LICITAŢIA DE IARNA 2009 Investitii de suflet

Comunicat tip General in Arta & Entertainment

O DOVADA INCONTESTABILA A EMERGENTEI PIETEI ROMANESTI DE ARTA

LICITAŢIA DE IARNA 2009 Investitii de suflet

Editia aniversara a licitatiei publice Artmark, care s-a desfasurat joi, 10 decembrie, in sala de Grand Ballroom a Hotelului JW Marriott din Bucuresti, a fost, intre toate cele 7 editii anterioare, pe departe cea mai mare, mai notorie si de succes. Timp de un an, Artmark a dovedit consecventa in organizarea de evenimente care sa faca cinste operelor deosebite pe care am avut privilegiul de a le expune si de a ajuta la punerea lor in circulatie. Rezultatele acestei griji constante pentru calitatea tuturor etapelor comertului cu obiecte artistice s-au facut vizibile spre sfarsitul Licitatiei de Iarna Artmark 2009.
Licitatia a cuprins cel mai mare numar de loturi aflate pana acum intr-o licitatie publica, aproape 200 de lucrari incluse in 9 sectiuni, constituite in asa fel incat sa satisfaca preferintele estetice ale unui public cat mai diversificat, mentinand, in acelasi timp, criterii exigente in selectie, principii ferme in restaurare si rigoare in documentare. Dimensiunea muzeala a lucrarilor ce au alcatuit loturile licitatiei a fost mentionata pentru a introduce un termen de comparatie cu operele ce formeaza partimoniul national de arta plastica. Multe din numele artistilor coincid, iar importanta lucrarilor lor este de cele mai multe ori, similara cu cele selectate in colectiile muzeale permanente. In licitatia Artmark, astfel de opere de mare valoare, cum ar fi lucrarea Case de Gheorghe Petrascu sau Flori de Lucian Grigorescu, au putut fi achizitionate de investitori si colectionari romani, ele intrand acum in colectii particulare importante. Sumele pe care acestia le-au platit pentru ele se ridica la 22.000 de euro pentru Case de Gheorghe Petrascu, 20.000 de euro pentru Flori de Lucian Grigorescu si 21.000 de euro pentru Mantila neagra de Iosif Iser. Recordul editiei au fost insa atins de suma la care a fost adjudecata lucrarea Port de Marcel Iancu, pentru care sala a licitat pana la valoarea de 26.000 de euro.
Cifrele statistice ale Licitatiei de Iarna Artmark confirma directia ascendenta pe care o urmeaza acest segment al pietei, unul avut in vedere din ce in ce mai mult de investitorii romani ca alternativa la variantele clasice de plasare de capital. Au fost achizitionate 121 lucrari, echivalentul a 73,5% dintre loturile propuse de Artmark, un procent record, care a depasit chiar si ultima noastra performanta, atinsa in cadrul Licitatiei de Toamna. Cele mai bine primite sectiuni ale Licitatiei de Iarna au fost Simbolism si Scoala de la Baia Mare, achizitionate in proportie de 100%, urmatoarea in ordinea preferintelor fiind Patrimoniu: dintre 55 lucrari, au fost cumparate 47.
O dinamica fara precedent a avut Sectiunea Arta contemporana, una ale carei loturi au fost mult disputate in cadrul licitatiei. Recordul a fost atins de lucrarea Shibuya girl de Aurel Tar, pentru care s-a licitat pana la suma de 3500 de euro. Artmark a fost, de altfel, prima care a introdus in licitatii publice lucrari de artisti contemporani tineri.
Licitatia de iarna Artmark 2009 s-a bucurat de un numar mare de participanti: aproape 400 de persoane. Evenimentul a inregistrat, de asemenea, cel mai mare numar de participanti din strainatate la o licitatie de arta din Romania, multe dintre opere parasind tara pentru a fi incluse in colectii prestigioase. In sala s-au aflat si reprezentantii a trei muzee de arta din tara, dintre care unul a adjudecat lucrari. Este pentru prima data cand un muzeu din Romania achizitioneaza opere dintr-o licitatie privata.

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/galeriile-si-casa-de-licitatie-artmark/licitatia-de-iarna-2009-investitii-de-suflet