„Culoare pentru suflet”, un proiect al bursierilor „Tinere Talente”, transforma viata copiilor internati la Spitalul Matei Bals

BUCURESTI - 27 iulie 2012

Comunicat tip General in Social

Mai multe tablouri realizate de noua tineri artisti plastici, bursieri ai Fundatiei Principesa Margareta a Romaniei in programul „ Tinere Talente ‟ vor decora sectia de pediatrie HIV/SIDA a Institutului National de Boli Infectioase "Prof. Dr. Matei Bals".

Culoare pentru suflet, pictura realizata de bursierii Fundatiei Principesa Margareta a Romaniei in cadrul programului "Tinere Talente"

Culoarea ar trebui sa fie mai des intalnita in spatiile destinate pacientilor datorita proprietatilor sale terapeutice, cromoterapia fiind o stiinta asemeni medicinii

Alexandra Gherasim, artist plastic, bursier in programul "Tinere Talente" 2011

Ideea  proiectului “Culoare pentru suflet” ii apartine Alexandrei Gherasim, o tanara artist plastic, care a petrecut o mare parte din copilaria ei in cadrul sectiei de imunodepresie a spitalului Matei Bals. In varsta de 22 de ani, in prezent, ea este studenta la Universitatea Nationala de Arte, sectia arte murale si a fost, pe parcursul anului 2011, unul dintre bursierii fundatiei in programul „Tinere Talente‟.

“Imi doresc ca astfel de proiecte sa nu ramana singulare, ci sa bucure cat mai multi privitori: copii si adulti deopotriva.  Culoarea  ar trebui sa fie mai des intalnita in spatiile destinate pacientilor datorita proprietatilor sale terapeutice, cromoterapia fiind o stiinta asemeni medicinii”, a spus Alexandra Gherasim.

Arta si meseria pentru care se pregateste este, asa cum recunoaste tanara artista, medicamentul pentru suflet si tot ce ii motiveaza actiunile.

“Colaborarea cu Fundatia Principesa Margareta a Romaniei a reprezentat pentru centrul roman HIV SIDA si, in general, pentru Institutul National de Boli Infectioase "Prof. Dr. Matei Bals o experienta extrem de utila si placuta. Faptul ca tinerii seropozitivi, in acest caz, au fost incurajati sa isi cultive aptitudinile reprezinta pentru noi o completare fireasca a tuturor proiectelor de integrare sociala si de lupta impotriva discriminarii. Este foarte util ca intreaga comunitate sa afle ca toti acesti tineri au talente deosebite si o sensibilitate sufleteasca absolut remarcabila, fapt ce poate transmite tuturor celorlalti tineri un mesaj de apropiere si de solidaritate”, a spus Mioara Predescu , coordinator al Centrului Roman HIV/SIDA.

Sponsorul proiectului  “Culoare pentru suflet” a fost RBS Bank Romania.

“Ne bucuram ca am putut da curs invitatiei Fundatiei Principesa Margareta a Romaniei de a finanta un proiect prin care reusim sa luminam copilaria celor care sunt nevoiti, din pacate, sa o petreaca pe holurile de spital. Speram ca toti copiii si, parintii lor, deopotriva, sa fie atinsi de caldura si de voiosia pe care le inspira tablourile tinerilor”, au spus reprezentanti ai RBS Bank .

Pe parcursul proiectului, voluntari din randul angajatilor bancii au fost implicati in realizarea tablourilor. “Rezultatul final este imbucurator pentru ca toti cei care au lucrat la acest proiect au fost in echilibru cu ideea initiala si au daruit tot ce aveau mai bun, nu doar pentru  a infrumuseta un spatiu tern, cum sunt holurile unui spital , ci si pentru a influenta pozitiv, prin culoarea si forma compozitiilor, pe cei care le privesc”, a spus Alexandra Gherasim.

“Ne dorim  sa  continuam aceste initiative prin care tinerii au ocazia sa isi puna arta si talentul in folosul comunitatii”, a spus Gabriela Curici, coodonatorul  programului  “Tinere Talente” al Fundatiei  Principesa Margareta a Romaniei.

La randul sau, Mioara Predescu a confirmat importanta pe termen lung a acestui tip de programe. “Succesul proiectului ne determina sa continuam acest demers si intuim ca va fi unul cu si mai mare impact social”, a spus Mioara Predescu, coordinatorul Centrului Roman HIV/SIDA.

Fundatia Principesa Margareta a Romaniei (FPMR) a fost infiintata in 1990 de Alteta Sa Regala Principesa Margareta a Romaniei impreuna cu tatal sau, Majestatea Sa Regele Mihai I.  Misiunea FPMR este de a actiona ca un catalizator pentru dezvoltarea potentialului uman, in spiritul demnitatii, solidaritatii si promovarii talentului si valorilor culturale romanesti.  Fundatia urmareste de asemenea sa stimuleze voluntariatul si sa inspire spiritul comunitar în comunitatile in care se implica, specificul proiectelor FPMR fiind dat de caracterul lor intergeneraţional.

Despre programul “Tinere Talente”

Prin proiectul Tinere Talente, Fundatia Principesa Margareta a Romaniei ofera burse de studiu si promoveaza artisti plastici si muzicieni, aflati la inceput de cariera si  in situatia de a avea nevoie de sprijin financiar pentru a-si dezvolta talentul si a putea continua studiile. Anchetele sociale ale Fundatiei au relevant de-a lungul timpului cat este de importanta bursa pentru ca tineri artisti sa poata crea pe masura talentului lor si sa isi poata perfectiona abilitatile.

Bursele se acorda pe perioada unui an de studiu. La inceputul fiecarui an, juriile alcatuite din artisti si reputati profesori universitari ii selecteaza pe cei mai buni dintre candidati.

In anul 2012, Fundatia Principesa Margareta a Romaniei a oferit 28 de astfel de burse de studiu, fiecare in valoare de 2.000 de euro. Bursele le permit tinerilor artisti sa isi cumpere materialele si instrumentele necesare, sa participe la concursuri, expozitii, concerte si cursuri de perfectionare in Romania si in strainatate.  De-a lungul intregului an, bursierii “Tinere Talente” participa la sesiuni de mentorat  cu artisti cunoscuti, iar in perioada verii iau parte la o tabara de creatie la Tescani.

Anual, in data de 25 octombrie, cu ocazia aniversarii Majestatii Sale Regele Mihai I, Fundatia Principesa Margareta a Romaniei organizeaza un concert caritabil la Ateneul Roman al carui scop principal este strangerea de fonduri pentru programul “Tinere Talente”.  Numarul de burse pe care Fundatia le poate oferi in fiecare an variaza in functie de generozitatea sponsorilor si de sumele donate in cadrul concertului.

Despre Fundatia Principesa Margareta a Romaniei

Fundatia Principesa Margareta a Romaniei este o organizatie neguvernamentala, apolitica si nonprofit fondata de Alteta Sa Regala Principesa Margareta a Romaniei si de Majestatea Sa Regele Mihai. Fundatia dezvolta proiecte durabile in domeniul educatiei, dezvoltarii comunitatii, societatii civile si culturii, proiecte care contribuie la reinnoirea spirituala si sociala a Romaniei. Beneficiarii Fundatiei sunt copii, tineri, varstnici si familiile lor, persoane aflate in dificultate.

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/fundatia-principesa-margareta-a-romaniei1/culoare-pentru-suflet-un-proiect-al-bursierilor-tinere-talente-transforma-viata-copiilor-internati-la-spitalul-matei-bals