Universitatea din Bucuresti a decernat titlul de Doctor Honoris Causa profesorului Peter Gross

BUCURESTI - 26 octombrie 2005

Comunicat tip General in Educatie / Cultura

Profesorul american Peter Gross, unul dintre cei mai bine cotati specialisti americani in studiul evolutiei mass-media in perioada comunista si post-comunista, a primit astazi titlului de Doctor Honoris Causa al Universitatii din Bucuresti, la propunerea Facultatii de Jurnalism si Stiintele Comunicarii (FJSC).
In discursul de acceptare a titlului, Prof. Peter Gross a subliniat: „Este intr-adevar coplesitor si extrem de emotionant pentru mine sa ma intorc in tara mea natala si sa primesc aceasta mare onoare din partea acestei importante universitati”.

Universitatea din Bucuresti a decernat titlul de Doctor Honoris Causa profesorului Peter Gross

Profesorul Peter Gross ocupa prestigioasa pozitie de Professor and Gaylord Family Endowed Chair, la Gaylord College of Journalism and Mass Communication, University of Oklahoma. De asemenea este Head of Journalism Area in cadrul Gaylord College of Journalism and Mass Communication si director al Institute for Research and Training din cadrul aceleiasi institutii. Peter Gross este un nume de referinta „in domeniul de granita situat intre stiintele comunicarii, stiintele politice, sociologia dezvoltarii, studii internationale, domeniu consacrat tranzitiei de la regimuri totalitare la democratii, analizei fenomenelor dezvoltarii sociale, proceselor de comunicare interculturale si internationale si evolutiilor mass-media din tarile Europei Centrale si de Est.” a explicat prof. Mihai Coman, decan al FJSC, in Laudatio, discursul in care sunt precizate meritele pentru care este conferit titlul de Doctor Honoris Causa.
Peter Gross s-a nascut la Timisoara in anul 1949, dar, emigrand cu familia inca de la varsta copilariei, a studiat si s-a afirmat profesional in SUA. Imediat dupa caderea comunismului, Peter Gross s-a implicat in procesele de organizare a invatamantului jurnalistic din tarile Europei Centrale si de Est; a organizat programe de training pentru jurnalisti (in SUA sau in tarile respective), obtinand finantari de care au beneficiat sute de tineri reprezentanti ai profesiei din Albania, Bulgaria, Georgia, Kosovo, Macedonia, Muntenegru, Romania, Rusia, Serbia.
Cele mai cunoscute lucrari ale lui Peter Gross sunt volumele de sinteza Entangled Evolutions. Media and Democratization in Eastern Europe, 2002 (tradusa sub titlul Mass media si democratia in Europa de Est, 2004), Mass Media in Revolution and National Development: The Romanian Laboratory, 1996, Eastern European Journalism. Before, During and After Communism (impreuna cu Jerome Aumente, Ray Hiebert, Dean Mills), 1999. Numeroase alte contributii stiintifice au fost publicate sub forma unor capitole monografice, in carti de sinteza realizate de colective stiintifice sau in articole stiintifice in reviste de prestigiu precum “Media, Culture and Society”, “Journalism Studies”, “European Journal of Communication”, “Journalism Educator”, ”Journal of Democracy”, “Gazzette”, “South-East Europe Review”.
Profesorul Peter Gross este frecvent solicitat pentru activitati de consultanta de institutii americane precum U.S. Department of State (analize ale peisajului mass-media pentru diplomatii americani care vor lucra in Europa de Est), InterMedia, Washington D.C. - Global Audience and Market Research Institute, Radio Free Europe/Radio Liberty, The East/Central European Network of Journalism Educators (din 1994), The Freedom Forum (1992-1995), The International Media Fund–o organizatie creata la initiativa Presedintiei Statelor Unite ale Americii pentru a sprijini Europa de Est, sau United States Information Agency/Voice of America (USIA Academic Specialist Program).

University of Oklahoma este aliatul Universitatii din Bucuresti pentru un invatamant de excelenta

