BURSELE JTI PENTRU JURNALIŞTI

BUCURESTI - 14 septembrie 2005

Comunicat tip General in Media / Publicitate

Freedom House anunţă Bursierii JTI în 2005:

MELANIA MEDELEANU, DANIEL OVIDIU POPICA, ALINA STANCU, DAN TĂPĂLAGĂ

BURSELE JTI PENTRU JURNALIŞTI

Fundaţia Freedom House derulează, pentru al şaselea an consecutiv, Bursele JTI pentru Jurnalişti. Programul este destinat tinerilor jurnalişti români specializaţi în problematica economică, politică sau socială. Programul, finanţat de compania JTI România, constă în stagii de pregătire avansată, cu o durată de 8 săptămâni, desfăşurate în cadrul unor prestigioase organizaţii de presă din Statele Unite ale Americii. Anul acesta, iniţiativei JTI i s-a alăturat domnul John A. Levin, fondator şi preşedinte al John A. Levin & Co.

Pentru sesiunea din toamna acestui an s-au înscris aproximativ 30 de jurnalişti din toată ţara. Selecţia s-a făcut pe baza aplicaţiei, a unui interviu şi a portofoliului fiecărui candidat. Criteriile de selecţie au vizat potenţialul candidaţilor şi impactul pe termen lung asupra dezvoltării mass media româneşti. Au contat, de asemenea, gradul de cunoaştere a limbii engleze, experienţa şi profesionalismul candidaţilor.

Plecarea jurnaliştilor în SUA va avea loc în această lună. Programul lor va include o săptămînă de orientare şi acomodare în Washington, DC, urmată de două sau trei stagii de pregătire în organizaţii de presă din diferite state americane.

Câştigătorii Burselor JTI în anul 2005 sunt:

Melania Medeleanu – Realitatea TV

Licenţiaţă în psihologie, Melania s-a lansat în presă prin intermediul radioului. În televiziune a devenit cunoscută mai întâi la MCM, apoi la Realitatea TV, unde emisiunile prezentate sau produse de ea demonstrează profesionalism şi maturitate jurnalistică. Melania Medeleanu a devenit într-un timp scurt nu doar una dintre cele mai populare prezentatoare de ştiri, ci şi unul dintre cei mai apreciaţi jurnalişti din generaţia sa.

Daniel Ovidiu Popica – Banii Noştri

Daniel Popica face parte din categoria jurnaliştilor pentru care principiile sunt cele mai importante repere în carieră. Biografia lui demonstrează o dorinţă perpetuă de perfecţionare şi un ataşament faţă de valori precum pluralismul opiniilor, toleranţa, economia de piaţă. A absolvit şcoala de jurnalism radio a BBC şi programul Reuters la Oxford University, a lucrat pentru Europa Liberă, BBC, Evenimentul Zilei.

Alina Stancu – B1TV

Alina Stancu face parte din echipa tânără, dar ambiţioasă de la B1TV. Este licenţiată în jurnalism, iar cariera ei s-a dezvoltat in televiziune. Alina s-a lansat în presă la Tele 7 abc, a continuat la ProTv, ca reporter de ştiri si redactor al unor emisiuni cunoscute. Acum este una dintre vedetele de la B1TV, unde s-a remarcat ca editor şi gazdă a matinalului, prezentatoare de ştiri, dar şi ca realizatoare si moderatoare a unui talk-show social.

Dan Tăpălagă – România Liberă

Dan Tăpălagă s-a consacrat ca jurnalist la cotidiene renumite ca Evenimentul Zilei şi, mai nou, România Liberă. Editorialele lui acide şi activitatea departamentelor pe care
le-a coordonat îl recomandă drept un jurnalist profesionist, partizan al libertăţii de exprimare, principiu pe care va avea ocazia să îl studieze chiar în ţara care l-a definit.

Despre organizatori

Înfiinţată în 1941, Freedom House este lider mondial în promovarea şi apărarea drepturilor omului. Prezentă în România din 1990 prin programele derulate de National Forum Foundation (cu care fuzionează în 1997), Freedom House îşi diversifică activitatea începând din 1996 prin asistenţa directă acordată presei independente şi organizarea a peste 50 de stagii pentru manageri de presă şi jurnalişti în Europa Centrală şi Statele Unite ale Americii.

JTI România este unul dintre principalii producători de ţigarete de pe piaţa autohtonă. În cei peste zece ani de prezenţă în Romania, compania s-a implicat puternic în viaţa comunităţii locale prin dezvoltarea unor ample programe sociale şi educaţionale, precum şi prin organizarea unor evenimente culturale de referinţă. Prin acest proiect, ajuns la a şasea ediţie, JTI România doreşte să sprijine procesul de formare a unei prese româneşti puternice, bine informate şi obiective.


Despre Freedom House

John A. Levin este sponsorul unui jurnalist român în cadrul programelor de burse pentru jurnalişti în Statele Unite. Este absolvent al Universităţii Yale, fondator şi CEO al companiei John A. Levin & Co. care administrează fonduri de pensii şi fonduri ale universităţilor, corporaţiilor şi altor investitori privaţi. De asemenea, domnul Levin este membru în conducerea Mt. Sinai Medical Center şi al Educational Broadcasting Corp în New York.
Freedom House – Biroul pentru România
Contact: Ştefana Mihai – 253 28 38
JTI România – Departamentul Corporate Affairs
Contact: Fulga Dimitrescu – 204 31 11

freedomhouse@freedomhouse.ro