Propunere de strategie privind populaţia şi dezvoltarea în această toamnă

BUCURESTI - 5 iunie 2007

Comunicat tip General in Politic

„În prea multe ocazii cercetarea, nu se regăseşte în politici, este ruptă de ele. […] Ca minister direct interesat, ce putem face este să consultăm autorităţile şi specialiştii în domeniu pe fiecare decizie pe care o luăm.” a declarat Paul Păcuraru, Ministrul Muncii, Familiei şi Egalităţii de Şanse, în deschiderea dezbaterii organizate de Institutul Naţional de Cercetări Economice al Academiei Române şi UNFPA, Fondul ONU pentru Populaţie, cu tema „Populaţia României – încotro?”.

Dezbaterea a fost prilejuită de lansarea studiului 'Declinul demografic şi viitorul populaţiei României' elaborat de Centrul de Cercetări Demografice Vladimir Trebici. România se află în al optsprezecelea an de declin al populaţiei şi nu există perspective de stopare a acestei scăderi. Dimpotrivă, tendinţa va continua şi în anii următori, iar România va cunoaşte o diminuare drastică a numărului celor în vârstă de muncă, o scădere a populaţiei de vârstă şcolară, o creştere rapidă a populaţiei vârstnice şi degradarea raportului de dependenţă economică.
Specialişti din lumea academică, din mediul economic şi social, precum şi reprezentanţi ai principalelor instituţii guvernamentale şi din Parlamentul României au dezbătut aspecte concrete legate de problematica populaţiei şi dezvoltării, cum ar fi reformarea sistemului de educaţie sau al celui de pensii pentru a răspunde schimbărilor demografice cu care se confruntă România.

„Din păcate, politica din România uită adesea de problemele mari ale societăţii româneşti şi aceasta este o dovadă de iresponsabilitate ce va fi sancţionată de istorie, dar din păcate acest lucru nu ajută. Ce are de făcut politica? Nu este vorba numai de o politică demografică bine ţintită, ea trebuie combinată cu o politică în domeniul educaţiei şi în domeniul social.” a subliniat Daniel Dăianu, Preşedintele Institutului de Proiecte pentru Inovaţie şi Dezvoltare.

Recomandarea experţilor a fost constituirea unui grup – sub coordonarea iniţiatorilor acestei dezbateri – care să lucreze la o propunere de strategie privind populaţia şi dezvoltarea care să fie prezentată factorilor de decizie în această toamnă. „O astfel de strategie trebuie să aibă la bază o viziune largă a , care să combine aspectele evoluţiei demografice cu cele ale capitalului uman, pornind de la principiul că oamenii reprezintă avuţia unei naţiuni.” a spus Mihai Horga, Reprezentant Adjunct al Fondului ONU pentru Populaţie. „În cadrul unei populaţii nu contează doar numărul, ci şi cunoştinţele, abilităţile şi starea de sănătate a oamenilor care o compun.” a continuat domnul Horga.

Evenimentul a fost organizat în colaborare cu Institutul de Proiecte pentru Inovaţie şi Dezvoltare şi cu Asociaţia Română pentru Clubul de la Roma.

Studiul poate fi consultat în varianta electronică la www.unfpa.ro.

Despre Fondul ONU pentru Populatie

Fondul ONU pentru Populaţie este o agenţie internaţională de dezvoltare care promovează dreptul fiecărui om - femeie, bărbat, copil - la o viaţă sănătoasă şi cu şanse egale în societate. Fondul ONU pentru Populaţie ajută ţările în care activează să folosească informaţiile despre populaţie pentru a elabora politici şi programe de reducere a sărăciei şi de creare a condiţiilor pentru ca fiecare sarcină să fie dorită, fiecare naştere să fie sigură, fiecare tânăr să fie protejat de HIV/SIDA şi fiecare fată şi femeie să fie tratată cu respect şi să trăiască o viaţă demnă.
Persoane de contact:
Stela Serghiuţă, Coordonator de Programe – 0744 358 956
Georgiana Ilie, Asistent de Programe - Comunicare – 0726 177 116
georgiana@unfpa.ro

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/fondul-onu-pentru-populatie/propunere-de-strategie-privind-populatia-si-dezvoltarea-in-aceasta-toamna