Lansarea ediţiei 2010 a Indicelui International al Drepturilor de Proprietate Privata

BUCURESTI - 23 februarie 2010

Comunicat tip General in ONG

Centrul de Analiză şi Dezvoltare Instituţională (CADI- Eleutheria) anunţă lansarea ediţiei 2010 a Indexului Internaţional al Drepturilor de Proprietate (IPRI), care masoară efectul protecţiei drepturilor de proprietate fizică şi intelectuală asupra bunastarii economice in 125 de ţări care însumează 97% din Produsul Intern Brut mondial. Cea de-a patra ediţie a IPRI confirmă legătura pozitivă dintre respectarea drepturilor de proprietate şi bunăstarea economică.

Raportul este realizat de Alianţa pentru Drepturile de Proprietate (Property Rights Alliance), o divizie a Fundaţiei Americans for Tax Reform din Washington, DC, prin programul de Fellowship „Hernando de Soto”, în parteneriat cu 62 de organizaţii din întreaga lume. În România, CADI este partenerul PRA în proiect.

Studiul ia în considerare trei variabile care integrează cele mai importante aspecte legate de protecţia drepturilor de proprietate: credibilitatea si stabilitatea mediului juridic si politic (JP), protecţia drepturilor de proprietate fizică (DPF) şi protecţia drepturilor de proprietate intelectuală (DPI). Fiecare ţară este evaluată pe o scală de la 0 la 10, unde 10 reprezintă scorul acordat pentru cele mai bune măsuri de protecţie a drepturilor de proprietate.

Rezultatele cercetării evidenţiază discrepanţele economice majore dintre ţările ce acordă o protecţie sporită drepturilor de proprietate şi cele de la polul opus al clasamentului. Astfel, statele din cincimea superioară a topului concentrează un PIB mediu pe cap de locuitor de opt ori mai mare decât cel al ţărilor situate pe ultimele locuri ale clasamentului ($35,6 faţă de $4,4), dovedind astfel legatura puternica dintre respectarea drepturilor de proprietate şi dezvoltarea economică.

România se plasează în continuare pe unul dintre ultimele locuri din Uniunea Europeană în ceea ce priveşte protecţia drepturilor de proprietate, fiind urmată în clasamentul IPRI doar de Bulgaria.
Studiul înregistrează totuşi un progres realizat de Romania comparativ cu anul trecut. România ocupă locul 55 în clasament, alături de Letonia şi Panama, cu un scor total de 5.4, ceea ce reprezintă o variaţie pozitivă de 0.5 puncte faţă de 2009. Această evoluţie se datorează progreselor înregistrate pentru fiecare dintre cele 3 variabile luate în considerare.

Scorul la variabila JP (credibilitatea şi stabilitatea mediului juridic şi politic) a crescut însă cu doar 0.3 puncte, de la 4.5 în 2009 la 4.8 în 2010 (progresele înregistrându-se în special la sub-componentele independenţa justiţiei şi controlul corupţiei), în timp ce variabilele DPF (drepturi de proprietate fizică) şi DPI (drepturi de proprietate intelectuală) au avut evoluţii pozitive de câte 0.6 puncte (de la 5.0 la 5.6, respectiv de la 5.2 la 5.8).

În ceea ce priveşte drepturile de proprietate intelectuală, oscilaţia se datorează în principal evoluţiei înregistrate la subcomponenta protecţie de tip copyright şi a scăderii de la 60% la 40% a cotei de piaţă pentru muzica piratată.

Studiul semnalează din nou că legislaţia din domeniul proprietăţii private nu oferă gradul de siguranţă şi cunoaştere necesare antreprenorilor pentru a spori semnificativ atractivitatea mediului investiţional. Echipa IPRI încearcă să orienteze ţările slab performante către dezvoltarea unor economii robuste, punând accentul pe clarificarea şi întărirea legislaţiei responsabile pentru protecţia proprietăţii private.

Raportul integral este disponibil pe www.cadi.ro şi www.propertyrightsalliance.org.


Despre Fundatia Eleutheria/Centrul pentru Analiza si Dezvoltare Institutionala

Persoana de contact: Anamaria Chis
021.316.0252, anamaria.chis[a]cadi.ro
office@cadi.ro

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/fundatia-eleutheriacentrul-pentru-analiza-si-dezvoltare-institutionala/lansarea-editiei-2010-a-indicelui-international-al-drepturilor-de-proprietate-privata