GRSPSociety solicita revizuirea proiectului de lege privind introducerea votului prin corespondenta

BUCURESTI - 28 ianuarie 2011

Comunicat tip Administrativ / Management in ONG, Politic

Societatea Globala a Studentilor si Tinerilor Profesionisti Romani (GRSPSociety) solicita revizuirea proiectului de lege privind introducerea votului prin corespondenta lansat de Ministerul Afacerilor Externe.

http://diasporavoteaza.org/

http://diasporavoteaza.org/

 In forma sa actuala, proiectul de lege lasa loc interpretarilor privind o posibila privare de dreptul la vot in anumite cazuri 

Andrei Popovici, Coordonator campanie Diaspora Voteaza

GRSPSociety saluta initiativa MAE de a facilita exercitarea dreptului la vot a cetatenilor romani aflati in strainatate. In noiembrie 2010, GRSPSociety a lansat un document de politici publice care sustine introducerea votului electronic (prin Internet) drept cel mai eficient mecanism alternativ de vot, cu cel mai mare potential de crestere a participarii diasporei la procesul electoral. Din mai 2010, GRSPSociety deruleaza proiectul „Diaspora Voteaza”, o campanie pentru introducerea unui mecanism alternativ de vot cetatenii romani care traiesc in afara tarii (www.diaporavoteaza.org).

In urma cercetarii realizate de echipa „Diaspora Voteaza” impreuna cu experti in politici publice, a reiesit ca avantajele votului electronic prin Internet sunt: 1) costurile reduse de operare in comparatie cu extinderea numarului de sectii de votare sau cu votul prin posta; 2) gradul inalt de securitate si depistarea potentialelor voturi duble; 3) cresterea gradului de participare; 4) lipsa costurilor suplimentare pentru cei cu acces la Internet; 5) accesibilitatea și atractivitatea; 6) economia de timp la numararea voturilor și raportarea rezultatelor. Pentru toate aceste motive, votul prin Internet apare drept o optiune mai eficienta si mai sigura pe termen lung in comparatie cu mecanismul votului prin corespondenta propus de MAE.

In forma sa actuala, proiectul de lege: 1) nu clarifica prevenirea votului dublu; 2) nu asigura un mecanism de supraveghere a plicurilor cu voturi primite de catre MAE pentru a preveni frauda; 3) nu clarifica anumite aspecte logistice necesare pentru o buna desfasurare a votului prin posta pentru alegerile ulteriore (spre exemplu, o metoda simpla prin care alegatorul inscris in Registrul alegatorilor prin corespondenta sa isi poate schimba adresa); 4) lasa loc interpretarilor privind o posibila privare de dreptul la vot in anumite cazuri. 

„Este absolut necesar ca aceste aspecte sa fie rezolvate inaintea adoptarii acestei propuneri de lege pentru a nu compromite procesul democratic ori increderea in sistemele de vot de la distanta. Exista solutii la aceste probleme si speram sa existe si vointa de a le rezolva”, spune Andrei Popovici, coordonatorul proiectului  „Diaspora Voteaza”.

GRSPSociety propune introducerea unui articol nou privind sondarea altor metode eficiente de vot la distanta, specificarea pedepsirii tentativelor de frauda, precum si luarea in considerare a unei ample campanii de promovare a votului prin corespondenta si a procedurilor impuse de acesta in eventualitatea adoptarii legii.

Despre GRSPSociety

GRSPSociety (Societatea Globală a Studenților și Tinerilor Profesioniști Români) este o organizaţie neguvernamentala globala înființată în 2008 formată ca o rețea deschisă de organizații și peste 1300 de tineri profesioniști și studenți.
VREM să contribuim la dezvoltarea și modernizarea României prin sensibilizarea opiniei publice asupra problemelor de interes public, implicare civică, serviciu în folosul comunităţii şi profesionalism. Vrem să avem un impact real, vizibil și pozitiv.
LOCUIM în peste 15 țări, printre care Belgia, Canada, Franța, Germania, Ungaria, Olanda, Romînia, Spania, Suedia, Marea Britanie și SUA.
SUNTEM ANGAJAȚI ai Băncii Mondiale, Comisiei Europene, Parlamentului European, General Electric, Morgan Stanley, InBev și alte corporații de top, precum și ai altor organizații guvernamentale și neguvernamentale cu renume.
DEZVOLTĂM 18 proiecte sub 10 grupuri de lucru care funcționează ca incubatoare deidei în domeniile: administrație și politici publice, afaceri și finanțe, cooperare și dezvoltare internațională, cultură și artă, democrație și participare, educație și cercetare,energie și mediul înconjurător, imaginea României în străinătate

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/grspsociety/grspsociety-solicita-revizuirea-proiectului-de-lege-privind-introducerea-votului-prin-corespondenta