Comemorare Holocaust asupra romilor

Oradea - 30 iulie 2013

Comunicat tip General in Social

Fundatia Ruhama a lansat azi proiectul “IN MEMORIAM”, acțiune co-finanțată de Agenția Națională pentru Romi – ”Anul Cetățeniei”. Acest proiect susține participarea unei delegații din România formată din peste 80 de persoane pentru a participa la evenimentul de comemorare a victimelor Holocaustului asupra Romilor organizat anul acesta la Cracovia – Auschwitz și Birkenau, eveniment internațional derulat în perioada 30 iulie – 3 august 2013, sub înaltul patronaj al Parlamentului European.

 

COMUNICAT DE PRESĂ

Oradea, 30 iulie 2013

IN MEMORIAM, priviți și amintiți-vă istoria și nu lăsați să se repete ororile trecutului

”Să ne amintim istoria fără a lăsa să se repete ororile trecutului asupra  poporului nostru”, acesta este mesajul adresat de Ministrul Secretar de Stat - dl. Daniel Vasile, președintele Agenției Naționale pentru Romi din România, Ionel Cordovan profesor metodist limba romani, Marian Daragiu – sociolog rom și alți romi care  s-au implicat în a mobiliza o amplă delegație a României pentru a participa  la evenimentul de comemorare a victimelor Holocaustului asupra Romilor organizat anul acesta la Cracovia – Auschwitz și Birkenau, eveniment internațional derulat în perioada 30 iulie – 3 august 2013, sub înaltul patronaj al Parlamentului European. Începând cu anul 1972, Holocaustul asupra Romilor este comemorat în toată lumea la data de 2 August, amintindu-ne de anul 1944 când într-o singură noapte peste 3.000 de romi, în special femei și copii, au fost uciși în lagărele Auschwitz-Birkenau.

S-a lansat azi proiectul “IN MEMORIAM”, acțiune co-finanțată de Agenția Națională pentru Romi – ”Anul Cetățeniei”. Acest proiect susține participarea la evenimentul internațional a unei delegații formate din peste 80 de tineri romi, activiști ai comunităților rome, romi din administrațiile publice locale românești – membri ai cabinetelor Primarilor și consilieri locali, profesori, specialiști și funcționari publici – reprezentanți ai: Agenției Naționale pentru Romi, Fundației Ruhama, Asociației Nevo Parudimos, Partidei Romilor Pro-Europa, Alianței Civice Democrate a Romilor - ACDR, Agenției Împreună, Asociației Romano Suno, Asociației Șanse Egale, Asociației ADOSERS, Asociației Gipsy Eye, Asociației Femeilor Țigănci, Asociației Aripi Deschise, Asociației Roma Onlus, Asociației Trust, Asociației GoFree, Administrațiilor Publice Locale (Municipiul Craiova - Dolj, Comuna Diosig - Bihor, Comuna Batoș - Mureș, comuna Cojocna - Cluj), ai Școlii Generale Ineu - Bihor,  ai mass-mediei locale și naționale. Proiectul găzduiește de asemenea evenimentul de lansare a cărții ”Athinganoii de ieri – Rromii de azi din România. Anѳar-i Rumunia le athinganoja Iз Le rrroma adês”, al cărui autor este Gheorghe Cinca, prezent azi la Oradea.

Fundația Ruhama din Oradea  împreună cu organizații partenere din Europa a mobilizat peste 450 de participanți din 15 țări pentru amplul eveniment „Dik I Na Bistar – Look and Don’t Forget – Privește și nu uita”, prin care lideri, tineri, reprezentanți marcanți ai etniei Rome și reprezentanți ai unor instituții precum OSCE, vor participa activ la dezbateri, prezentări și activități prin care vor semnala la nivel european realitatea istorică legată de Holocaust. Dintre cei 450 de participanți, delegația României numără 90 de persoane.

 

Această iniţiativă întăreşte conştiinţa tinerilor romi și ne-romi despre rolul şi responsabilitatea față de propriile lor comunităţi şi față de societate în general, precum și formarea memoriei colective istorice, la conştientizarea şi respectarea drepturilor omului, indiferent de etnie, rasă, gen sau apartenență religioasă.

 

SFÂRȘIT

Persoană de contact: Monica Suciu – director executiv, tel.: 0728-980772.        

Despre Fundatia Ruhama

Fundația Ruhama contribuie la o societate echitabilă în care oamenii se respectă unii pe alții, duc o viață bună și demnă.
Misiunea Fundației Ruhama este de a acționa pentru creșterea calității vieții persoanelor și comunităților locale care se află în situație de risc social.

Profil organizațional:
Fundația Ruhama activează din anul 1996 la nivel de comunitate locală creând modele integrate de intervenție pentru rezolvarea unor categorii de probleme cu care se confruntă grupurile țintă asumate, modele pe care le promovează ca soluții viabile spre parteneriate cu autorități publice și organizații private, reușind astfel să extindă aria geografică și numărul beneficiarilor săi. Intervențiile Fundației Ruhama urmăresc să contribuie la scopul esențial al politicilor publice din domeniul social, scop prevăzut de legea asistenței sociale din România, acela ”de a promova, respecta şi garanta drepturile beneficiarilor la o viaţă independentă, împlinită şi demnă, precum şi la facilitarea participării acestora la viaţa socială, economică, politică şi culturală”

Programele organizaţiei sunt orientate spre trei grupuri ţintă specifice: romi în risc de excluziune socială; persoane defavorizate pe piaţa muncii și persoane dependente fizic (din cauza vârstei sau bolilor).

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/fundatia-ruhama3/comemorare-holocaust-asupra-romilor