FNGCIMM SA va garanta creditele acordate IMM-urilor de catre banci, in completarea ajutoarelor financiare nerambursabile puse la dispozitie de catre ANIMMC

BUCURESTI - 5 aprilie 2007

Comunicat tip General in Afaceri

Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii a semnat impreuna cu Agentia Nationala pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii si Cooperatie si cu 10 banci comerciale (BCR, BRD - GSG, OTP Bank, CEC, Banca Transilvania, Libra Bank, Banca Comerciala Carpatica, Bank Leumi Romania, Exim Bank si Credit Europe Bank) un protocol de parteneriat ce sta la baza acordarii unor finantari nerambursabile de la stat pentru dezvoltarea IMM-urilor, a microintreprinderilor precum si a firmelor nou-infiintate.

Proiectele vor fi sustinute după următoarea schema:

Maxim 50.000 Euro si pana la 60% din valoarea proiectului – ajutor financiar nerambursabil pus la dispozitie de catre ANIMMC (10.000 euro pentru intreprinderile nou infiintate si microintreprinderi)

25% din valoarea proiectului credit bancar acordat de una dintre cele 10 banci semnatare a protocolului, credit ce va putea fi garantat de catre FNGCIMM

15% din valoarea proiectului – contributia intreprinzatorului

Fondul garanteaza intre 60 si 75 % din valoarea creditului acordat, in functie de conventia semnata cu fiecare banca in parte, pentru firmele nou infiintate procentul de garantare putand atinge chiar si 80 % . Comisionul perceput este de maxim 2%/an, aplicat la soldul garantiei.

Garantiile Fondului preiau riscul creditului acordat de banca si sunt cele mai lichide garantii pe care o banca le-ar putea obtine.

La cererea bancii, Fondul acorda garantia pe baza aceleiasi documentatii ce sta la baza aprobarii creditului, fara a solicita IMM-ului documente suplimentare.

Solicitand bancii sa utilizeze garantia FNGCIMM SA intreprinzatorii economisesc costurile legate de evaluarea garanţiilor imobiliare, asigurarea, inregistrarea si radierea bunurilor, onorarii, alte taxe si comisioane si castiga si timpul necesar acestor formalitati.

Ca si la celelalte garantii acordate de FNGCIMM SA, si in acest caz serviciul de analiza a dosarului este oferit gratuit.

Despre FNGCIMM SA

Infiintat in 2001, FNGCIMM SA are ca actionar unic statul roman, reprezentat de Agentia Nationala pentru IMM si Cooperatie. La finele lunii decembrie 2006, capitalul sau social se ridica la valoarea de 261.412.300 lei.
Misiunea FNGCIMM este acordarea de garantii pentru instrumentele de finantare (credite pentru investitii si capital de lucru) contractate de IMM de la banci comerciale sau din alte surse, abilitate de lege, si acordarea de finantari directe catre IMM-uri. De asemenea, fondul garanteaza scrisori de garantie bancara.
Prin cele 12 reprezentante si trei filiale, la care se adauga sucursala din Bucuresti si prin parteneriatul cu 19 dintre cele mai importante banci comerciale romanesti, garantiile FNGCIMM SA opereaza la nivel national.
Beneficiari eligibili ai Fondului sunt persoanele fizice/asociatiile familiale autorizate sa desfasoare activitati economice, precum si persoanele juridice care indeplinesc cumulativ conditiile prevazute de Legea 346/2004 pentru IMM, respectiv numar mediu anual de salariati mai mic de 250, cifra de afaceri anuala de pana la 50 milioane de euro si active totale de pana la 43 milioane de euro. In plus, beneficiarii eligibili trebuie sa aiba capital social majoritar privat, capacitate de rambursare a obligatiilor de plata asumate ai sa nu figureze cu datorii restante la bugetele de stat sau la banci.
FNGCIMM SA
Stefan Iulian 38 sector 1 Bucuresti
tel. 3101874
www.garantare.ro