Lansarea celui de-al 2-lea Index International al Drepturilor de Proprietate (IPRI - 2008)

BUCURESTI - 26 februarie 2008

Comunicat tip General in Politic

Centrul pentru Analiza si Dezvoltare Institutionala (CADI-Eleutheria) anunta lansarea editiei 2008 a Indexului International al Drepturilor de Proprietate (IPRI), care dezvaluie, in cele 115 tari evaluate, corelatia dintre bunastarea economica a indivizilor si siguranta drepturilor lor de proprietate fizica si intelectuala.

Lansarea celui de-al 2-lea Index International al Drepturilor de Proprietate (IPRI - 2008)

Centrul pentru Analiza si Dezvoltare Institutionala (CADI-Eleutheria) anunta lansarea editiei 2008 a Indexului International al Drepturilor de Proprietate (IPRI), care dezvaluie, in cele 115 tari evaluate, corelatia dintre bunastarea economica a indivizilor si siguranta drepturilor lor de proprietate fizica si intelectuala. La diseminarea acestui raport participa in acest an 41 de organizatii de pe sase continente ale lumii aflate in parteneriat cu Alianta pentru Drepturile de Proprietate (Property Rights Alliance – PRA) din Washington, DC si programul de Fellowship “Hernando de Soto”. In Romania, CADI-Eleutheria este partenerul PRA in acest proiect.


In 2008, avand drept obiectiv inglobarea tuturor aspectelor insemnate pentru protectia drepturilor de propprietate, IPRI a luat in considerare trei variabile: mediul juridic si politic (JP), drepturile de proprietate fizica (DPF) si drepturile de proprietate intelectuala (DPI). Scorurile obtinute de fiecare tara in parte sunt marcate pe o scala de la 0 la 10, unde 10 reprezinta scorul tarii cu cele mai bune masuri de protectie a drepturilor de proprietate. Cele 115 de tari indexate reprezinta 96% din Produsul Intern Brut al lumii ceea ce demonstreaza ca tarile din cincimea superioara a topului concentreaza un PIB mediu pe cap de locuitor de noua ori mai mare comparativ cu cel al tarilor situate la coada clasamentului.


In ceea ce priveste Romania, scorul obtinut pentru protectia drepturilor de proprietate a crescut de la 3,5 in 2007 la 5 in acest an, clasandu-se, astfel, pe locul 62 alaturi de Mauritania, El-Salvador, China, Brazilia, Bahrain, Mexic si Filipine. Acest nou calificativ, luat in ansamblu, releva lumii o imbunatatire a cadrului reglementar care protejeaza dreprturile romanilor la proprietate privata, contribuind totodata la sporirea bunastarii lor. Luata separat, pe cele trei variabile analizate, cresterea scorului nou relativ la cea obtinuta in 2007 se datoreaza cel mai mult imbunatatirii variabilei DPF, urmata de cresterea DPI si JP, variabila cu o crestere modesta ( 1,3 p). Utilizand Indexul International al Drepturilor de Propritate putem spune ca, cu toate ca s-au inregistrat cresteri, sunt in continuare necesare schimbări in cadrul ce reglementează drepturile de proprietate privată, in special in domeniul juridic si politic intrucat coruptia, neicrederea in curtile de justitie, instabilitatea politica si independenta judiciara, sunt principalele elemente care descurajeaza investitorii in luarea deciziei de plasarea de capital privat pe piata romaneasca. Aceste schimbari, coroborate cu rezultatele obtinute in acest raport, vor spori eficienta si atractivitatea mediului economic si investitional, efecte care vor conduce treptat la cresterea prosperitatii economice in Romania.

Prin publicarea raportului IPRI, Property Rights Alliance şi partenerii sai internationali spera sa deschida calea spre initierea de viitoare cercetari care să identifice esecurile si succesele tarilor in elaborarea de politici orientate pentru respectarea drepturilor de proprietate fizica şi intelectuala. Totodata, realizatorii raportului isi exprima speranta posibilitatii utilizarii Indexului IPRI 2008 de către decidentii politici ai tarilor mai slab performante drept instrument de baza in elaborarea de analize comparative si viitoare studii care sa conduce la imbunatatirea legislatiei in domeniul drepturilor de proprietate.

Pentru informatii detaliate, precum analizele pe tari, lista organizatiilor partenere la nivel global sau raportul in intregime, vizitati www.InternationalPropertyRightsIndex.org.

Organizatiile partenere in lansarea IPRI 2008 inlud: Adriatic Institute for Public Policy (Croatia), Alternate Solutions Institute (Pakistan), Asociación de Consumidores Libres (Costa Rica), Association for Liberal Thinking (Turkey), Bishkek Business Club (Kyrgyz Republic), Cathay Institute for Public Affaire (China), Centre for Free Enterprise (Korea), Centro de Investigaciones Económicas Nacionales (Guatemala), CEPOS (Denmark), CIVITA (Norway), Decidere (Italy), Centro de Investigaciones de Institutos y Mercados de Argentina (Argentina), Eudoxa (Sweden), European Center for Economic Growth (Belgium/Austria), FREE (Poland), Free Society Institute (Slovenia), Friedrich A. v. Hayek Institut (Austria), Fundación Atlas 1853 (Argentina), Fundación IDEA (Mexico), Fundación Libertad (Panama), Fundación Libertad y Democracia (Bolivia), IMANI Center for Policy and Education (Ghana), Initiative for Public Policy Analysis (Nigeria), Instituto de Libre Empresa (Peru), Instituto Ecuatoriano de Economía Política (Ecuador), Instituto Liberdade (Brazil), Instituto Libertad y Progreso (Colombia), Instituto Para La Libertad y el Analisis de Politicas (Costa Rica), Institut Constant de Rebecque (Switzerland), Institute for Free Enterprise (Germany), Institute for Public Affairs (Australia), International Policy Network (United Kingdom), Jerusalem Institute for Market Studies (Israel), Liberales Institute (Switzerland), Libertad y Desarrollo (Chile), Liberty Institute (India), Property Rights Alliance (United States), RSE - Centre for Social and Economic Research (Iceland), The Center for Institutional Analysis and Development (Romania), The Free Market Foundation of South Africa (South Africa), The Lion Rock Institute (Hong Kong).

Despre Fundatia Eleutheria/Centrul pentru Analiza si Dezvoltare Institutionala

Pentru detalii despre Centrul pentru Analiză şi Dezvoltare Instituţională (CADI – Eleutheria) şi despre eveniment va rugăm vizitaţi: www.cadi.ro

Pentru orice informaţii suplimentare, nu eziaţi să ne contactaţi:

Splaiul Independenţei nr. 17,
Bl. 101, etaj 4, apt. 30
Sector 5, Cod 050091
Bucureşti, Romania
Telefon: (004021) - 316.02.52
Fax: (004021) - 316.02.51


office@cadi

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/fundatia-eleutheriacentrul-pentru-analiza-si-dezvoltare-institutionala/lansarea-celui-de-al-2-lea-index-international-al-drepturilor-de-proprietate-ipri-2008