Portal web pentru ONG-urile care derulează programe pentru vârstnici

BUCURESTI - 27 mai 2009

Comunicat tip General in ONG

Portalul este lansat în cadrul proiectului „Pentru seniorii noştri – reţea de ONG-uri furnizoare de servicii sociale pentru persoanele vârstnice” – proiect iniţiat de Fundaţia Principesa Margareta a României în colaborare cu Consiliul Naţional al Persoanelor Vârstnice şi cu sprijinul financiar al Uniunii Europene în cadrul Programului Phare 2006 „Creşterea rolului societăţii civile în procesul de integrare a României”.
Proiectul are drept scop crearea unei reţele de organizaţii neguvernamentale ce oferă servicii pentru persoane vârstnice . Misiunea reţelei este de a sprijini, facilita şi încuraja acţiuni ce au ca scop îmbunătăţirea calităţii vieţii vârstnicilor şi promovarea drepturilor acestora. În acest sens, reţeaua îşi propune să sensibilizeze opinia publică la situaţia vârstnicilor, să întărească expertiza ONG-urilor în domeniu, să promoveze iniţiativele ONG-urilor membre şi să faciliteze dialogul cu instituţiile de stat şi private pentru ca iniţiativele în beneficiul vârstnicilor să se bucure de mai mult sprijin din partea acestora.
Prin intermediul reţelei, ONG-urile care derulează programe pentru vârstnici au posibilitatea să se unească într-o singură voce care să reprezinte interesele seniorilor şi să aducă la cunoştinţa opiniei publice situaţia vârstnicilor din România.

23 de ONG-uri din toată ţara fac deja parte din reţeaua „Pentru seniorii noştri”. Alte organizaţii neguvernamentale se pot înscrie completând formularul ce poate fi descărcat pe www.ong-seniori.ro.
Doar membrii reţelei vor putea beneficia de vizite de lucru la organizaţii selectate ca fiind modele de bună practică şi îşi vor putea promova proiectele şi iniţiativele pe portalul web al reţelei şi în cadrul evenimentelor organizate de reţea. De asemeni, membrii reţelei vor avea acces privilegiat la informaţii legate de posibilităţi externe de colaborare şi finanţări private disponibile.

Dezvoltarea portalului web este una dintre acţiunile din cadrul proiectului, menită să promoveze iniţiativele ONG-urilor care furnizează programe pentru vârstnici, să prezinte studii şi informaţii relevante în acest domeniu şi să faciliteze comunicarea între membrii reţelei.

Pe lângă informaţii despre proiect şi membrii reţelei, portalul conţine resurse relevante în domeniu: studii şi rapoarte, proiecte şi iniţiative ale membrilor reţelei, legislaţie, informaţii despre finanţări, o bază de date cu ONG-uri active în domeniu, link-uri către alte organizaţii relevante din România şi străinătate.
Portalul este permanent actualizat şi oferă posibilitatea abonării la newsletterul „Pentru seniorii noştri”.
Un forum destinat membrilor reţelei a fost creat cu scopul de a facilita comunicarea între membri, schimbul de idei şi opinii, dezbateri pe tema unor propuneri legislative sau a rezultatelor unor studii, identificarea de parteneri pentru dezvoltarea şi implementarea de noi proiecte, promovarea unor finanţări private sau sprijin pro-bono - cu prioritate sau exclusiv către membrii reţelei.

Pe lângă portalul web, în cadrul proiectului „Pentru seniorii noştri” se vor realiza:
- un studiu privind situaţia vârstnicilor în România (în curs de realizare) menit să sensibilizeze opinia publică şi factorii de decizie cu privire la problemele şi potenţialul persoanelor vârstnice
- un catalog de bune practici în domeniul programelor pentru vârstnici prin care se va atrage atenţia asupra beneficiilor şi impactului pe care serviciile oferite vârstnicilor le au asupra acestora si asupra comunităţii în general. Bunele practici au fost deja selectate de un juriu format din 5 specialişti în domeniu. Membrii reţelei vor putea participa în perioada imediat următoare la vizite de lucru/schimburi de experienţă la organizaţiile declarate modele de bună practică.
- o bază de date cu ONG-urile active în domeniu, disponibilă pe portalul web a reţelei.
Iniţiativele sectorului ONG în domeniu vor fi făcute publice atât prin intermediul portalului www.ong-seniori.ro, cât şi în cadrul unei conferinţei naţionale şi a 8 seminarii regionale ce vor avea loc în septembrie 2009. Iniţiativele reţelei vor fi sprijinite de un grup de suport format din reprezentanţi ai instituţiilor publice şi private, posibili finanţatori, autorităţi centrale şi locale, mass-media.

Despre Fundatia Principesa Margareta a Romaniei

Fidelă misiunii sale, Fundaţia Principesa Margareta a României îşi asumă în acest demers rolul de catalizator, punând împreună organizaţiile societăţii civile şi pe cei interesaţi să sprijine iniţiativele lor, pentru ca seniorii să fie trataţi cu respect şi demnitate, în spiritul solidarităţii umane.
Persoana de contact: Georgiana Mincu – coordonator proiect, seniori@principesa.ro, tel: 031 4055554.
Pentru eventuale informaţii şi sesizări legate de proiectele Phare contactaţi cfcu.phare@mfinante.ro
ana.achimescu@principesa.ro

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/fundatia-principesa-margareta-a-romaniei1/portal-web-pentru-ong-urile-care-deruleaza-programe-pentru-varstnici