Piata spatiilor industriale – intre criza si batalia cu infrastructura

Cluj-Napoca - 1 februarie 2010

Comunicat tip General in Constructii

Pe piata clujeana a spatiilor industriale in anul 2009 n-a mai fost finalizat nici un nou proiect de investitii din cele anuntate a fi incheiate ori demarate in acest an. Astfel, anul trecut a adus o scadere dramatica a preturilor la inchirierea halelor noi sau cu suprafete mai mari de 1000 de metri patrati, iar in unele situatii s-a ajuns chiar la scoaterea la vanzare a unor parcele de terenuri pe care ar fi urmat sa fie dezvoltate spatii logistice.

Piata spatiilor industriale – intre criza si batalia cu infrastructura

Companiile au ales sa se relocheze, sa-si restranga activitatea in spatii mai mici, sa renegocieze chiriile. Potrivit datelor statistice facute publice de catre Oficiul Teritorial pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii, aproape 7000 de firme clujene au intrat in faliment in cursul anului 2009. O parte dintre companiile straine care au intrat pe piata clujeana in boom-ul din anul 2007 au ales sa-si relocheze activitatea inspre orase ca Sibiu sau Brasov. Motivul invocat cel mai adesea a vizat costurile crescute de pe piata clujeana la nivelul inchirierilor si al facilitatilor oferite, in conditiile in care, in primul trimestru al anului 2009 piata spatiilor industriale din Brasov, de exemplu, a cunoscut cea mai drastica scadere de preturi din ultimii ani, de pana la 40%, iar Clujul a urmat acest trend al scaderilor preturilor abia in trimestrele III sau chiar IV. Interesant de notat este ca inclusiv dupa un an de criza, exista proprietari de spatii logistice care au ales sa nu scada preturile la nivelul ofertei actuale, chiar daca isi mentin spatiile fara chiriasi. Piata spatiilor logistice din Cluj se mai confrunta si cu problema dispersarii acestora in mai multe puncte din oras. Aceasta dispersare se datoreaza in special unei lipse de concentrari a traficului greu a realizarii unei “urbanizari industriale” planificate dar si a dezmembrarii fostelor platforme industriale din oras, care nu toate au facut obiectul relocarii noilor afaceri din Cluj.
Afectati de criza econonmica
Proprietarii spatiilor industriale cu suprafete de peste 1000 de metri patrati si cei care au livrat pe piata spatii noi au fost cei care au resimtit cel mai acut contractia economica din anul 2009, pentru ca in general, companiile de pe acest segment de piata au ales sa se mute in spatii industriale mai mici, mai vechi si au renuntat chiar la anumite dotari, cum ar fi incalzirea in spatiul inchiriat. In consecinta, stocul de spatii logistice a crescut, cu toate ca numarul de cereri nu s-a diminuat. Si daca in anul 2007 firmele inchiriau orice, iar preturile in 2007-2008 atingeau si valori de 7 euro/mp in Cluj, spre finalul anului 2009 preturile scazusera deja cu 40%. Proprietarii de spatii noi, nevoiti sa-si amortizeze investitia au fost obligati sa mentina preturile . Si in timp ce vecinii nostri de la Vest au continuat investitiile in spatii logistice chiar si in 2009, potrivit presei economice maghiare, investitorii de pe piata clujeana a spatiilor industriale au batut pasul pe loc. Ei reclama in continuare lipsa infrastructurii, lipsa utilitatilor si faptul ca introducerea acestora solicita importante resurse de timp si bani care se vor amortiza intr-un timp prea indelungat in actualele conditii de piata. Investitorii pe piata maghiara a spatiilor industriale au ales zonele apropiate autostrazilor (in special in zona autostrazii A3), au ales sa continue sa investeasca si sa largeasca “orasele industriale” din zona Capitalei maghiare, in conditiile in care rata de scadere a preturilor la inchiriere in aceste zone a fost cea mai mica. Toate aceste facilitati lipsesc in acest moment oricarei investitii de acest fel din Cluj, dar si din Romania.
