Henkel CEE.Art.Award. 2006, Romania: Cinci artisti fotografi romani selectionati pentru finala internationala de la Viena!

BUCURESTI - 14 august 2006

Comunicat tip General in Arta & Entertainment

Henkel Central Eastern Europe (Henkel CEE) organizeaza in acest an cea de-a cincea editie a competitiei “Premiul Henkel CEE pentru Arta”, editie dedicata fotografiei. Ca si anul trecut, in Romania s-a desfasurat o etapa de preselectie locala, ca urmare a interesului crescut din partea artistilor fotografi. Juriul format din Alex Leo Serban (critic), Dan Popescu (director H’art Gallery), Stefan Tiron (curator independent) si Lavinia Toma (Corporate Communications, Henkel Romania) i-a desemnat pe cei cinci finalisti ce aspira la marele premiu in valoare de 5.000 Euro. Acestia sunt: Cosmin Bumbut, Alexandra Croitoru, Maria Draghici, Iosif Kiraly si Alina Popa. In finala internationala de la Viena ei vor concura cu artisti din alte 28 de tari din zona Europei Centrale si de Est.

“Premiul Henkel CEE pentru Arta” este o competitie dedicata artistilor din zona Europei Centrale si de Est, care acopera, intr-un interval de trei ani, trei domenii diferite ale artei contemporane: desen contemporan, arta fotografica si design. Editia din acest an - cea de-a cincea din istoria competitiei - este dedicata fotografiei. Pentru a doua oara in istoria competitiei, preselectia a fost organizata in Romania. Din numarul total de inscrieri, cinci au fost selectionate de membrii juriului sa participe la finala “Premiului Henkel CEE pentru Arta” care va avea loc la Viena. Cei cinci castigatori sunt: Cosmin Bumbut (38 ani, fotograf freelance), Alexandra Croitoru (31 ani, asist.univ Universitatea Nationala de Arte Bucuresti, sectia foto-video), Maria Draghici (28 ani, absolventa Universitatea Nationala de Arte Bucuresti), Iosif Kiraly (49 ani, asist.univ Universitatea Nationala de Arte Bucuresti, sectia foto-video) si Alina Popa (24 ani, Universitatea Nationala de Arte Bucuresti).

Juriul international, format din experti in domeniu, se va reuni la Viena in luna septembrie 2006 pentru a alege un singur cåstigator. Acesta va primi, pe langa marele premiu in valoare de 5,000 Euro, sprijinul companiei Henkel CEE pentru organizarea unei expozitii personale in tara de origine. Cele mai bune lucrari urmeaza sa fie expuse la Viena, in cadrul unei expozitii care va avea loc in luna noiembrie 2006.

Pe langa marele premiu, Henkel CEE ofera tinerilor artisti aspiranti la glorie “Premiul pentru tineri artisti”, in valoare de 1.500 Euro. Premiul va fi acordat participantilor la Programul “Artists-in-Residence” derulat de KulturKontakt Austria. Prin acest program se ofera o bursa de trei luni la Viena pentru tineri artisti din domeniul artelor frumoase, precum si pentru fotografi din tarile Europei Centrale si de Sud-Est. Bursa acopera costurile de cazare, atelier, asigurare si o indemnizatie lunara de 900 Euro, o bursa pentru instrumente si o prezentare a lucrarilor la sfårsitul celor trei luni. Artistilor li se pun la dispozitie doua ateliere iar fotografilor - unul.

Henkel Central Eastern Europe acorda Premiul pentru Tineri Artisti ca parte a programului “Artists-in-residence” care se adreseaza artistilor si fotografilor din urmatoarele tari: Albania, Armenia, Azerbaidjan, Bielorusia, Bosnia si Hertegovina, Bulgaria, Croatia, Republica Ceha, Estonia, Georgia, Ungaria, Kazakstan, Kirgystan, Letonia, Lituania, Macedonia, Moldova, Mongolia, Polonia, Romånia, Rusia, Serbia si Muntenegru, Slovacia, Slovenia, Tadjikistan, Turkmenistan, Uzbekistan si Ucraina. Limita de vårsta este 40 ani. Cåstigatorul va primi o bursa de trei luni de la KulturKontakt Austria si un premiu in bani in valoare de 1,500 Euro de la Henkel CEE. Acesta va fi ales de un juriu international si va fi anuntat in scris. Juriul se va intruni la inceputul lunii septembrie la Viena, rezultatele putånd fi vizionate pe pagina web a KulturKontakt Austria (www.kulturkontakt.or.at).

Despre Graffiti BBDO

“Henkel - A Brand like a Friend”. Henkel este lider cu marci si tehnologii care fac viata oamenilor mai usoara, mai buna si mai frumoasa. Grupul Henkel activeaza pe urmatoarele domenii strategice: “Detergenti si produse pentru ingrijirea locuintei”, “Cosmetice / Produse de Toaleta”, “Adezivi comerciali si professionali” si “Tehnologii”. In 2005, Grupul Henkel a inregistrat vanzari de 11.974 milioane Euro. Grupul Henkel are peste 50,000 angajati in intreaga lume. Oameni din peste 125 de tari au incredere in marcile si tehnologiile Henkel.

•Pleon Graffiti, Roxana Poede tel: 021 - 316 02 00, roxana.poede@pleon.ro
•Henkel Romånia, Lavinia Toma, tel: 021 - 203 26 00, Lavinia.Toma@ro.henkel.com

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/graffiti-bbdo/henkel-cee-art-award-2006-romania-cinci-artisti-fotografi-romani-selectionati-pentru-finala-internationala-de-la-viena