Festivitatea decernarii titlului de Doctor Honoris Causa profesorului Peter Gross a fost precedata de semnarea tratatului de cooperare dintre Universitatea din Bucuresti, reprezentata de prof. Ioan Panzaru, Rectorul Universitatii, si University of Oklahoma, prof. Charles Self, Chair al Gaylord College of Journalism and Mass Communication.
Cooperarea presupune schimburi de cadre didactice, de studenti si de informatii si cooperarea in domeniul cercetarii stiintifice. Prof. Peter Gross a precizat ca „accentul va trebui sa cada pe natura interdisciplinara a studiilor mass-media, adica pe nevoia de a impleti studiul mass-media cu ceea ce tine de antropologie, studii culturale, istorie, drept, studii politice si psihologie. De aceea imi face atata placere ca cele doua universitati semneaza un acord de colaborare, nu doar Facultatea de Jurnalism si Stiintele Comunicarii si Gaylord College of Journalism and Mass Communication. Dorim sa beneficiem de profesionalismul dumneavostra in toate disciplinele si sa oferim expertiza noastra.”
Prof. Gross a precizat ca mass-media din Statele Unite ale Americii si din Romania „se confrunta cu situatii problematice; de fapt, se afla in criza si de aceea reprezinta o provocare pentru democratiile noastre”. Exista „intrebari aproape identice pentru a fi examinate: Isi indeplinesc oare mass-media responsabilitatile sociale si civice? Sunt cetatenii informati in mod onest si pe deplin? Asigura oare guvernul si institutiile politice libertatea presei? Isi indeplinesc trusturile care au in proprietate mass-media obligatiile lor speciale in societate, oferind editorilor si reporterilor mijloacele, libertatea si sprijinul pentru a-si indeplini misiunea?”
Semnarea tratatului de cooperare dintre cele doua universitati a fost marcata de ceremonia dezvelirii unei placi la sediul FJSC, care consemneaza inrudirea dintre Facultatea de Jurnalism si Stiintele Comunicarii si Gaylord College of Journalism and Mass Communication.

DOCTOR HONORIS CAUSA

Este un titlu onorific acordat printr-o procedura exceptionala, de institutiile de invatamant superior unor personalitati din Romania sau din strainatate, din domeniul stiintei, tehnologiei si culturii. Titlul de Doctor Honoris Causa (Doctorat de Onoare) este oferit de o universitate pentru a distinge o personalitate ale carei cunostinte si intelepciune sunt considerate exemplare dar si pentru a se putea mandri ca a recunoscut si a primit in randurile profesorilor sai o personalitate deosebita.

Despre FJSC

UNIVERSITY OF OKLAHOMA

Creata in 1890, University of Oklahoma (OU) are peste 31.000 de studenti, peste 2.000 de cadre didactice cu norma intreaga si 19 facultati care ofera diplome de licenta in 147 de domenii, diplome de master in 152 de domenii si diplome de doctorat in 80 de domenii.
OU este printre primele universitati americane ca numar de contracte pentru mobilitatea studentilor lor la nivel international: peste 140 de contracte in 50 de tari. Studenti din peste 100 de tari sunt inscrisi in campusul Norman. OU este singura universitate publica din Oklahoma care apare in Fiske Guide to Colleges, un ghid al celor mai bune 10% universitati din Statele Unite ale Americii.
The Oklahoma Daily, ziarul studentesc al OU, a primit medalia de aur in 2004 de la Columbia Scholastic Press Association, fiind unul dintre cele mai bune opt publicatii studentesti la nivel national. Absolventii sunt angajati de institutii ca Associated Press, Knight-Ridder, The Wall Street Journal, Casa Alba.
Programul doctoral al Departmanentului de Comunicare este unul dintre primele 20 de astfel de programe din Statele Unite.

FACULTATEA DE JURNALISM SI STIINTELE COMUNICARII

Facultatea de Jurnalism si Stiintele Comunicarii (FJSC) a fost infiintata in 1990 si face parte din Universitatea din Bucuresti. FJSC este prima facultate de jurnalism fondata dupa caderea comunismului in Romania si o facultate-pilot pentru celelalte institutii de invatamant superior in domeniul stiintelor comunicarii din Romania.
Facultatea de Jurnalism si Stiintele Comunicarii organizeaza studii universitare cu durata de trei ani la zi si pentru invatamantul la distanta. Facultatea are, din acest an, trei sectii - o sectie de jurnalism, o sectie de relatii publice si o sectie de publicitate (singura de acest gen din tara).

UNIVERSITATEA DIN BUCURESTI

Universitatea din Bucuresti este una din cele mai importante institutii de invatamant superior din Romania. In cei aproape 140 de ani de existenta, Universitatea a castigat un prestigiu national si international solid. Universitatea din Bucuresti este integrata intr-o puternica retea de colaborare internationala: peste 100 de acorduri de colaborare bilaterala cu universitati din peste 40 de tari; programe academice si de cercetare europene (Erasmus, Lingua, Naric, Leonardo da Vinci, UNICA, AMOS, TEMPUS, TEMPRA). Anual peste 1000 de studenti ai Universitatii din Bucuresti efectueaza stadii de formare sau de specializare in universitati din Europa de Vest, S.U.A., Canada, Japonia, etc. Zeci de profesori straini de pe toate continentele predau in fiecare an la facultatile Universitatii noastre si zeci de profesori de la Universitatea noastra predau anual la marile universitati din strainatate. Universitatea din Bucuresti a fost si este initiatoarea unor masuri importante de reforma si dezvoltare a invatamantului superior care au fost preluate de alte universitati din tara sau au stat la baza elaborarii unor legi si reglementari nationale.
asist. univ. Raluca Radu, FJSC
radu.raluca@unibuc.ro