Economia mondială si Războiul din Ucraina

BUCURESTI - 7 iunie 2022

Comunicat tip General in Finante / Contabilitate

În momentul în care Rusia a decis invadarea Ucrainei, nimeni nu se aștepta la ce avea să urmeze și cât de profunde vor fi șocurile trimise în toată Europa, dar și în restul lumii. Pe măsură ce nu sunt semne că războiul va înceta, perspectivele privind economia mondială nu arată bine.

Adobe Stock

Adobe Stock

Pe fondul creșterii prețurilor la alimente, energie, gaze naturale, medicamente, produse cosmetice, băuturi alcoolice sau tutun și țigări electronice, războiul dintre Rusia și Ucraina intensifică tensiunile, afectează consumatorii și amenință economia globală. 

Economia mondială – o piață financiară incertă

Războiul din Ucraina reprezintă o lovitură semnificativă pentru întreaga economie globală, care va afecta prețurile. Prețurile mai mari ale alimentelor și energiei vor conduce la creșterea inflației, economiile din statele vecine, dar și cele la nivel global, se vor confrunta cu perturbarea comerțului și a lanțurilor de aprovizionare, iar incertitudinea investitorilor vor afecta prețurile activelor, dar și înăsprirea condițiilor financiare.

Fiindcă Rusia și Ucraina sunt doi mari producători de mărfuri, întreruperile lor au determinat creșterea prețurilor globale, în special prețurile petrolului și a gazelor naturale. În ceea ce privește costurile alimentelor, acestea au crescut datorită faptului că Ucraina și Rusia reprezintă 30% din exporturile globale de grâu. De asemenea, cele două țări produc peste jumătate din uleiul de semințe din floarea soarelui, folosite peste tot în lume la găti.

Războiul din Ucraina provoacă crize în toate domeniile

Creșterea bruscă a prețurilor mărfurilor de orice fel, a constituit impactul economic imediat, urmare a conflictului din Ucraina. Războiul din Ucraina amenință livrările de bunuri de consum esențiale din Rusia și Ucraina, iar oprirea transporturilor de cereale ar putea avea consecințe majore asupra securității alimentare în cele mai multe țări, cu precădere în cele sărace. 

Consecințele economice ale Războiului din Ucraina au crescut incertitudinea redresării economice în urma pandemiei. Tulburările financiare sunt resimțite în prețuri mai mari ale mărfurilor, în toate industriile, cauzate în principal de creșterea prețurilor carburanților. De la industria energetică, farmaceutică, cosmetică, țigări electronice, băuturi alcoolice, alimente, industria feroasă și a materialelor de construcție, toate domeniile cunosc creșteri bruște în ceea ce privește prețurile. 

De asemenea, companiile aeriene și maritime de transport vor avea de suferit din cauza prețurilor ridicate la combustibil. Din cauza interzicerii companiilor europene și americane în spațiul aerian al Rusiei, avioanele vor trebui să efectueze rute mai lungi, fapt ce va duce la creșterea combustibilului.  

Materiile prime pentru petrochimice vor fi și ele mai scumpe, iar prețurile în creștere ale gazelor naturale vor avea un impact major asupra piețelor de îngrășăminte, și prin urmare, asupra industriei agroalimentare.

Previziunile FMI de creștere globală

FMI (Fondul Monetar Internațional) și-a diminuat previziunile privind creșterea globală pentru anii 2022 și 2023. La baza acestei diminuări se află impactul economic al invaziei Ucrainei de către Rusia, ce se va propaga la nivel mondial, impact urma de creșterea prețurilor și provocările politice. 

Lipsa de aprovizionare cu materiale și mărfuri, va reduce în mod inevitabil activitatea sectoarele deja afectate de lipsurile anterioare cauzate de pandemia de COVID-19 sau de întârzierile de livrare. Aceste lipsuri se fac remarcate în toate domeniile, în special în industriile auto și ale componentelor electronice, de aici și creșterea accentuată a prețurilor autovehiculelor. 

În același timp, creșterea inflației la nivel global, va reduce semnificativ puterea de cumpărare a consumatorilor, reducând activitatea economică. Efectul? În funcție de cum va escalada situația, pierderea locurilor de muncă și reducerea profiturilor companiilor, investițiilor și creșterea deficitului bugetar.

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/whitepress/economia-mondiala-si-razboiul-din-ucraina