Comunicat de presă Fundaţia Comunia Oradea

Oradea - 14 ianuarie 2010

Comunicat tip General in Social

Comunicat de presă - Raport de activitate pe proiectul 'Dăruieşte un Crăciun 2009'

Cu ocazia Crăciunului 2009, Fundaţia COMUNIA din Oradea a organizat campania 'Dăruieşte un Crăciun' prin care să ducă bucuria sărbătorilor persoanelor defavorizate cu ajutorul donatorilor orădeni.

Campania “Dăruieşte un Crăciun” s-a desfăşurat timp de patru săptămâni la standurile COMUNIA deschise la magazinele Selgros şi Trei G, precum şi la sediul organizaţiei. Peste 170 de voluntari ne-au ajutat la distribuirea pliantelor informative şi colectarea de produse de la standuri. Sute de orădeni au donat bunuri, bani şi cadouri pentru această acţiune.

De asemenea, 860 dintre cadouri au fost realizate de copii din gradiniţele, şcolile şi liceele orădene: Grădiniţa 3 Ursuleţi Oradea; Grădiniţa Emanuel Oradea; Grădiniţa nr. 23 Oradea; Grădiniţa nr. 42 Oradea, Grădiniţa Betel Oradea; Şcoala cu cls. I-VIII Avram Iancu Oradea; Şcoala Generală nr. 11 Oradea; Colegiul Naţional Iosif Vulcan – clasa a-IV-B; Liceul Teologic Penticostal Betel Oradea; Liceul German “Friedrich Schiller” Oradea; Liceul Teologic Baptist Emanuel; Colegiul Tehnic Iuliu Maniu – Cehul Silvaniei; Asociaţia Studenţilor din Universitatea Oradea. Pentru a umple cutia de cadouri, ei au renunţat la jucării şi haine sau alte obiecte dragi, dar şi-au implicat şi părinţii să contribuie cu bani sau alte lucruri din casă.

Firmele contactate (TreiG, Selgros, Bigy’s, Agro Industrial Part, Aramis, Leofex Prod, Radio Vocea Evangheliei, Romcom, Christian Ostmission Elveţia, Caritas Catolica Oradea) şi orădenii au donat circa 40.000 de lei, iar Fundaţia COMUNIA şi fundaţia elveţiană Christliche Ostmission 18.300 de lei. Cu aceste donaţii financiare şi materiale am reuşit să dăruim puţin din bucuria Crăciunului pentru 2532 de beneficiari.

Beneficiari recunoscători şi bucuroşi
Cadourile realizate în această campanie au fost distribuite în cinci direcţii: familii defavorizate şi persoane cu dizabilităţi din baza de date a Fundaţiei COMUNIA; spitale; centre de plasament şi centre de zi pentru copii abandonaţi sau persoane cu dizabilităţi; azile de bătrâni, şi comunităţi nevoiaşe din mai multe judeţe.

Ni s-a confirmat din nou ceea ce ştiam din activitatea noastră socială anterioară: sărăcia nu are culoare etnică sau confesională, nu este restrânsă într-o arie geografică. Astfel cadourile pentru familii au ajuns atât în 54 de sate şi oraşe bihorene, cât şi în judeţele Cluj, Satu Mare, Maramureş, Buzău, Jiu, Arad şi pentru prima dată în Constanţa. Anul acesta campania noastră s-a adresat şi turcilor din Medgidia, care trăiesc în condiţii greu de imaginat. Majoritatea nu aveau ce pune pe masă. Cadourile noastre nu i-au ajutat să pregătească o masă festivă de Crăciun, ci să aibă mâncare decent în perioada sărbătorilor.

În Spitalul Clinic Municipal “Dr. Gavril Curteanu” ne-am adresat copiilor cu boli oncologice cărora le-am oferit cadouri şi copiilor distrofici cărora le-am oferit jucării. De asemenea, am dus cadouri la Centrul de zi pentru tinerii cu dizabilităţi psihice şi fizice, Centrul pentru tinerii cu boli psihice cronice şi Centrul de zi Iedera pentru copii şi tinerii cu sindrom Down.

Una dintre cele mai dureroase şi tragice categorii de beneficiari ai campaniei noastre au constituit-o cei 120 de vârstnici adăpostiţi în Azilele din Sălard, Oradea şi Dumbrava şi cele 70 de persoane fără adăpost care dorm la Azilul de Noapte din strada Gutenberg.

Bucuria tuturor beneficiarilor a fost foarte mare. Suntem recunoscători tuturor celor care au sprijinit campania “Dăruieşte un Crăciun” şi au contribuit la succesul acestei acţiuni. Ştim că nu am fi obţinut aceste rezultate fără ajutorul primit. Ne dorim ca la ediţiile următoare, donatorilor noştri să li se alăture şi o parte din actualii beneficiari.

Contact: Anca Suciu, Manager de proiecte, anca.suciu@comunia.ro, tel 0741 013 072

Despre FUNDATIA COMUNIA

Fundaţia Comunia Oradea
Str. Sf. Ladislau nr. 7,