Lansarea proiectului “Al treilea spaţiu al cetăţeniei active”

BUCURESTI - 21 iulie 2014

Comunicat tip General in ONG

Fundatia Progress alaturi de partenerii ei - Leadership Foundation din Norvegia, Biblioteca Judeteana “George Baritiu” Brasov, Biblioteca Metropolitana Bucuresti, Biblioteca Judeteana “Octavian Goga” Cluj, Biblioteca Judeteana “Ioan N. Roman” Constanta, Biblioteca Judeteana “Christian Tell” Gorj, Biblioteca Judeteana “Ovid Densuseanu” Hunedoara si Biblioteca Judeteana “I. G. Sbiera” Suceava – anunta organizarea conferintei de lansare a proiectului “Al treilea spatiu al cetateniei active” ce va avea loc joi, 24 iulie 2014, ora 10.30, la Biblioteca Metropolitana Bucuresti din Str. Tache Ionescu, nr. 4, sector 1. Sunt invitati sa participe la dezbaterea prilejuita de lansarea proiectului reprezentanti ai societatii civile, ai institutiilor publice, reprezentanti mass media si cetateni. Invitatul de onoare al evenimentului este conf. univ. dr. Dumitru Bortun (SNSPA).

Proiectul “Al treilea spatiu al cetateniei active” este finantat prin granturile SEE 2009-2014, din cadrul Fondului ONG Romania, cu o suma nerambursabila in valoare de 220.884 EUR. Derularea proiectului se va face pe parcursul a 22 de luni, incepand cu Iulie 2014 pana in Aprilie 2016.

Problema a carei solutionare o vizeaza proiectul “Al treilea spatiu al cetateniei active” este rata mica de participare civica a cetatenilor romani. Mai putin de 10% dintre concetatenii nostri au participat la activitati ce tin de manifestarea civismului si sub 5% dintre ei au semnat vreodata o petitie. Printre principalii factori care determina lipsa de implicare se numara: precaritatea competentelor civice, a oportunitatilor de invatare a comportamentelor civice si a unor spatii, care sa faciliteze aglutinarea cetatenilor in scopul de a se implica civic.

Solutia propusa de Fundatia Progress este dezvoltarea unui sistem complet de facilitare a participarii civice pentru practicarea democratiei prin: crearea de spatii care sa protejeze si sa promoveze valorile democratice (“cuiburi ale democratiei”), formarea de cetateni activi si realizarea de audituri de integritate pentru unele dintre serviciile administratiilor publice locale. Interventia Fundatiei Progress are la baza conceptul de “al treilea spatiu” (third place) definit ca un mediu social unde oamenii se retrag din celelalte doua medii obisnuite (acasa si la locul de munca) pentru a interactiona cu alti membri ai comunitatii, pentru a stabili noi conexiuni si pentru a-si reface resursele de energie si creativitate. Astfel, se vor amenaja “cuiburi ale democratiei” in 14 biblioteci publice judetene, mai intai pentru formarea de competente specifice cetateniei active prin training si apoi ca locuri de manifestare a comportamentelor civice.

Ca urmare a acestui proiect peste 200 de cetateni si reprezentanti de ONG-uri, constituiti in Grupuri de Actiune Civica, vor beneficia de formare si peste 15.000 de cetateni vor fi informati si constientizati despre beneficiile implicarii civice.

Mai multe detalii despre activitatile proiectului si rezultatele estimate puteti gasi pe site-ul Fundatiei Progress www.progressfoundation.ro sau de la Dr. Camelia Crisan – Manager Proiect, email: crisan.c@gmail.com.

***

Despre FOND ONG: Programul “Fondul ONG” este parte a Mecanismului Financiar al Spatiului Economic European (SEE) 2009-2014. Obiectivul general al Programului este sprijinirea dezvoltarii societatii civile si consolidarea contributiei la justitia sociala, democratie si dezvoltare durabila. Operatorul Fondului ONG in Romania este Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile, impreuna cu partenerii sai Fundatia pentru Parteneriat si Centrul de Resurse pentru Comunitatile de Romi. Informatii suplimentare privind Fondul ONG in Romania se pot regasi pe pagina de web www.fondong.fdsc.ro.

Despre Mecanismul Financiar SEE 2009-2014: Prin Granturile SEE 2009-2014 si Granturile Norvegiene, Islanda, Liechtenstein si Norvegia isi propun sa contribuie la reducerea disparitatilor economice si sociale din Spatiul Economic European si la consolidarea relatiilor de cooperare intre Statele Donatoare si statele beneficiare prin intermediul sectoarelor prioritare propuse. Cele trei tari coopereaza indeaproape cu UE in baza Acordului privind Spatiul Economic European.

Pentru perioada 2009-2014, Granturile EEA si Granturile Norvegiene insumeaza 1.79 miliarde euro. Granturile sunt disponibile pentru ONG-uri, institutii academice si de cercetare, precum si sectorul public si privat din cele 12 state nou-membre ale Uniunii Europene, Grecia, Portugalia si Spania.

Principalele domenii de sprijin sunt protectia mediului si schimbarile climatice, cercetare si burse, societate civila, sanatate si ingrijirea copiilor, egalitate de gen, justitie si mostenire culturala.

Despre Fundatia Progress

Despre Fundatia Progress: Infiintata in 2002 in Bistrita, Fundatia Progress este o organizatie neguvernamentala ce piloteaza initiative locale in domeniul educatiei/formarii, (e-)incluziunii, dezvoltarii comunitare si voluntariatului pe care le scaleaza apoi la nivel national ca bune practici, inovatoare si de impact. In centrul abordarii privind dezvoltarea stau bibliotecile judetene si locale ca hub-uri de invatare pe tot parcursul vietii si centre de inovare sociala; institutii fundamentale pentru a ajunge la aproape orice grup social si/sau comunitate, in special la cele marginale. Viziunea Fundatiei Progress este ca "small is beautiful", ceea ce inseamna ca activitatile sau interventiile punctuale pot avea un mare impact asupra oamenilor si a comunitatilor. De aceea motto-ul programelor fundatiei este: „Small steps, giant leaps!” (Prin pasi mici, salturi uriase). Informatii suplimentare despre activitatile Fundatiei Progress sunt disponibile aici: www.progressfoundation.ro

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/fundatia-progress/lansarea-proiectului-al-treilea-spatiu-al-cetateniei-active