Comunicate Fundatia SNAGOV

Fundatia SNAGOV

Compania Fundatia SNAGOV a emis 35 comunicate de presa

  • "Doar te plimbi și te informezi” > „Află detalii despre Patrimoniul Local (natural și cultural) de pe stâlpii stradali”

    Afis color A4 laminat cu QR cod - montat pe stalp

    Snagov - 24 noiembrie 2022

    Premieră națională la Snagov > Străzi cu Ghiduri multimedia accesibile prin QR coduri. * Cu adevărat un fel de SmartCity    „Află detalii despre Patrimoniul Local (natural și cultural) de pe stâlpii stradali”">comunicatul de presa

  • Prima (de)gustare de Lotus indian (Nelumbo nucifera) recoltată de pe lacul Snagov. Cu 7 (prime) rețete chinezești

    7 Feluri de a mânca lotusul indian (invaziv) de pe lacul Snagov

    Snagov - 30 septembrie 2022

    Dacă autoritățile nu elimină specia invazivă Nelumbo nucifera de pe lacul Snagov (unde este și arie naturală protejată și a ajuns la circa 20 hectare din cele circa 600 ale lacului) - ca români creativi ce suntem - hai să găsim o SOLUȚIE "balcanică" și de recesiune >> HAI SĂ O MÂNCĂM!    comunicatul de presa

  • Ziua Lacului Snagov = Ziua Ariei Naturale Protejate "Lacul Snagov" (ANPLS): 25 iunie -set activitati

    Ziua Lacului Snagov = Ziua Ariei Naturale Protejate

    Snagov - 23 iunie 2017

    Lacul Snagov este cel mai mare lac natural al Romaniei. Cu o bogata biodiversitate (2 arii naturale protejate, circa 228 specii protejate, rare si amenintate in 4 habitate principale). Despre care, chiar in cel mai vechi film din 25.06.1933 - se prezinta si promoveaza spoturile nautice, micarea in natura, asociatiile cercetasesti.
    Iata 3 premiere:
    1) lansarea (cu demonstratii) a 2 circuite prin natura cu audio-ghid activat prin GPS pe smartphone (adica doar te plimbi prin natura si in casti ti se prezinta ce vezi - corelat cu zona in care ajungi). Ceea ce reprezinta o premiera in Romania pentru arii naturale protejate;
    2) Fundatia Snagov (un ONG) a reusit sa intaleze primele panouri pe lacul Snagov care au si semne de restrictionare a navigatiei pe lac prin Aria Naturala Protejata Lacul Snagov (interdictie pentru ski-jet, ski nautic, viteza mai mare de 20 km/ora, valuri excesive etc.). Desi prin OMT 920/2003 (deci de 14 ani) se prevedea necesitatea amplasarii a 19 panouri cu circa 71 de semne de reglementare (restrictionare) a circulatie pe lacul Snagov. Deci un ONG reuseste aceasta premiera (semnializari / restrictii) pe lacul Snagov. Schimbare care responsabiliteaza explicit partile implicare;
    3) dupa mai multi ani de eforturi, comunitatea locala incepe sa se coaguleze, sa devina mai vocala si explicita in raport cu ce este important si necesar pe termen lung. Si sa se adune, sa colaboreze, sa faca diferite activitati impreuna. Vor socializa si se vor cunoaste si mai bine, duminica 25.06 dupa - amiza, de Ziua Lacului Snagov
    4) se reface o defilare nautica (ambarcatiuni eco - propulsate manual), similara cu cea din 1933. In speranta ca astfel ne pregatim pentru un eveniment de anvergura in 2018

    * Jurnalistii sunt invitati sa participe la circuit cu vaporasul pe lacul Snagov, sa asiste / filmeze mica defilare. La cerere vor primi parti relevante din filmul din 1933. Si sunt invitati sa viziteze expozitia foto, colectiile, IAZ-ul cu specii etc.    comunicatul de presa

  • EXTINDEREA Ariei Naturale Protejate de la Snagov, de la 100 ha la 2080 ha. Evidentele științifice recente reconfirmă decizia din 1952, pentru 1147 ha

    Snagov - 12 decembrie 2016

    Decizia Academiei Române de înființare prin HCM 894/1952 a Monumentului Naturii de la Snagov , pe 1147,70 ha (padure + lac) – este reconfirmat și în prezent de cercetători.
    Astfel că împreună cu Regulamentul și Planul de Management aprobat în 2016 – există toate condițiile pentru posibilitatea asigurarii conservării necesare.


    Demersul Fundația Snagov de extindere are avizul Academiei Române și documentația necesară depusă la Ministerul Mediului a fost recent completată cu ultimele clarificări.
    Astfel că MMAP trebuie doar să instituie starea de conservare în baza dovezilor depuse și a avizului Academiei Române. Solicitarea beneficiază de o serie de particularități – care ar permite chiar un demers simplificat.

    Pentru conservarea biodiversității celui mai mare lac natural din România, inedit este faptul ca există chiar și un FILM detaliat (1 oră + 32 min) de prezentare – justificare (ceea ce reprezintă o premieră în sine).

    Astfel că separat (suplimentar) față de documentația de specialitate, pentru o mai bună și publică prezentare a cazului și comunicare către comunități (și diferite grupuri), s-au prelucrat prezentări ale noutăților legate de biodiversitatea de la Snagov, prezentate în cadrul unui eveniment public organizat la Muzeul Antipa, în data de 03.11.2016.

