ADEVARUL DESPRE PROPRIETATILE REGALE CASTELUL PELES

BUCURESTI - 9 noiembrie 2004

Comunicat tip General in Politic

Marti 9 noiembrie, la Hotelul Marriott, Printul Paul al Romaniei si avocatul Liviu Poenaru au sustinut o conferinta de presa cu privire la propunerea Guvernului Romaniei, respinsa de Senat, de a da compensatii fostului Rege Mihai pentru proprietatile regale.

Saptamana trecuta Senatul Romaniei a respins propunerea Guvernului roman de a aproba in procedura de urgenta compensarea fostului suveran Mihai pentru Castelul Peles cu 30 milioane de euro si de a-i retroceda unele proprietati.

Propunerea Guvernului Romaniei este o incalcare flagranta a legilor si a drepturilor omului, tinand seama de faptul ca fostul Rege nu este unicul mostenitor al proprietatilor regale, si ca, asa cum a subliniat senatorul si istoricul Gheorghe Buzatu la sedinta Senatului, mai exista si alti mostenitori si un proces inca pe rol.



Dupa moartea Regelui Carol al II-lea, in Portugalia in 1953, a fost declansat un proces, in urma caruia Curtea portugheza, l-a declarat in 1955 pe tatal Printului Paul al Romaniei, Printul Carol Mircea Grigore al Romaniei, primul fiu nascut al Regelui Carol al II-lea, cu toate drepturile de succesiune si dreptul de a purta numele tatalui sau.

Fratele sau mai mic, fostul suveran Mihai I, nu a facut apel, iar decizia a devenit definitiva si irevocabila. Mostenitorii au primit, conform codului napoleonian, in vigoare si in Romania, 37,5% Printul Carol Mircea, 37,5% ex Regele Mihai si 25% Printesa Elena (nascuta Lupescu), ultima sotie a Regelui Carol.

In anul 1963 aceasta decizie a fost recunoscuta si de Inalta Curte de Casatie din Franta.

In Romania, unde decizia din Portugalia ar fi trebuit recunoscuta imediat, conform tratatelor internationale de la Haga si Copenhaga, a devenit, dupa 15 ani definitiva si executorie, procesul aflandu-se inca pe rol la Inalta Curte de Casatie pentru luna martie 2005.



Una dintre cele mai mari firme de lobby din SUA a organizat intalniri cu reprezentantii FMI pentru Romania, cu directori ai Bancii Mondiale, precum si cu membri ai Senatului American, pentru a le prezenta situatia acestor proprietati si proiectul de lege propus de Guvernul roman. S-a subliniat ca decizia Senatului Romaniei inseamna respect pentru litera legii si ca este un semn pozitiv pentru imaginea Romaniei si mai ales pentru investitorii straini.

A propune o lege prin care un frate primeste intreaga mostenire a tatalui sau, fara ca ceilalti mostenitori sa aiba drept este o incalcare grava a drepturilor omului. Toti romanii au, conform legii, dreptul de a-si mosteni parintii.

Decizia Senatului Romaniei este un semnal pozitiv in ceea ce priveste respectarea drepturilor omului si a democratiei in Romania.

Despre Fundatia Printul Paul pentru Romania

Biroul de presa al Printului Paul al Romaniei
Ana-Maria Pascaru
3138399
paulofromania@yahoo.com

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/fundatia-printul-paul-pentru-romania/adevarul-despre-proprietatile-regalecastelul-peles