Solutii UE pentru cresterea ponderii energiei regenerabile din Romania

BUCURESTI - 29 septembrie 2010

Comunicat tip General in Afaceri

Expo Media aduce in prim plan reglementari UE pentru piata energetica din Romania la “Energy Developments in the European Union - implications on Romania”, in intervalul 29 - 30 Septembrie 2010, la J.W. Marriott Grand Hotel, Bucuresti

Romania este de trei ori si jumatate mai putin eficienta din punct de vedere energetic fata de media europeana, desi detine mai multe resurse interne comparativ cu multe alte state europene. Conform programului Comisiei Europene de dezvoltare a pietei energetice locale, pana in 2020 trebuie sa se realizeze o scadere de 20 % a consumului. Acest obiectiv poate fi unul tangibil prin contributia activa a conducerii de stat si a marilor jucatori privati din sectorul energetic, privind alinierea Romaniei la standardele europene de energie. “Daca ne dorim sa fim credibili, trebuie sa vorbim cu acelasi glas” - Fabrizio Barbaso, Deputy Director-General, DG Energy, European Commission.

Expo Media a lansat un proiect dedicat sectorului energetic roman, cu implicatii pragmatice, internationale, “Energy Developments in the European Union - implications on Romania”. Conferinta a debutat pe 29 Septembrie prin dezbateri sustinute de cei mai influenti oameni de decizie din mediul politic si de business atat romanesc, cat si international, care au punctat directii strategice europene de eficientizare energetica pentru intervalul 2010-2020. Evenimentul a creat un teren neutru, care a incurajat dialogul direct dintre companii de profil si institutii de stat importante.
Noile reglementari energetice propuse de UE vizeaza direct cresterea nivelului de energie regenerabila si se axeaza pe 3 piloni principali: securitatea infrastructurii energetice, liberalizarea pietei de energie prin solidaritatea si cooperarea statelor UE, si protectia mediului prin solutii tehnologice moderne.

Printre subiectele abordate in prima zi se numara :
- solutii de eficientizare energetica intr-un moment de inflexiune geopolitica globala
- importanta investitiilor in tehnologie pentru reducerea costurilor de generare a energiei
- asigurarea accesului categoriilor defavorizate la energie electrica
- reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera si impiedicarea schimbarilor climatice
- solidaritate si responsabilitate pe timp de criza economica intre tarile europene
- politici de pret inteligente in functie de resursele interne si de nivelul de trai
- stimularea productiei interne de energie si scaderea volumului de import
- consolidarea unei Carte oficiale a drepturilor consumatorilor de energie
- intarirea relatiilor economice dintre Romania si Ungaria, si alte state europene
- decarbonizarea surselor de energie electrica si protectia mediului
Printre personalitatile marcante care sustin in mod activ acest eveniment de nisa, in calitate de speakeri, se numara: Fabrizio Barbaso, Deputy Director-General, DG Energy, European Commission, Mircea Geoana - Presedintele Senatului Roman, Ion Ariton - Ministrul Economiei Romaniei (prin intermediul Secretarului de Stat din Ministerul Economiei, Karoly Borbely), Leonard Orban - Consilier al Presedintiei Romane, fost Comisar European, si Varujan Vosganian - Presedinte al Comisiei Economice, industrii si servicii, Senatul Romaniei, fost Ministru al Economiei.

Cea de-a doua zi de a evenimentului va trata teme de larg interes precum:
- probleme de securitate de aprovizionare energetica si de transport
- surse durabile de energie si solutii de dezvoltare
Printre speakerii ce vor fi prezenti la cea de-a doua parte a conferintei se afla Piotr Wozniak, fost Ministru al Economiei din Polonia si Ron Van Erck, Policy Officer, Regulatory Policy & Promotion of Renewable Energy, DG Energy (ENER), European Commission.

ʺAm initiat proiectul «Energy Developments in the European Union - implications on Romania» din dorinta de a contribui activ la planul de solutii de stabilizare economica a mediului de business local. Evenimentul de nisa raspunde nevoilor energetice din Romania si subliniaza importanta energiei drept resursa cu cel mai mare potential de exploatare. UE se afla in plin proces de revizuire a politicii energetice europene pentru intervalul 2011 - 2020, iar acest demers implica redefinirea strategiei energetice din Romania. Noile norme si propuneri de dezvoltare au drept scop liberalizarea pietelor de energie electrica si gaz natural, care va genera o crestere a ponderii energiei regenerabile din Romania (cu pana la 24% din consum pana in 2020) si interconectarea sistemelor de transport de energie cu retelele europene. Ne bucura faptul ca acest concept de eveniment de business a atras atentia si sprijinul celor mai importante institutii europene, companii locale si al celor mai cunoscuti lideri de opinie ai momentului, din Romaniaʺ. - Madalina Vilau, General Manager Expo Media.
Pentru mai multe informatii despre eveniment va rugam sa accesati www.conferinte.ro.
“Energy Developments in the European Union - implications on Romania” s-a materializat cu sprijinul partenerilor: Enel Romania - Platinum Partner, PETROM – Gold Partner, CEZ Romania – Silver Partner si a partenerilor ARMAX GAZ, E.ON, PricewaterhouseCoopers, Competence Call Center si Asociatia Romana pentru Energie Eoliana.

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/expo-media/solutii-ue-pentru-cresterea-ponderii-energiei-regenerabile-din-romania