PRINTUL PAUL CERE RECUPERAREA TABLOURILOR ! PRINTUL PAUL A INITIAT ACTIUNI LEGALE PENTRU RETURNAREA TABLOURILOR REGALE IN ROMANIA

BUCURESTI - 19 mai 2005

Comunicat tip General in Politic

Dovezi despre cele 42 de tablouri scoase din Romania de catre fostul Rege Mihai I, tablouri ce apartin poporului roman si altor membri ai familiei regale.

« Tablourile apartin poporului roman. Cele care apartin Casei Regale trebuie impartite intre mostenitori. Eu insa ma lupt pentru toate tablourile. Regele Carol I a lasat poporului roman, prin testament, colectia din catalogul Bachelin. Avem datoria morala de a le recupera. » a declarat joi, 19 mai, la Hotel Hilton, Printul Paul al Romaniei in cadrul unei conferinte de presa.
Printul Paul a initiat actiuni legale pentru a recupera tablourile din Colectia Coroanei si din Colectia Familiei Regale. Actiunile legale sunt initiate in Statele Unite, Anglia si Israel.
La conferinta au fost prezenti si domnii Mihai Pelin, Dr. Mircea Dogaru, Prof. Radu Stefan Vergatti. Mihai Pelin, un expert in domeniu, a amintit ziaristilor ca in conformitate cu legile internationale, « orice bun national cultural trebuie sa se intoarca in tara de origine »
Prof Vergatti a declarat : « Nu ma ridic impotriva proprietatii, ci pentru respectarea proprietatii. Ma ridic impotriva abuzurilor si nerespectarii legii ».
In 1985 Guvernul Romaniei a inceput o actiune in justitie pentru a recupera tablourile vandute de fostul Rege Mihai I catre Galeriile Wildenstein &Co Inc. Actiunea a fost retrasa, ca mai apoi, in 1992 sa fie din nou initiata in SUA si Elvetia. Si acest proces a fost stopat in timpul regimului Ion Iliescu.
Ce s-a intamplat de fapt? Este vorba despre Colectia Regala de Arta a Romaniei !
In 1985, in fata Curtii din Texas, SUA, domnul Jacques Vergotti, cel care a fost administrator al Casei Regale intre 1944 si 1947, a declarat ca Regele Mihai
i-a cerut sa impacheteze si sa trimita la Londra 2 tablouri de El Greco : « San Sebastian » si « Canon Busio » (fiecare valorand cel putin 10 milionae $) si doua automobile Buick , cu ocazia casatoriei Printului Philip al Greciei cu Printesa Elizabeth, actuala Regina a Angliei.
Domnul Jacques Vergotti a primit confirmarea ca obiectele de arta au fost depozitate la « Union Bank Suisse » in Zurich, confirmarea fiind semnata de catre domnul Arthur Lang. Cele 6 tablouri semnate El Greco nu erau insa identificabile, valoarea declarata a unora a fost de 1 franc elvetian, conform inventariului.
Valoarea lor reala se ridica la 70-80 milioane de dolari.
Fostul Rege Mihai a declarat cu multe ocazii ca a parasit Romania fara nimic.
Dupa casatoria la care a asistat in Anglia, Regele Mihai, s-a intors, spre surpriza tuturor, in Romania. Apoi a abdicat pentru el si urmasii lui si a plecat cu restul picturilor din Colectia Regala (42) si o pensie de 250.000$ pe an (in banii de azi aprox 5 milioane de dolari), toate fiind negociate cu reprezentantul lui Stalin, Visinski.
In procesul de la New York din 1985 Jeremy Epstein, reprezentantul Casei Wildenstein, a declarat ca a cumparat in 1976 de la Regele Mihai unul din tablouri, pe care apoi l-a vandut in 1977 Muzeului de Arta Kimbell din Texas. Muzeul a trecut in catalog mentiunea ca tabloul apartinea « Mostenitorilor Regelui Carol II ».
Printesa Lia a Romaniei, prezenta la conferinta de presa a facut urmatoarea declaratie : « Tablourile sunt parte din comorile de arta ale Romaniei si trebuie sa fie in muzeele de arta din Romania. Sotul meu si cu mine am pornit deja actiuni legale pentru a le recupera. »
« Romania se pregateste acum sa ii dea fostului Rege compensatii pentru Castelul Peles. Dar romanii ar trebui sa se gandeasca nu numai la ce datoreaza ei fostului suveran, ci si la ce le datoreaza el lor. » a declarat Printul Paul. « Peles i-a fost dat lui Mihai de catre Antonescu cu apobarea Germaniei naziste, ca recompensa pentru cooperarea sa cu Axa si pentru ca a promulgat legi de confiscare a averilor evreilor. » a mai spus Printul Paul.
« Guvernul roman si senatorii au primit informatii incomplete sau false cu privire la acest subiect. V-am invitat astazi aici si pentru a va transmite protestul meu hotarat fata de proiectul unei legi neconstitutionale numit “Proiectul de lege pentru reglementarea situatiei juridice a bunurilor care au apartinut fostului suveran al Romaniei,Mihai I. » a adaugat Printul Paul.
Dr. Mircea Dogaru a spus ca este inadmisibil sa fie facuta o lege pentru un singur cetatean si ca legea nu prevede doar compensatii de 30 milionae de Euro, ci inca 126 de repere, constand in pamant si alte proprietati.
Legea propusa de Guvernul Romaniei este neconstitutionala din doua motive. In primul rand, conform Constitutiei, toti cetatenii Romaniei au drepturi egale. Nu poate fi facuta o lege doar pentru un singur cetatean. Pe de alta parte, ca membru al familiei regale, Regele Mihai nu este singurul mostenitor care ar avea dreptul sa isi recupereze proprietatile. Printul Paul si tatal sau, Printul Carol Mircea Grigore detin 62,2% din mostenirea lui Carol al II-lea de peste 50 de ani. In Portugalia si in Franta impartirea mostenirii s-a facut imediat ce Printul Carol Mircea a fost recunoscut ca fiu legitim al lui Carol al II-lea. In plus, exista si alti membri ai familiei regale care au dreptul sa isi recupereze proprietatile.
« Romania merita si trebuie sa isi recupereze operele de arta. Voi face tot ce imi sta in putinta pentru a ajuta la acest demers » a incheiat Printul Paul al Romaniei.

Despre Fundatia Printul Paul pentru Romania

Biroul de presa al Printului Paul al Romaniei
Ana-Maria Pascaru
3138399,0722396044

paulofromania@yahoo.com

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/fundatia-printul-paul-pentru-romania/printul-paul-cere-recuperarea-tablourilor-printul-paul-a-initiat-actiuni-legale-pentru-returnarea-tablourilor-regale-in-romania