TechnoBusiness

BUCURESTI - 2 februarie 2009

Comunicat tip General in Afaceri

TECHNOBUSINESS, un eveniment consacrat soluţiilor de susţinere a IMM-urilor

Joi 29 ianuarie 2009, Finmedia, în parteneriat cu EximBank, consorţiul European Union Grant Advisor (EUGA) şi Infopress Group, a organizat conferinţa „TechnoBusiness”, un forum dedicat identificării soluţiilor de depăşire a crizei şi de supravieţuire a IMM-urilor, soluţii bazate în principal pe căi de finanţare alternativă şi a celor de susţinere a afacerilor pe baza tehnologiilor IT&C.

La eveniment au fost prezenţi reprezentanţi ai noului executiv, ai mediului financiar-bancar, ai asociaţiilor patronale şi profesionale din mediul de business autohton, ai companiilor de IT&C, reprezentanţi ai comisiei IT&C din Camera Deputaţilor, precum şi consultanţi specializaţi în algoritmul de întocmire a proiectelor pregătite să solicite finanţare europeană.

Ministerul IMM-urilor, Comerţului şi Mediului de Afaceri (MIMMCMA) a aprobat, recent, 178 de proiecte depuse de IMM-uri pentru accesarea de fonduri europene în valoare de 30 milioane de euro, a anunţat în timpul conferinţei secretarul de stat în MIMMCMA, Maria Pârcălăbescu.

'Am aprobat 178 de proiecte în valoare de 30 milioane euro dintr-o linie de fonduri de 64 de milioane de euro. Intenţia noastră este ca până la sfârşitul lunii februarie să încheiem această linie de fonduri', a spus Maria Pârcălăbescu.

Secretarul de stat în MIMMCMA a precizat că mai există o linie de fonduri europene pentru proiecte mari în valoare totală de 31 milioane euro. Aceasta a adăugat că fondurile din această linie vor fi accesate de aproximativ 20 de IMM-uri.

'Au fost 700 de dosare depuse din care, la început au fost respinse 100 de dosare, iar din cele 600 rămase estimăm că vor intra la o analiză finală aproximativ 200 de dosare. Din aceste 200, 20 vor fi declarate câştigătoare', a mai spus Pârcălăbescu.

La rândul său, vicepreşedintele EximBank, Tudor Gabriel Bohâlţeanu a anunţat recentul parteneriat dintre bancă, Fondul Naţional pentru IMM-uri, Fondul de Garantare a Creditului Rural, CNIMMPR, AOAR şi ANEIR pentru susţinerea operatorilor economici, persoane juridice române, pentru depăşirea efectelor crizei economico-finaciare (finanţri şi garanţii). Acesta a declarat că banca pe care o reprezintă poate garanta până la 2.000 de miliarde lei. 'Bani avem suficienţi, fără niciun efort din partea bugetului', a spus vicepreşedintele EximBank.

Deputatul Varujan Pambuccian a evidenţiat etapa actuală, marcată de o “depresie economică fără precedent, şi nu de o criză”, de o “iminentă lipsă de cash operaţional” cu care se vor confrunta IMM-urile şi nu în ultimul rând, de o viitoare piaţă a forţei de muncă “foarte ieftină”.

O parte consistentă a conferinţei au constituit-o intervenţiile la obiect ale reprezentatului EUGA, Elisabeta Moraru, care a evidenţiat şansele de accelerare a finanţărilor şi absorbţiei de fonduri europene pentru firmele din domeniul IT&C, cât şi ai experţilor în consultanţă de specialitate.

Discuţii în rândul auditoriului s-au creat şi în urma prezentării făcute de către reprezentantul SAP România care a propus o schemă de extindere a unui sistem informatic pilot deja implementat cu ajutorul fondurilor europene.

Romeo Ilie, directorul executiv al Centrului de Foresight şi Management de Proiecte şi Programe de Cercetare din cadrul Academiei Române, s-a referit concret la anumite probleme şi distorsiuni frecvente semnalate pe parcursul elaborării, accesării şi implementãrii proiectelor cu finanţare europeanã, iar Valentin Kurci, director de proiect în cadrul Holda Finance, a punctat câteva aspecte practice extrem de utile, legate de finanţările europene destinate dezvoltării tehnologice.

Despre FINMEDIA S.R.L.

Finmedia este un trust de presă cu experienţă atât în editarea de reviste şi publicaţii de marcă, precum Piaţa Financiară, e-Finance cât şi în lansarea şi organizarea de conferinţe cu tematici variate, interesante şi de mare actualitate.
Coordonator Eveniment: 021.316.74.31, vradoi@finmedia.ro
vradoi@finmedia.ro