MARIA DRĂGHICI, BROWSER 1 / Un Minut, 5 episoade, 100 Feţe, 252 Kilometri, ATELIER HAG, str. Maria Rosetti 53/ miercuri-sâmbătă, 16-20.

BUCURESTI - 17 ianuarie 2006

Comunicat tip General in Arta & Entertainment

E 2006 şi 'omul global' trăieşte în www. Suntem informaţie şi tranzacţie. Deţinem un browser personal, un My Self Explorer cu care (ne) accesăm, (ne) catalogăm, (ne) re/găsim. Cel al Mariei Drăghici e plin de pop-up-uri. În cele două printuri şi cele 5 video-uri ale artistei ...

se produce o avalanşă hipnotică de imagini şi experienţe, de statement-uri scrise în fraze de propagandă punk, 2006 style, se 'răsfoieşte' ('browzează', daca vreşi), pe rând, fluxul unei memorii senzuale, apoi cel al unei memorii sociale, apoi al unei memorii culturale, apoi al unei memorii politice. Miile de pop-up-uri se deschid cu viteză, accesul la informaţie fiind aproape involuntar. Totul se mişcă stroboscopic, exact ca în viaţa reală. Pardon. Ca în web-ul real.
Tautologia nonşalantă, forţată a statementului ce tronează într-unul din printuri şi a cicatricii operaţiei arătate pudic în celălalt formează un dispozitiv key word/key image, vital pentru înţelegerea 'răsfoitului' prin viaţa-www cu explorer-ul Mariei.
În cele patru filme haoticul refuză să se ordoneze, codurile se amestecă într-un ritm exasperant şi browserul se apropie de colaps. Nevoia nesaţioasă de sens devine anxietate şi contemplarea se întoarce împotriva privirii, se transformă în viol. Ordinea îşi face loc încet, aproape insesizabil, la fel ca propaganda făcută 'subliminal', ca în evul biblic al publicităţii, livrând soluţii cool, anti-consumeriste. Publicitatea îşi găseşte, în filmele artistei, imaginea oglindită în propagandă, în sloganurile-poncif fabricate de militanţi cu I-Pod-ul la ureche: 'Purchased experience doesn't count'.
Soluţii cool de pus pe rană, pe ritmuri de jazz. Căci cheia acestui browser, parola lui, e 'working with wounds', şi într-adevăr, browserul e ca un deget ce se joacă dezinvolt cu răni. Cu ale cui? Cu ale Mariei? Cu ale mele? Cu ale tale? Cu răni lăsate de nostalgia fericitei inocenţe a perioadei comuniste, pe lângă care 'The American Dream' era o teorie timidă şi tristă? Cu rănile mirosind a Dolce & Gabana ale plictisitei societăţi contemporane? Maria caută sensuri. Browserul decantează arhiva personală şi le extrage, apoi ele sunt proiectate din autobiografic în general şi apar ca prototipuri. Învăţături. De explorat împreună cu prietenii, la Atelier Hag.
Eat your parents.
Un text de Cosmin Moldovan

Despre Fundatia de arta Hag

Acest eveniment este susţinut de Fundaţia de artă Hag.
Finisajul expoziţiei va avea loc miercuri 22.02.06, orele 19.00.
Mădălina Braşoveanu / +40 721 259 805
madalina@hag.ro

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/fundatia-de-arta-hag/maria-draghici-browser-1-un-minut-5-episoade-100-fete-252-kilometri-atelier-hag-str-maria-rosetti-53-miercuri-sambata-16-20-