Dupa 14 ani de amanari, Inalta Curte de Casatie si Justitie va decide in 5 aprilie in cazul fostului Rege Mihai si a Printului Paul al Romaniei

BUCURESTI - 25 martie 2005

Comunicat tip General in Politic

Inalta Curte de Casatie si Justitie a Romaniei va lua o decizie in cazul de exequatur dintre Printul Carol Mircea al Romaniei si fostul Rege Mihai I al Romaniei. Dupa aproape 15 ani de amanari, influente politice si monitorizare din partea Uniunii Europene si a Ministerelor de Justitie din Portugalia si Franta, rectificarea unei nedreptati va fi facuta si in Romania.

Vineri, 25 martie, la Inalata Curte de Casatie s-a judecat procesul de exequatur, urmand ca decizia sa fie luata pe 5 aprilie.

Acest caz nu are legatura cu proprietatile regale. Victoria Printului Carol Mircea in Portugalia si Franta a dus la impartirea averii din afara Romaniei inca de acum 50 de ani, dupa moartea Regelui Carol al II-lea.
Problema proprietatilor regale este insa acum in dezbatere in Senat. Presedintele Comisiei Juridice a Senatului, Peter Ekstein Kovacs a anuntat ca Printul Paul si avocatul Liviu Poenaru vor fi invitati, alaturi de reprezentanti ai Ministerului Finantelor pentru a discuta despre modul in care se va lua in calcul existenta a trei mostenitori ai proprietatilor regale. Fostul suveran Mihai I nu este singurul mostenitor, si de acest lucru trebuie sa se tina cont, pentru a fi respectata legea.

Cazul de la Inalta Curtea de Casatie a Romaniei nu este practic decat recunoasterea unei hotarari date intr-o tara membra a Uniunii Europene. Curtea din Romania nu poate interveni pe fondul cazului, ci doar sa hotarasca daca recunoaste decizia din Portugalia de acum 50 de ani. Ca urmare a deciziilor executorii, dupa 80 de ani, Printul Carol Mircea a putut sa isi modifice de altfel, certificatul de nastere, cu numele tatalui sau, Regele Carol II al Romaniei.

Atat Curtea din Portugalia, cat si mai apoi, cea din Franta au hotarat ca prima casatorie dintre Printul Mostenitor Carol si Printesa Ioana Valentina a fost legala, anulata ilegal si ca Printul Carol Mircea este primul fiu legitim al Regelui Carol II. De asemenea s-a stabilit ca nu a fost o casatorie morganatica deoarece Ioana Lambrino provenea dintr-o familie imperiala din Bizant. Prim Ministrul vremii, Vaida Voevod a scris in memoriile sale ca intrigile politice au facut ca un copil sa ramana fara numele tatalui sau pe certificatul de nastere si ca acest copil este Print al Romaniei. Voevod spera ca intr-o zi aceasta situatie va fi indreptata. Cazul este de fapt, pentru Printul Carol Mircea, o chestiune de onoare.

De-a lungul anilor, presa internationala a urmarit motivatiile care au fost aduse pentru a amana decizia finala : certificatul de deces al Elenei Lupescu, citatii catre diferite persoane, motivatia Regelui Mihai ca nu a avut bani sa plateasca avocatul, desi acesta declarase ca lucreaza gratis, documente despre ultima resedinta a Regelui Carol II. Toate au fost argumente pentru a incerca cat mai mult amanarea recunoasterii in Romania ca Printul Carol Mircea este fratele mai mare al fostului rege. Se spune chiar ca acest caz va aparea in Guiness Book deoarece este cel mai lung caz de exequatur din istoria Romaniei.

Printul Paul a declarat ca decizia poate fi un semnal ca Romania se afla pe drumul cel bun. Alaturi de avocatul Liviu Poenaru, Printul Paul a subliniat ca luarea unei decizii pozitive constituie o victorie pentru democratie si un semnal pentru cetatenii romani ca justitia incepe sa functioneze.

“Domnul Poenaru a demonstrat azi ca, cu multa munca, consecventa si curaj, poate fi infrant un sistem ce inca este influentat politic. Am sperat mereu ca judecatorii, chiar daca se fac presiuni, isi vor face datoria si vor pune onoarea si adevarul mai presus de orice. Ce este trist este ca prea multi romani au suferit din cauza sistemului juridic romanesc. Se pare ca noul guvern a inteles ca nimeni nu e mai presus de lege si ca schimbarile cerute de Uniunea Europeana trebuie sa aiba loc. Determinarea domnului Poenaru si respectul sau pentru lege l-au facut pe tatal meu sa continue acest proces. » a declarat Printul Paul al Romaniei, care lupta de peste 14 ani pentru tatal sau.

Avocatul Liviu Poenaru a spus ca acest caz este parte din istorie, dar si un exemplu de studiat in universitate. El a tinut sa multumeasca avocatilor Teodor Rus, care a muncit ani de zile la dosar, si Catalin Dancu , prezent si el la Curtea Suprema .

« Ne exprimam increderea ca judecatorii vor fi obiectivi si ca in 5 aprilie acest proces se va sfarsi cu o victorie. Conform legii 187/2003, aplicabila din 2004, lege pe care o consideram un pas spre integrarea in UE, o decizie luata intr-o tara membra a Uniunii Europene este recunoscuta in Romania de prim drept. Nimeni nu poate cere rejudecarea fondului. »a mai spus avocatul Liviu Poenaru.



Despre Fundatia Printul Paul pentru Romania

Biroul de presa al Printului Paul al Romaniei
Ana-Maria Pascaru
3138399,0722396044

paulofromania@yahoo.com

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/fundatia-printul-paul-pentru-romania/dupa-14-ani-de-amanari-inalta-curte-de-casatie-si-justitie-va-decide-in-5-aprilie-in-cazul-fostului-rege-mihai-si-a-printului-paul-al-romaniei