În cinstea Zilei Naţionale a României: un dialog în direct între elitele mai multor generaţii şi o premieră în viaţa muzeală din România

BUCURESTI - 29 noiembrie 2013

Comunicat tip General in Arta & Entertainment, Educatie / Cultura, ONG

În cinstea Zilei Naţionale a României , Fundaţia DIGNITAS a organizat luni, 25 noiembrie 2013, colocviul cu tema“ Demnitate şi identitate naţională în secolul 21- despre oameni, simboluri, idei şi fapte de azi şi de ieri”, în cadrul căruia a avut loc o premieră în viaţa muzeală din capitală.

Evenimentul, transmis live pe internet , a debutat cu inaugurarea Sălii muzeale DIGNITAS dedicată obiectelor identitare ale istoriei românilor. Academicianul Răzvan Theodorescu a prezentat exponatele din colecţia DIGNITAS, făcând o incursiune fascinantă prin momentele afirmării naţiunii române ca naţiune liberă şi unită.

Punctul culminant l-a reprezentat o premieră în România: Funadaţia DIGNITAS a oferit în custodie Muzeului Naţional de Istorie a României , o piesă excepţională de colecţie: Arborele genealogic al Regelui Carol I, imprimat la Viena, decorat în aur cu cifra regelui şi stema regatului, care a aparținut Casei Regale.

Doamna prof. univ. dr. Verginia Vedinaş, Preşedintele onorific al Fundaţiei DIGNITAS, a înmânat acest obiect cu valoare istorică şi artistică deosebită Domnului Ernest Oberländer-Târnoveanu, Directorul Muzeului Naţional de Istorie a României, care a apreciat iniţiativa fundaţiei ca fiind unică şi foarte importantă, obiecte semnificative din istoria românilor fiind aduse în faţa publicului larg.

Manifestarea a continuat cu alocuţiunile profesorilor universitari Adrian Cioroianu , Vintilă Mihăilescu şi Romulus Brâncoveanu. Aceştia au prezentant viziuni originale asupra fenomenului de afirmare a demnităţii şi identităţii naţionale a românilor, din perspectivă istorică, antropologică şi filosofică.

A urmat o dezbatere incitantă moderată de Adrian Cioroianu, în care Razvan Theodorescu , Dorin Matei, Ovidiu Cristea, Paul Chiribuţă, Col. Dr. Ing. Adrian Constantin, Lucian Chişu, Ioan Condor si tinerii elevi si studenti au vorbit despre idei actuale, curente, tendinţe şi provocări ale conştiinţei individuale şi colective în societatea noastră, în ceea ce priveşte identitatea şi demnitatea naţională. S-au abordat subiecte fierbinţi , cum ar fi: plecarea tinerilor cu mare potenţial, mentalitatea unor români de a insista asupra aspectelor negative din societatea românească, slaba promovare a românilor de succes şi a relizărilor din diferite domenii, o cunoaştre superficială a istoriei reale şi a semnificaţiei unor momente de maximă afirmare a conştiinţei naţionale, la nivelul publicului larg.

În acelaşi timp, vorbitorii au exprimat încrederea în capacitatea oamenilor de valoare, din toate generaţiile, de a reclădi solidaritatea naţiunii române în jurul ideii de demnitate, prin identificarea, susţinerea şi promovarea oamenilor, ideilor şi proiectelor care valorifică resursele pe care România le are în cultură, ştiinţă, economie, care valorizează tradiţia vie şi patrimoniul natural, printre cele mai bine conservate din Europa.

La finalul dezbaterii, Adrian Cioroianu a adresat tinerilor un mesaj emoţionant, în care îi îndemna la informare, realism, echilibru şi sensibilitate în înţelegerea prezentului şi trecutului, la asumarea cu demnitate şi curaj a apartenenţei la neam.

Actorul Eusebiu Ştefănescu a emoţionat audienţa cu un eseu care a alăturat gânduri şi versuri ale lui Mihai Eminescu, Nichita Stănescu şi Adrian Păunescu interpretate cu talent şi dragoste adâncă.

Talentata soprană Irina Baianţ, un grup de copii din corul Carmina Tenera al Palatului Naţional al Copiilor, dirijat de profesorul Constantin Popescu au completat fericit atmosfera încărcată de emoţie a serii.

Evenimentul s-a încheiat cu un moment inedit şi vibrant realizat de formaţia de muzică tradiţională veche “ Trei Parale ”, coordonat de Florin Iordan, etnomuzicolog la Muzeul Ţăranului Român.

Fotografiile si videoclip-ul realizate vor fi accesibile pe pagina de web www.fundatiadignitas.ro si pe pagina de facebook https://www.facebook.com/dignitasfoundation

Au participat 45 de reprezentanţi din instituţii de marcă din societatea românească: Academia Română, Universitatea Bucureşti, Muzeul Naţional de Istorie al României, Muzeul Naţional al Literaturii Române, Institutul de Istorie Nicolae Iorga, Fundaţia de Dezvoltare Carpatică, Ministerul Educaţiei Naţionale, Fundaţia Magazin istoric, Alianţa Creştin Ortodoxă, Uniunea Francezilor din Străinatate -Bucureşti, Ordinul Militar de România, Universitatea Athenaeum, Societatea Cultural-Patriotică Avram Iancu, UNATC, Asociaţia Geto- Dacii, C.N. Matei Basarab, C.N. Gh. Lazar, Liceul teoreticT C.A. Rosetti, reprezentanţi din mediul de afaceri .

Sponsorul evenimentului:

SC MASTER Build SRL

Parteneri media:

The Money Channel, revista “Economistul”, Radio România Cultural, revista “Magazin istoric”.

Despre Fundatia DIGNITAS

“Fundaţia DIGNITAS susţine şi iniţiază proiecte de educaţie alternativă pentru toate nivelurile de pregatire, proiecte de cercetare in domenii de top, proiecte sociale pentru grupuri vulnerabile, evenimente de networking pentru decidenţi şi lideri de opinie din toate segmentele sociale, proiecte culturale şi proiecte de dezvoltare personală destinate oamenilor cu înalt potenţial creativ.”

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/fundatia-dignitas/in-cinstea-zilei-nationale-a-romaniei-un-dialog-in-direct-intre-elitele-mai-multor-generatii-si-o-premiera-in-viata-muzeala-din-romania