Peste 10.000 de testari HIV au fost efectuate in Cabinetul Baylor din Tulcea

Constanta - 14 mai 2013

Comunicat tip Produse / Servicii in ONG, Sanatate, Social

In ultimii 5 ani, Fundatia Baylor a efectuat peste 10.000 de testari pentru boli infectioase de tipul infectiei cu HIV sau a hepatitelor B si C in Tulcea. La nivelul Dobrogei, numarul testarilor este de aproximativ 30.000.
Constant, echipa de testare a Baylor a primit si a raspuns solicitarilor venite din partea comunitatii.

Peste 10.000 de testari HIV au fost efectuate in Cabinetul Baylor din Tulcea

Istoria proiectului la Tulcea:

In 2007, Spitalul Judetean de Urgenta Tulcea a raspuns cu promptitudine propunerii de gazduire a unui cabinet de testare gratuita, in care echipa Baylor putea oferi servicii de consiliere si testare rapida pentru HIV, comunitatii tulcene. Personalul Sectiei de Boli Infectioase a contribuit la succesul demararii actiunii de testare prin referirea la testare a pacientilor care se adresau acestei sectii. Incepand din 2010, serviciul de testare a inclus si testele pentru determinarea virusurilor hepatitice B si C, iar testarile se efectueaza in laboratorul spitalului in zilele de marti, miercuri si joi ale fiecarei saptamani.

In afara celor 3 zile cand echipa este prezenta in laborator, efectuam deplasari si in afara orasului Tulcea. Am reusit sa testam, la ei acasa, oameni din peste 20 de localitati rurale, copiii si tinerii din centrele de plasament din orasul Tulcea, adulti din centrele rezidentiale pentru boli cronice din judet.

La initiativa Directiei de Sanatate Publica, Baylor s-a implicat si in derularea unor actiuni de prevenire in comunitate. Astfel, cu diferite ocazii – Memorialul Lumanarilor Aprinse, Ziua Internationala de Lupta Anti SIDA – am participat la ore de informare adresate tinerilor din liceele tulcene, la campanii de testare gratuita pentru tineri, activitati de informare pentru grupuri de profesionisti.

De-a lungul timpului, DSP Tulcea a acoperit costurile pentru confirmarea rezultatelor reactive ale clientilor cabinetului nostru, contribuind la asigurarea unei diagnosticari de calitate a bolilor infectioase testate.

 

Proiectul in prezent

 Ca orice proiect de succes, si proiectul demarat de Baylor a plecat de la premise optimiste: parteneri de incredere in domeniul sanatatii, autoritati locale care recunosc necesitatea serviciului pentru comunitatea locala si ne sustin in demersurile initiate, locuitori interesati de evaluarea starii de sanatate, medici care inteleg importanta testarii si diagnosticarii precoce.

Astazi, proiectul face parte din viata oamenilor. El se bucura de recunoastere si este apreciat si sustinut. Locuitorii testati pot fi mai linistiti in privinta starii lor de sanatate. Ei au posibilitatea unei diagnosticari de calitate, gratuita, posibilitatea testarii si a evaluarii realiste a riscurilor la care se expun, prin colaborarea cu echipa Baylor si specialistii din domeniul medical.

               

Studiu de Caz: Povestea Claudiei

Claudia a fost diagnosticată cu hepatită C în 2011, are 30 de ani, locuieşte în zona rurală, nu are asigurare medicală şi nu își cunoaște diagnosticul. Ficatul pacientei este sever afectat iar ea trebuie să-şi crească singură cei doi copii. Venitul ei lunar este de numai 80 de lei. Ca un factor de risc major, ea poate să menţioneze doar un avort făcut în urmă cu trei ani.

La început nu se putea motiva să meargă la tratament, în special din cauza lipsei banilor. Deşi a parcurs toţi paşii către un diagnostic complet, din cauza lipsei asigurării medicale ea nu şi-a putut depune dosarul medical pentru a obţine tratamentul.

Consilierul a păstrat legătura cu ea în mod regulat şi în primăvara lui 2012 ea a acceptat ajutorul financiar oferit de Baylor, bani necesari pentru asigurarea medicală pe care i-ar putea restitui când situaţia ei s-ar îmbunătăţi. La sfârşitul anului 2012, din cauză că nu primise niciun răspuns din partea Casei de Asigurări de Sănătate Constanta, ea a acceptat să facă parte dintr-un studiu medical pe o terapie cu 3 noi medicamente.

Astăzi, ea doar ce a încheiat primele 3 luni de tratament. Previziunile sunt bune; specialiştii au analizat rezultatele sale de laborator şi încărcătura virală de la începutul terapiei şi au observat o scădere substanţială după primele luni de tratament. Prin urmare, la evaluarea de la sfârşitul celor 16 săptămâni de tratament există o şansă foarte mare ca încărcătura virală să nu mai fie detectabilă.

"Am început să cred că sunt foarte norocoasă că v-am întâlnit. Pentru un moment am crezut că ar fi fost mai bine dacă nu m-aş fi testat niciodată şi nu aş fi aflat diagnosticul. Astăzi cred că cel mai bun lucru pe care l-am făcut, a fost să vă urmez sfatul. Abia aştept să aflu rezultatele noii terapii şi să fiu capabilă să-mi ajut familia."

 

Printre realizarile fundatiei Baylor se numara:

Infiintarea si sustinerea singurului Centru de Excelență Clinică HIV din țară, centru care si-a aniversat 10 ani de la infiintare la inceputul anului 2011.Prima rețea de centre de testare pentru HIV, hepatita B și hepatita C din România (acopera aria Doborgei).Sustinerea unui complex de locuințe protejate pentru tineri seropozitivi vulnerabili.Desfasurarea multor programe de voluntariat, educație și prevenire a bolilor infecțioase desfășurate cu și pentru tineri.

Despre Fundatia Baylor Marea Neagra

Fundatia Baylor Marea Neagra, parte a retelei internationale de lupta impotriva SIDA, furnizeaza servicii medicale si psihosociale persoanelor afectate/infectate cu HIV din regiunea Dobrogei. Se adreseaza si comunitatii prin centrele Baylor de consiliere si testare rapida pentru HIV, hepatita B si hepatita C din Constanta si Tulcea, asigurand testarea confidentiala, rapida. Programul de testare a inceput in 2007 si se desfasoara si in prezent.

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/fundatia-baylor-marea-neagra/peste-10-000-de-testari-hiv-au-fost-efectuate-in-cabinetul-baylor-din-tulcea