500 de copii au militat "Pentru cucerirea drepturilor noastre"

BUCURESTI - 5 decembrie 2011

Comunicat tip General in ONG

În perioada noiembrie - decembrie 2011 Federaţia Organizaţiilor Neguvernamentale pentru Copil (FONPC) a organizat un Concurs de Desene şi Afişe pe tema drepturile copilului adresat copiilor.
Concursul de Desene şi Afişe pe tema Drepturile Copilului reprezintă o modalitate de a recompensa actorii principali ai acestui program – copiii, şi totodată o modalitate de a valorifica potenţialul creativ al fiecărui copil. Acest concurs are drept scop creşterea vizibilităţii implicării societăţii în respectarea, promovarea şi apărarea drepturilor copiilor, participarea copiilor şi exprimarea opiniei acestora fiind încurajate prin intermediul acestui concurs.
Rezultatele concursului au fost făcute publice în timpul Galei de Decernare a Premiilor pentru Concursul de Desene şi Afişe care a avut avea loc pe data de 5 decembrie 2011 la Teatrul de Comedie.

Premiul Cel mai bun Afis se acordă elevului Rappert Edward pentru lucrarea “Totul depinde de voi“, elev in clasa XI-a D la Liceul de arta Oradea, jud. Bihor prof. coordonator David Maria.

Categoria I – copii cu vârsta până-n 10 ani

Premiul I a ajuns la domnișoara Ciobanu Elena pentru lucrarea “Speranţă în viitor prin educaţia tuturor”, eleva in clasa a IV-a la Şcoala nr. 2 Reşiţa, Judetul Caraş Severin, invatator Fetescu Rodica.Premiul al II-lea s-a acordat domnisoarei Dumitriu Alexia pentru lucrarea “Drepturile copilului”, eleva la Scoala nr.11 „I. H. Radulescu”, sector 1, Bucuresti,  inv. coordonator Ionita Mariana.Premiul al III-lea se acorda domnisoarei Busuioc Ana Maria pentru lucrarea “Casa mea”.

Categoria a II-a - copii cu vârsta peste 10 ani

Premiul I - Bejinari Oana Gabriela pentru lucrarea cu titlul “Inchisoarea Jucariilor”, eleva in clasa a VIII-a C la Scoala nr. 3 „Mihai Eminescu”, Radauti, Suceava.
    Premiul al II-lea - Dania Diaconescu pentru lucrarea “O fetita stand in frig”, eleva la Scoala Nr. 174, sector 6, Bucureşti, prof coordonator Cornelia Enescu
    Premiul al III-lea - Covaci Alexandra pentru lucrarea „Opriti violenta”, eleva in clasa a XI-a D, la Liceul de arta Oradea, jud. Bihor, Prof. Coordonator David Maria

Premiul special pentru inovatie, creativitate si originalitate se acorda domnisoarei Suiugan Alina pentru lucrarea cu titlul ”Dreptul de a fi copil”, eleva in clasa a XI-a  B la Liceul de arta Oradea, jud. Bihor, prof. coordonator David Maria

Premiul Special acordat de Asociația „Hraniti Copiii” se acorda lui Bularca Alexandru pentru lucrarea “Dreptul de a alege: libera exprimare (de la Adam si Eva).

Peste 300 de copii au primit cadouri copii din școli, din centre de plasament, copii hipoacuzici, copii din școli și licee private. Este un festival al integrarii si al respectarii drepturilor copiii de diferite etnii, diferite conditii sociale.

Evenimentul, prezentat de Andreea Ibacka, a inclus mai multe momente artistice: premiera piesei de teatru „Pentru Cucerirea Drepturilor Noastre”, piesă scrisă şi jucată de copii şi tineri, imnul intergrării sociale. Piesa de teatru pune pe tapet patru mari subiecte: sarcina la minori, discriminarea copiilor romi și a celor cu handicap, dreptul la educație și exploatarea copilului.

Copiii au avut ocazia de a-i cunoaște îndeaproape pe alți tineri talentați care au fost remarcați la emisiunea Românii au Talent: Trupa Blockbusters (şi emisiunea Dansez pentru tine) si Alma Boiangiu.

Daniela Gheorghe, Director Executiv FONPC, declară: „Am văzut în acest concurs o metodă foarte bună de a-i sprijini pe copii să afle mai multe despre drepturile pe care le au şi mai ales o metodă de a-şi exprima opinia asupra acestui subiect. Desenele primite au fost extrem de creative şi au exprimat cu adevărat încălcări sau reprezentări ale drepturilor copilului. Acest concurs ne dovedeşte încă o dată că avem copii extrem de talentaţi şi implicaţi în promovarea propriilor drepturi. ”

Juriul a fost compus din reprezentanţi ai ONG-urilor care militează pentru drepturile copilului, profesori şi elevi de la licee de artă şi reprezentanţi ai ambasadelor implicate în proiect. Președintele juriului a fost artisa Alexandrina Hristov.

Evenimentul face parte din cadrul proiectului „Pentru cucerirea drepturilor noastre – Festivalul Drepturilor Copilului” implementat de Federaţia Organizaţiilor Neguvernamentale pentru Copil (FONPC) în perioada septembrie 2011 – decembrie 2011, alături de partenerii săi, Reprezentanţa UNICEF în România, Ambasada Franţei, Delegaţia Wallonie - Bruxelles, Ambasada Spaniei, Ambasada Norvegiei, Amabasada Canadei, Ambasada Elveţiei, Fundaţia Parada şi Organizaţia Internaţională a Francofoniei, Institutul Francez din Bucureşti. Partener principal în cadrul acestui eveniment: Teatrul de Comedie. Partenerii media ai acestui proiect sunt: Revista Draga mea pentru Copii – Burda România, Kids Radio, Radio România. Sponsorii proiectului sunt: Decathlon, NH Hotel, Heidi, Corint, Aramis, Profilaxis.

Festivalul Drepturilor Copilului are drept scop creşterea vizibilităţii implicării persoanelor din diferite domenii (educaţie, sănătate, protecţie socială, artă, cultură, mass-media, societate civilă sau instituţii publice etc.) în respectarea, promovarea şi apărarea drepturilor copiilor.

Pentru mai multe informaţii în legătură cu acest subiect, vă rugăm să ne contactaţi la adresa de email mihaela.girleanu@fonpc.ro, telefon/ fax: 021/320 80 65, 021/326 84 58. Persoană de contact: Mihaela Gîrleanu.

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/fanfara-pr/500-de-copii-au-militat-pentru-cucerirea-drepturilor-noastre