partenri europeni

DGSANCO
UNIUNEA EUROPEANA
Proiect European de Combatere a Fumatului în Rândul Adolescenților și a Familiilor Acestora

Eveniment în scopul informarii și diseminării

BUCURESTI - 8 martie 2013

Comunicat tip General in ONG

Potrivit raportului recent – Eurobarometru 2012 – majoritatea cetățenilor europeni susțin măsurile anti-tabac, dar, cu toate acestea, unul din trei europeni fumează, problemele de sănătate asociate conducând anual la cca. 695.000 de decese. Tutunul este astfel considerat la nivel global singura cauză a decesului ce poate fi prevenită.

COMUNICAT DE PRESĂ

 

Proiect European de Combatere a Fumatului în Rândul Adolescenților și a Familiilor Acestora 

euFAQT – Families and Adolescents Quit Tobacco

 

Valea Iazurilor, comuna Belciugatele, judetul Calarasi / 24 octombrie 2012

 

Potrivit raportului recent – Eurobarometru 2012 – majoritatea cetățenilor europeni susțin măsurile anti-tabac, dar, cu toate acestea, unul din trei europeni fumează, problemele de sănătate asociate conducând anual la cca. 695.000 de decese. Tutunul este astfel considerat la nivel global singura cauză a decesului ce poate fi prevenită.

Potrivit studiului, în grupul celor mai tineri dintre fumători și ex-fumători (n=13.159), vârsta la care aceștia declară că au început să fumeze este de 15.6 ani. Vârsta medie crește natural odată cu grupa de vârstă, deoarece respondenții care au început să fumeze mai târziu sunt incluși în grupe de vârstă mai mari (în România – 42% dintre respondenți au declarat că au început să fumeze între 15 și 18 ani).

Este, de asemenea, mult mai probabil ca tinerii respondenți aflați în grupa de vârstă 15-24 de ani să menționeze faptul că părinții lor au fumat și acest lucru a jucat un rol semnificativ în a-i determina și pe ei să înceapă să fumeze.

În categoria de vârstă 15-24 de ani, 47% spun că au încercat să se lase de fumat, în vreme ce, dintre respondenții cu vârste cuprinse între 40 și 54 de ani, 66% au declarat ca au încercat să se lase de fumat.

În acest context, în data de 24 octombrie 2012, între orele 9.00-16.00, in comuna Belciugatele, judetul Calarasi, va fi organizat un eveniment în scopul informarii și diseminării, parte a proiectului cu cofinantare UE - “Families and Adolescents Quit Tobacco –euFAQT” (Familiile și adolescenții renunță la fumat), implementat pe durata a doi ani, si care a avut activitati in comuna Manastirea, judetul Calarasi.

Consorțiul euFAQT este alcătuit din instituții de cercetare și universități din Grecia, Polonia, Ungaria, România, Bulgaria, Slovacia, Cipru, Rep. Cehă și Turcia, fiind coordonat de Institutul Prolepsis din Grecia.  Pe parcursul lunilor precedente, echipa euFAQT a testat cu succes la nivel pilot o intervenție privind prevenirea și renunțarea la tutun/fumat în rândul adolescenților și a părinților. Intervenția s-a bazat pe dovezi solide ce au indicat implicarea emoțională a adolescenților în ceea ce privește fumatul și influența pe care familiile o exercită atât în ceea ce privește inițierea, cât și continuarea utilizării tutunului în rândul adolescenților. În cadrul sesiunilor de grup, au fost utilizate în principal modalități netradiționale de promovare a sănătății, în scopul creșterii conștientizării, dar și pentru a construi abilități, prin intermediul activităților propuse, cum ar fi jocul de rol.

În baza analizei statistice a datelor pre și post intervenție, atât părinții, cât și adolescenții au indicat faptul că intervenția a crescut nivelul cunoștințelor legate de aspecte referitoare la fumat (92% și, respectiv, 98%). Intervenția a indicat, de asemenea, un impact asupra atitudinilor și a comportamentelor legate de fumat. În urma intervenției, adolescenții au afirmat că vor știi acum cum să refuze o țigară, în vreme ce părinții au indicat faptul că folosesc acum argumente mai convingătoare în discuțiile despre fumat purtate cu copiii lor.

Scopul consorțiului prezentului proiect este acela de a putea reproduce intervențiile la o scară mai mare în fiecare dintre țările participante, dar și în alte State Membre ale Uniunii Europene. Din acest motiv, dar și cu intenția de a disemina rezultatele proiectului euFAQT, în data de 24 octombrie 2012, între orele 9.00-16.00, Fundația Romtens, în calitate de partener, va organiza in complexul hotelier Valea Iazurilor din comuna Belciugatele, judetul Calarasi o Zi Informativa.

Pe cei interesați să afle mai multe despre rezultatele proiectului și să participe la eveniment, îi rugăm să ne contacteze prin e-mail (simona.stefanescu@romtens.ro; office@romtens.ro) sau telefon: 021 63.73.002; 0723.194.098, sau să viziteze website-ul proiectului pe adresa: www.eufaqt.eu.

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/fundatia-romtens1/eveniment-in-scopul-informarii-i-diseminarii