CATENA, sponsor al Nordic Film Festival 2018

BUCURESTI - 16 februarie 2018

Comunicat tip General in Media / Publicitate

În perioada 15-18 februarie 2018, bucureştenii iubitori de cultură se pot bucura de filme de calitate, la prima ediţie a Nordic Film Festival, la Cinema „Elvire Popesco” (Bd. Dacia nr. 77).

Poveștile cineaștilor din spațiul nordic în inima Bucureștilor
Ediția inaugurală a Nordic Film Festival (#NordicFF) sărbătorește cultura și cinematografia țărilor nordice şi marchează o premieră pentru cinefilii din București: șansa de a viziona filme premiate şi realizate de cineaști din toate cele cinci țări nordice: Danemarca, Finlanda, Islanda, Norvegia și Suedia.

Nordic Film Festival

Nordic Film Festival

Filmele selectate sunt realizate de regizori recunoscuți, precum Lone Scherfig și Aki Kaurismaki, dar și de noi nume ale cinematografiei nord-europene, ca Rúnar Rúnarsson și Tora Mårtens.

 

Cu un program care cuprinde o selecție de scurtmetraje și 14 pelicule de lungmetraj – filme artistice (de dragoste, comedie neagră), de ficţiune şi documentare (la #NordicFF debutează în acest an o secțiune specială dedicată filmului documentar), acest festival provoacă publicul să descopere „un spațiu cinematografic nou, atipic și eterogen”. Iubitorii de film sunt invitați să savureze „producții arthouse” premiate la marile festivaluri internaționale, precum Berlin, Sundance, Toronto, San Sebastian și Hot Docs, dar și filme cu mare succes de casă şi public. Interesant este faptul că peste o treime dintre filmele selectate sunt regizate de femei. „Deși în imaginația noastră nordul Europei pare a fi o regiune cât de cât unitară, în mare parte ninsă și complet acoperită de nopțile lungi și grele, Nordul adevărat se întinde mai departe de Scandinavia și ascunde povești pe cât de diverse, pe atât de fascinante, actuale și pline de umor” – a spus Vlad Rotaru, curatorul festivalului.

 

Înainte de fiecare proiecție de film, publicul va putea vedea și o expoziție inedită de fotografie, alcătuită din lucrări realizate de zece fotografi români, care au surprins peisaje spectaculoase din țările nordice. Programul festivalului conţine o selecţie de zece lungmetraje, patru documentare, dar şi o compilaţie de scurtmetraje ce va fi prezentată în prima seară.

 

CATENA este sponsor al evenimentului. Nordic Film Festival este susținut de Ambasada Regatului Danemarcei, Ambasada Republicii Finlanda, Consulatul Onorific al Republicii Islanda, Ambasada Regatului Norvegiei și Ambasada Suediei la București.

 

Prin tradiţie, CATENA susţine filmul românesc (filmele OCTAV de Serge Ioan Celibidache sau DINCOLO DE CALEA FERATĂ al lui Cătălin Mitulescu sunt doar câteva exemple), dar şi fiecare ediţie a marilor festivaluri de film ce au loc la Bucureşti, precum LES FILMS DE CANNES A BUCAREST, Audience Award Film Festival, American Independent Film Festival - FESTIVALUL FILMULUI AMERICAN INDEPENDENT.