Piaţa de capital, un barometru al economiei

BUCURESTI - 2 decembrie 2007

Comunicat tip General in Afaceri

În data de 22 noiembrie ac., Finmedia, cu sprijinul Bursei de Valori Bucureşti, a organizat a VI-a ediţie a seriei de conferinţe Forumul Piaţa de Capital, cu tema Piaţa de capital, un barometru al economiei.


Conferinţa a fost structurată pe o sesiune principală: Piaţa de capital, un barometru al aconomiei, moderator Dan Paul, preşedinte, Asociaţia Brokerilor, urmată de o masă rotundă cu tema: Alternative Strategice privind dezvoltarea pieţei de capital din România, moderator Stere Farmache, director general, Bursa de Valori Bucureşti.

În prezentarea sa: Bursa de Valori Bucureşti, dezvoltări recente, Stere Farmache a subliniat urmatoarele aspecte: privatizarea marilor companii de utilităţi prin sistemul pieţei de capital, companii străine listate la Bursa de Valori Bucureşti, reforma sistemului de pensii, reforma pieţei de capital din ultimii ani cu concluzia: economia romanească are nevoie de o piaţă de capital puternică.

Graţiela Iordache, deputat, Comisia Buget Finanţe Bănci, Camera Deputaţilor a informat audienţa despre tranzacţionarea titlurilor de stat iar Dan Paul a vorbit despre necesitatea transparenţei pe piaţa de capital şi oportunitatea introducerii unor standarde de raportare mai stricte la Bursa de Valori Bucureşti. Noile facilităţi ale sistemului Roclear al Depozitarului Central au fost detaliate de Adriana Tănăsoiu, director general, Depozitarul Central. În cadrul acestei prezentari ce a suscitat un mare interes s-au punctat urmatoarele: obiectivele strategice de dezvoltare, armonizarea Codului Depozitarului Central cu tendinţele conturate la nivel internaţional în organizarea şi funcţionarea depozitarilor centrali, programul pilot pentru emitenţii internationali, interfaţa automată directă între Roclear şi sistemele administrate de Banca Naţională a României, iniţiative europene.

Impactul noilor reglementări (MiFid) asupra pieţei de capital a fost adus în atenţie de reprezentanţi ai Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare: Radu Toia, director general şi Dora Badea, specialist pieţe reglementate. Subiectele principale ale acestei prezentări au fost: scopul şi noutăţile introduse de MiFid, transpunerea MiFid în legislatia naţională, cerinţele de operare impuse de MiFid şi impactul acestuia. Efectele MiFid asupra costurilor de operare în piaţa de capital au fost expuse de Marian Dinu, director general Alpha Finance România iar Iuliana Craiciu, Partner, Muşat & Asociaţii a prezentat obligaţiile societăţilor de administare a investiţiilor.

Conferinţa a fost onorată şi de prezenţa lui Alexandru Păunescu, preşedinte, Fondul Proprietatea, ce a suscitat interesul deosebit al jurnaliştilor aflaţi în sală, dornici să afle dacă anul 2008 va fi cel al listării Fondului Proprietatea la bursă. Tipurile de instrumente OTC au fost detaliate de Răzvan Stoicescu, Senior Associate, Bulboacă &Asociaţii cu observaţia că în România OTC-ul este un mediu tânăr, iar efortul de implementare trebuie să ia în considerare consultări cu autorităţile de reglementare.

La masa rotundă din finalul manifestării s-au reunit, alături de Alexandru Păunescu, Adriana Tănăsoiu şi Anca Dumitru – director RASDAQ-ATS, Bursa de Valori Bucureşti, Cristian Sima, preşedinte WBS România, Mihai Şeitan, director general Fincop Broker de pensii private, Florin Burnar, International Alliances, Strategy and Business Development Wiener Borse, Petre Pavel Szel, preşedinte, Societatea de Administrare a Investiţiilor Muntenia Invest.
“Prin intermediul evenimentului pe care tocmai l-am organizat, cu o temă de mare actualitate şi de dorit mai accesibilă publicului larg şi anume piaţa de capital, ne-am propus să dezvăluim oportunităţile pe care le creează şi impactul pe care acest sector îl are asupra situaţiei economice din România, constituindu-se pe drept cuvânt într-un barometru al acesteia” afirmă Ana Maria Dumitru, Project Manager Finmedia.Despre FINMEDIA S.R.L.

Finmedia este un trust de presă cu experienţă atât în editarea de reviste şi publicaţii de marcă, precum Piaţa Financiară, e-Finance sau Ghidul de Bani, cât şi în lansarea şi organizarea de conferinţe cu tematici variate, interesante şi de mare actualitate.
Ana Maria Dumitru, Project Manager FINMEDIA;021/317.99.00;0724 363 095, 0743 167 290, adumitru@finmedia.ro
Oana Stroescu, PR eveniment,0768 080 803,oana_s_s@yahoo.com.


adumitru@finmedia.ro