Castigatorii crizei
Cele mai multe tranzactii incheiate in cursul anului trecut au vizat nisa spatiilor industriale vechi, sau vechi dar renovate si asta si in conditiile in care, numarul spatiilor logistice noi livrate in Cluj in anii trecuti a fost foarte mic. Astfel, nu s-a resimtit contractia economica pe piata spatiilor industriale clujene pe segmentul de inchiriere de hale cu o suprafata de pana la 1000 de metri patrati. Numarul de cereri pe acest segment a fost unul foarte mare tocmai, datorita noilor conditii economice. Preturile de inchiriere a spatiilor logistice in Cluj-Napoca in cursul anului trecut au pornit de la un minim de 1,8 euro/mp si au ajuns pana la 4,5 euro/mp.
Clujulul spatiilor industriale in cifre
In ianuarie 2010 in piata spatiilor industriale pentru inchiriere se ridica la 200.000 de metri patrati, din care 140.000 de metri patrati sunt ocupati. Cel mai mare grad de ocupare il au spatiile logistice de pe Calea Baciului. Un grad de ocupare de peste 85% il are si platforma industriala Clujana, in timp ce platforma CUG are un grad de ocupare de aproximativ 30% in prezent.
Alte exemple pot fi:
Tetarom I – aprox 25%
Tetarom II – 100% - Emerson
Tetarom III – aprox 25% - Nokia
Coratim – 100%
Transilvania Constructii – 85%
Piata europeana a spatiilor logistice
Potrivit Budapest Business Journal in 2010 in Ungaria urmeaza a fi livrate spatii logistice in valoare de peste 26 de milioane de euro cu suprafete cuprinse intre 18 – 165 hectare. Mai mult, pana la jumatatea anului 2010, spune aceeasi sursa, ucrainienii de la Vorsklo Steel vor termina investitia in parcul logistic din Ungaria pe care au demarat-o in cursul anilor trecuti. Companiile imobiliare multinationale insa nu afiseaza acelasi optimism. Astfel, potrivit acestora in trimestrul I din 2009 chiriile pentru spatii logistice din Ungaria au scazut cu 10,5% , iar inchirierile de hale in intreaga regiune sud-est europeana au cunoscut scaderi de 6% in primele 6 luni din 2009. Per ansamblu, preturile in 2009 au scazut cu pana la 20% in Europa Centrala si de Est. Ungaria a ajuns in 2009 sa detina cel mai mare disponibil de hale pentru inchiriere din ultimii cinci ani (22,8%).
Astfel, in regiune pretul mediu per metrul patrat la inchirierea de spatii industriale s-a situat in 2009 intre 3,5 – 5 euro/mp.
Cele mai mari scaderi ale cererilor de inchiriere pe aceasta nisa in Europa le-au inregistrat Turcia, Irlanda, Marea Britanie, Danemarca, Rusia, Germania, Suedia, Tarile Baltice, potrivit Custormer Global Report.

Despre Grup de Lux

Cu o experienta de aproape 14 ani pe piata imobiliara clujeana, Grup de Lux este compania care si-a propus de la bun inceput sa impuna calitatea in serviciile pe care le ofera. Cu un numar de peste 10 angajati, Grup de Lux acopera toata paleta de servicii imobiliare de pe piata. Printre clientii companiei Grup de Lux se afla nume ca Neverfail, Betfair, Bombardier, Yonder, Musat&Asociatii, Vitrina Advertising, Office Depot, BRD, KPMG, PCMG Northbridge, Impact Developer & Contractor sau Amway.
Lacrima Andreica
Marketing Manager
Grup de Lux
Mobile: 004 0731 06 61 09
lacrima.andreica@grupdelux.ro

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/grup-de-lux/piata-spatiilor-industriale-intre-criza-si-batalia-cu-infrastructura