Cum să înlocuiești pistonul la un scaun de birou? 5 sfaturi

BUCURESTI - 10 august 2022

Comunicat tip General in Monden / Lifestyle

Ai observat că scaunul tău de birou nu mai poate fi reglat pe înălțime sau că balansul acestuia nu mai funcționează? Dacă se comportă ciudat, scârțâie și chiar stă într-o poziție strâmbă, cel mai probabil s-a stricat mecanismul. Este vorba despre pistonul pe gaz care, câteodată, din cauza greutății prea mari ori a uzurii în timp, nu mai rezistă la fel de bine ca la început.

Cum să înlocuiești pistonul la un scaun de birou? 5 sfaturi

Cum să înlocuiești pistonul la un scaun de birou? 5 sfaturi

În cazul în care întâmpini această situație nu te grăbi să înlocuiești scaunul, ci schimbă doar cilindrul pneumatic. Iată câteva sfaturi care îți vor fi de folos pentru această simplă intervenție:

Asigură-te că ai ustensilele necesare pentru reparație

Ca să înlocuiești această componentă trebuie să ai la îndemână un ciocan din cauciuc, o cheie franceză sau o altă cheie potrivită pentru țeava scaunului ori o șurubelniță. În funcție de situație, s-ar putea să fie necesar și un spray degresant W40 pentru îndepărtarea ruginii sau o soluție de lubrifiere, care să faciliteze demontarea mecanismului.

Sprijină scaunul cu șezutul în jos ca să lucrezi ușor

Este important să scoți baza scaunului, respectiv steaua cu roțile, ca să poți ajunge la piston. Astfel, întoarce scaunul cu susul în jos și îndepărtează cele patru șuruburi. După desprinderea șezutului, în aceeași poziție, bate cu un ciocan cu cap moale de jur împrejurul orificiul în care se află pistonul. Poți utiliza o cheie reglabilă cu care să răsucești până când piesa va fi scoasă. Dacă este nevoie, folosește o soluție degresantă pentru a ușura ieșirea pistonului din mecanism.

Caută o componentă compatibilă cu produsul tău

Trebuie să știi că această piesă metalică are rolul de legătură între șezut și părțile componente inferioare. În funcție de complexitate poate îndeplini mai multe funcții, cum ar fi reglarea înălțimii scaunului, reglarea forței de balans ori blocarea poziției în momentul balansului.

Mecanismul poate să difere de la un scaun la altul, de aceea trebuie să te asiguri că găsești aceeași piesă la furnizorul scaunului. În caz contrar, poți să apelezi la un terț sau să comanzi cilindrul de pe internet. Doar că este important să nu greșești în privința dimensiunilor. De exemplu, dacă îți trebuie un piston negru pentru scaunele de birou poți măsura distanța dintre găuri atât pe lungime, cât și pe lățime. Ai grijă ca măsurătoarea să o faci de pe mijlocul găurilor.

Ia în considerare clasa de rezistență a pistonului

Orice poziție nefirească sau agresiune asupra scaunului, precum și o greutate mai mare decât cea admisă pot conduce la deteriorarea componentelor scaunului. Cum funcționează pistonul? Compus dintr-un cilindru și un tub interior, acesta este sigilat și închis complet pentru a împiedica evacuarea gazului. Prin acționarea manetei de sub scaun, aerul comprimat se extinde și împinge pistonul în sus pentru a-i permite scaunului să urce. La mișcarea de coborâre, utilizatorul trebuie să stea pe scaun în timp ce eliberează maneta deoarece greutatea corpului va provoca o comprimare a aerului conținut în piston.

Acest sistem ingenios de arc pe gaz face posibilă deplasarea în sus și în jos a scaunului într-o mișcare fluidă și îl transformă într-un dispozitiv perfect ergonomic. Pistonul este esențial pentru utilizarea de zi cu zi, însă trebuie să ții cont și de clasa de rezistență ca să te bucuri în permanență de confort. De pildă, pistoanele de clasa 2 au o rezistență de până la 100 de kilograme, iar cele de clasa 4 până la 150 de kilograme.

Analizează garanția cilindrului

Există pistoane care pot fi compatibile cu multe dintre scaunele de birou disponibile pe piață. Practic, scaunele sunt construite în jurul acestui mecanism, iar înlocuirea sa le poate prelungi viața. Doar că este important să achiziționezi o piesă de schimb nouă, care să aibă și o garanție extinsă. Pistonul scaunului de birou poate fi găsit și sub denumirea de  piston sau cilindru pe gaz, lift de ridicare scaun ori telescop pe gaz.

 

Durata de viață a unui scaun de birou poate fi de până la 5 ani. Însă trebuie să iei în calcul faptul că anumite componente ale acestuia sunt supuse unor greutăți mult mai mari. Din totalitatea pieselor ce pot fi schimbate la un scaun de birou, pistonul este cea mai importantă. Doar că, dacă produsul are și alte defecțiuni, uneori s-ar putea să fie mai simplu să înlocuiești scaunul.

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/dwf/cum-sa-inlocuiesti-pistonul-la-un-scaun-de-birou-5-sfaturi