Lansarea Indexului Internaţional al Drepturilor de Proprietate 2009

BUCURESTI - 25 februarie 2009

Comunicat tip General in Politic

Centrul de Analiză şi Dezvoltare Instituţională (CADI- Eleutheria) anunţă lansarea ediţiei 2009 a Indexului Internaţional al Drepturilor de Proprietate (IPRI), care evaluează 115 ţări cu privire la impactul pe care îl are protecţia drepturilor de proprietate fizică şi intelectuală asupra bunăstării economice. Raportul este realizat de Alianţa pentru Drepturile de Proprietate (Property Rights Alliance-PRA) din Washington, DC, prin programul de Fellowship „Hernando de Soto”, în parteneriat cu 53 de organizaţii de pe 6 continente. În România, CADI este partenerul PRA în proiect.

Cea de-a treia ediţie a IPRI confirmă legătura pozitivă care există între respectarea drepturilor de proprietate şi bunăstarea economică dintr-o ţară. Pentru a integra cele mai importante aspecte legate de protecţia drepturilor de proprietate, studiul ia în considerare trei variabile: mediul juridic si politic (JP), drepturile de proprietate fizică (DPF) şi drepturile de proprietate intelectuală (DPI). Fiecare ţară este evaluată pe o scală de la 0 la 10, unde 10 reprezintă scorul acordat pentru cele mai bune măsuri de protecţie a drepturilor de proprietate. Ţările incluse în studiu însumează 96% din Produsul Intern Brut mondial. Rezultatele cercetării relevă faptul că statele din cincimea superioară a topului concentrează un PIB mediu pe cap de locuitor de nouă ori mai mare decât cel al ţărilor situate pe ultimele locuri ale clasamentului, dovedind astfel că dezvoltarea economică este strâns legată de respectarea drepturilor de proprietate.

În ceea ce priveşte România, protecţia drepturilor de proprietate continuă să rămână o provocare. În ciuda faptului că ţara noastră şi-a păstrat poziţia relativă în clasament (locul 62, precedată de El-Salvador şi Mali şi succedată de Mexic şi Jamaica), scorul ei total a scăzut de la 5.0 în 2008 la 4.8 în 2009. Acest regres se datorează în principal diminuării scorului la variabila DPF (drepturi de proprietate fizică), de la 5.4 în 2008 la 4.9 în 2009, la care se adaugă scăderi mici ale variabilelor JP (mediul juridic şi politic) şi DPI (drepturi de proprietate intelectuală). În urma acestor evoluţii, România se clasează în raportul IPRI pe ultimul loc dintre ţările Uniunii Europene. Faptul este cu atât mai îngrijorător cu cât, în situaţii de criză economică precum cea din prezent, legislaţia din domeniul proprietăţii private ar trebui să fie favorabilă dezvoltării economice şi sporirii atractivităţii mediului investiţional, şi nu potrivnică acestora.

IPRI oferă publicului, cercetătorilor şi decidenţilor politici din întreaga lume un instrument pentru elaborarea de analize comparative şi cercetări viitoare cu privire la drepturile de proprietate la nivel global. În acelaşi timp, studiul încearcă să orienteze ţările slab performante către dezvoltarea unor economii robuste, punând accentul pe îmbunătăţirea legislaţiei în domeniul drepturilor de proprietate.

Pentru informaţii detaliate, precum analizele pentru fiecare ţară în parte, lista organizaţiilor partenere la nivel global sau raportul în întregime, vizitaţi www.cadi.ro sau www.InternationalPropertyRightsIndex.org .

Despre Fundatia Eleutheria/Centrul pentru Analiza si Dezvoltare Institutionala

Persoana de contact: Irina Papuc
Centrul de Analiza si Dezvoltare Institutionala
Splaiul Independentei nr. 17,
Bl. 101, etaj 4, apt. 30
Sector 5, Cod 050091
Bucuresti, Romania
Telefon: 021.316.0252
office@cadi.ro

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/fundatia-eleutheriacentrul-pentru-analiza-si-dezvoltare-institutionala/lansarea-indexului-international-al-drepturilor-de-proprietate-2009