Galeria Senso, în premieră la Târgul Internațional de Artă POSITIONS Berlin Art Fair 2017

BUCURESTI - 1 septembrie 2017

Comunicat tip General in Arta & Entertainment

Galeria de Artă Senso din București reprezintă România la cea de-a IV-a ediție a Târgului Internațional de Artă POSITIONS Berlin Art Fair din Germania, care are loc în perioada 14 - 17 septembrie 2017, la Arena Berlin (Eichenstraße 4).

cop catalog

cop catalog

Galeria Senso participă la acest eveniment cultural de mare anvergură din cadrul BERLIN ART WEEK cu artiștii Edith Torony, Nicolae Moldovan și Ion Anghel, fiind susținută de Catena Grup, prin Programul Catena pentru Artă.

 

La Târgul Internațional de Artă POSITIONS Berlin Art Fair (www.positions.de), care are un impresionant spațiu expozițional de peste 6.500 mp, vor mai fi prezente renumite Galerii de Artă din Germania (Berlin, Köln, Bonn, Nuremberg, Hamburg, Munchen, Stuttgart, Darmstadt, Frankfurt am Main, Leipzig, Hanovra, Heidelberg, Reutlingen, Weimar, Ahrenshoop, Greifswald, Aach, Baden-Baden), Polonia (Varșovia, Poznan), Franța (Paris), Austria (Viena), Marea Britanie (Londra, Birmingham), Olanda (Amsterdam), Letonia (Riga), Spania (Barcelona), Grecia (Atena), Lituania (Vilnius, Kaunas), Canada (Toronto), Japonia (Tokyo).

v  

Lucrările cu titlul Party Is Over, realizate în 2015 de Edith Torony („cu resturi lăsate de oameni pe malul mării, după ce aceștia s-au simțit bine”), sunt urmate de cele numite Periphery of Memory, în care elemente obiectuale dezarticulate par să își caute noi resorturi de legitimare, pentru a ajunge treptat (și o cităm pe autoare) „la seria Junkyard Symphony, odă haosului, a reconstrucției, a recompunerii, reducând totul la un loc de joacă reciclat, o lume second-hand specifică timpurilor noastre, de care nu ne mai putem dezice”. Cele mai multe pânze din actuala selecție fac parte din ciclul Junkyard Symphony; li se alătură, ca lucrări individuale sau ca întrupări ale unor preocupări mai largi, Lapis Ex Coelis, The Broken Gnome, Nocturne, Playground, Chemical Wedding, Periphery of Memory. Culoarea este pentru Edith Torony un instrument indispensabil de reprezentare: intensă până la strălucire, uneori chiar electrică, poate fi transparentă, diafană sau umbrită de tensiuni; vie, dezinvoltă, fixează, delimitează și unifică, analizează ori abstrage, nuanțează, valorează, transmite sau sugerează”. -  Dr. Doina Păuleanu, critic și istoric de artă, director al Muzeului de Artă Constanța.

Nicolae Moldovan: „Simplificarea formei până la esență m-a preocupat dintotdeauna, ajungând să fie ideea de bază a lucrărilor mele. Formele curate, esențializate se desprind din formele arhaice ale artei ceramicii neolitice, de la care am împrumutat tehnica de modelare și decorare a obiectelor, adaptându-le sculpturilor mele, sculpturi care trăiesc în primul rând prin forța formei principale (forma mamă) care, din când în când interacționează cu elemente de o altă consistență și materialitate (lemn, metal). Într-o lume cu lucruri complicate, în care obiectul artistic trebuie să fie cât mai șocant și violent, mă întorc la forma simplă, curată și prețios patinată, încercând să aduc o oază de calm și aparentă simplitate în aceasta lume”.

                Ion Anghel lucrează mult, revine (uneori în salturi) şi adaugă, despovărează, dezarticulează, preface, atacând locul comun, traseele, conotaţiile, asamblările previzibile. Îi plac dificultatea, experimentul, mutaţia obiectelor, semnelor şi sensurilor; poate gândi şi crea, cu egală virtuozitate, atât în plan cât şi în spaţiu; limbajul utilizat evită agresivitatea, potenţând firescul, cursivitatea, inventivitatea”.  Dr. Doina Păuleanu, critic și istoric de artă, director al Muzeului de Artă Constanța.

v  

            Galeria Senso nu este la prima participare la evenimente de talie internațională. În anul 2014, a fost prezentă la Târgul de Artă Contemporary Art Ruhr (C.A.R), cu artiștii Anca Boeriu, Marius Burhan și Eduard Duldner, iar la ediția din 2015, cu graficiana Ana Ștefania Andronic (Buzu).

            De asemenea, a participat la ediția 2015 a Târgului de Artă ArtSafari cu artiștii Ana Ștefania Andronic (Buzu) și Corneliu Vasilescu, iar în 2017, cu Ana Ștefania Andronic (Buzu).

Despre GALENUS

www.mariacotoi.ro