    * Fundația Snagov are 9 ani de eforturi și realizări pentru prezentarea – conservarea – repoziționarea Patrimoniului Natural și a Patrimoniului Cultural al Zonei Snagov.
    Și eforturi deosebite pentru fundamentarea – aprobarea și implementarea unui Plan de Management și Regulament al ariei naturale protejate “Lacul Snagov”. În una din zonele cu riverani și autoritati în care comunicarea și colaborările sunt atipice și chiar foarte dificile. Dar totuși, s-au făcut multe progrese.
        comunicatul de presa

  • Schimbari urgente pe lacul Snagov pe care Autoritatea Navala Romana trebuie sa le faca si raspunsuri pentru cereri si intrebari foarte importante

    Snagov - 16 septembrie 2016

    Autoritatea Navala Romana (ANR) a cumulat un set de compromisuri si derogari legate de Navigatia pe Lacul Snagov si care de fapt, de mai mult timp a depasit mai multe criterii si praguri acceptabile si chiar legale.

    Astfel ca in prezent, situatia pe care multi ani a creat-o, tolerat-o a creat o „normalitate” (asteptari) cu niste „drepturi” in mintea conducatorilor de ambarcatiuni pe care in prezent nu mai are curajul sa le reconsidere corespunzator.

    Dupa publicarea si in Monitorul Oficial a Planului de Management a Regulamentului Ariei Naturale Protejate „Lacul Snagov”, ANR are obligatia sa respecte prevederile din acesta si sa isi ajusteze si adapteze actele normative la cadrul si obiectivele din Planul de Management ANPLS (vezi Dupa detalii mai jos). Lucrul pe care ANR continua sa nu il faca. Pentru ca este si extrem de dificil dupa atatia ani de recunoscut si prezentat (cam la 180 de grade) ca de fapt contextul legal de fond era altul (vezi OUG 195/2005) si ca noile facilitati adaugate chiar in 2015, sunt opuse cadrului legal – incalcat si cu aceasta ocazie. Si mai ales ca cererile si sesizarile Custodelui ANPLS (prezentat si promovat consecvent ca personaj – intentii – rol si efect negativ) sunt si erau si corecte si justificate (legal) si ca acesta trebuia si sa fie sprijinit chiar si de ANR.

    Prezentam mai jos:
    1] Context
    2] Baza legala obligatorie si nerespectata de ANR
    3] Decizie de luat
    4] 3 Cereri
    5] Set de 12 intrebari
    6] Scurta perspectiva istorica a relatiei dintre Custodele ANPLS si ANR

    Detinatorii de ambarcatiuni considera ca au niste drepturi bazate in fond pe omisiuni mentinute de ANR - care au ajuns la scadenta.

    O consecinta este faptul ca in ultimele 3 luni Custodele ANPLS a ajuns sa fie deja atacat de 3 ori de cei cu ambarcatiuni (chiar si cand era impreuna cu jandarmii). Escaladare ce poate continua daca ANR nu recunoaste situatia juridica existenta si nu anunta imediat masurile de modificare ale Regulamentului de Navigatie pe lacul Snagov.    comunicatul de presa

  • "Delfinul de Snagov", „Cocosul de lac” si alte specii protejate de ANR (Autoritatea Navala Romana) - contrar prevederilor legale in vigoare

    Snagov - 16 septembrie 2016

    La nivel global si chiar national, comunitatile si autoritatile isi cresc preocuparile si eforturile pentru conservarea mediului si a biodiversitatii.

    In societatile si comunitatile decadente si aflate in derapaje, elitele, valorile si „superioritatea” ajung asociate cu marimea, frecventa si aroganta incalcarii bunului simt, a normelor sociale, a legilor si toate acestea in mod cat mai ostentativ si chiar cu sprijinul (supervizarea) autoritatilor, care incep (vizibil) sa aiba abordari diferentiate (pentru „elite” fata de „restul” ...).

    Custodele ANPLS (Fundatia Snagov ), in ultimii 8 ani a dovedit ca la Snagov sunt nu 5 specii protejate ci 228 (171 conform unui set de 10 studii stiintifice realizate de circa 16 cercetatori si apoi diferenta de pana la 228 prin efortul mai direct al Fundatiei Snagov). Lista acestora poate fi trimisa la cerere.

    Autoritatea Navala Romana (ANR) (si alte trei autoritati) au abordat o alta directie. Cu rezultatele mult mai spectaculoase, caci chiar au creat cateva noi pe lacul Snagov, prezentate in continuare (si pe care le protejeaza), descrise mai jos: "Sportivii motorizati de arie naturala protejata”, "Delfinul de Snagov”, "Calaretii de valuri artificiale", "Tractoristii malurilor" (cu sedimente), "Petrecaretii din mjlocul lacului", "Cocosul de lac", "Cresa", "Uite-ma mama"

    Acestea coexista cu speciile locale, mai vechi: ”Falsul pescar”, cu traditionalii "Omul de afaceri”, "Familistul", “Pescarul responsabil”, "Inotatorul temerar" si "Curse+activitati comerciale".

    Lista speciilor disparute (datorita celor noi, mai invazive - agresive): „pescarul traditional de Snagov”, „pescarul comercial (navodarul) de Snagov”, „turistul orasean obisnuit de weekend”, „innotatorul de Snagov”, „copii din sat care stateau la maluri toata vara” si multe altele (in special legate de resursele si traditiile locale: stuf, scoici, raci etc. – acum reduse drastic).

    Demersurile: stiintific si „special” sunt prezentate la final.    comunicatul de presa