti, mai cu seama in traditia slava, paleta cromatica a vesmintelor si acoperamintelor liturgice este una destul de complexa.

In stilul vesmintelor liturgice a Bisericii Ortodoxe Romane se regasesc elemente atat din traditiile grecesti, cat si din cele slave, care sunt completate de simboluri si traditii autohtone particulare. Culorile liturgice principale sunt: alb, purpuriu, verde, albastru, rosu, auriu si negru.

In ceea ce priveste nuanta de negru, in Apus, este simbolul mortii, in timp ce in Est, albul este nuanta specifica adormirii deoarece se aminteste de Invierea Domnului si viata vesnica si nu de apasarea chinurilor si a patimilor Domnului Nostru Iisus Hristos.

 

Semnificatia culorilor liturgice

 

In functie de semnificatia fiecarei culori sunt alese si vesmintele purtate de clericul bisericesc. In acest sens, albul simbolizeaza lumina si puritatea harului lui Dumnezeu. Verdele este simbolul vietii, a lemnului Sfintei Cruci și a Sfantului Duh. Patimele prin care a trecut Fiul Lui Dumnezeu sunt simbolizate cu purpuriu.

Sangele varsat pe Sfanta Cruce de Domnul Nostru Iisus Hristos, dar si sacrificiul martirilor pentru credinta in Dumnezeu este reprezentat de culoarea rosu inchis. Rosul deschis este simbolul flacarii intense a Oastei Duhovnicesti. La Crilovic se regasesc vesminte si acoperaminte din brocard, atent tesute intr-o gama diversa de nuante menite sa ajute slujitorii Sfintelor Altare sa isi indeplineasca misiunea de a-si dedica sufletul Lui Dumnezeu.

Alte mentiuni despre alegerea culorilor liturgice

In semn de respect fata de Dumnezeu si de Biserica, este necesar ca si dvera sau alte acoperaminte sa fie schimbate in functie culorile clerului bisericesc.

In timpul anului, dvera Sfintelor Uși ale Altarului sunt in nuante de rosu deoarece simbolizeaza surparea catapetesmei Templului din Ierusalim la moartea Mantuitorului. Totodata se mai obisnuieste ca dvera sa fie purpurie pentru ca este o nuanta similara cu imperialitatea.

Portofoliul magazinului Crilovic este alcatuit dintr-o varietate de vesminte si acoperaminte bisericesti. Maiestria confectionarii tesaturilor este renumita pe tot teritoriul Romaniei. Modele, detalii, dar si o diversitate de culori liturgice gasesc cei interesati pe site-ul oficial a magazinului mentionat, pe vesmintebisericesti.ro. 

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/european-advertising-holding/vesmintele-preotesti-si-culorile-liturgice