Cum pot fi prevenite unele boli ale copilariei, fara vaccinarea clasica?

BUCURESTI - 26 iunie 2019

Comunicat tip Produse / Servicii in Monden / Lifestyle, Sanatate, Farmaceutic

Majoritatea bolilor copilariei – rujeoala, rubeola, oreion, varicela , tuse convulsiva – sunt prevenibile prin vaccinare, conform schemei nationale de imunizare. Exista insa anumite catogorii de persoane care nu pot primi vaccinurile din cauza contraindicatiilor pe care le prezinta. Pentru aceste persoane, solutia poate fi terapia cu imunoglobuline .

imunoterapie

imunoterapie

Contraindicatii generale ale vaccinarii

Grupele de persoane cu contraindicatii pentru vaccinare includ:

- Persoane cu alergii severe care pun viata in pericol.Femei insarcinate.

- Persoane cu un sistem imunitar slabit din cauza unor boli (boli autoimune, tuberculoza, cancer, infectia cu HIV/SIDA).

- Persoane cu un sistem imunitar slabit din cauza unor tratamente medicale, cum ar fi corticoterapia, radioterapia, chimioterapia,

imunoterapie.

- Persoane care au suferit de curand o transfuzie de sange.

In cazul acestora se poate aplica terapia cu imunoglobulina .

Ce este imunoglobulina?

Imunoglobulina este o proteina din sange, secretata de plasmocite. Plasmocitele provin din limfocitele de tip B (globule albe) ca reactie la introducerea in organism a unei substante straine (antigen).

Imunoglobulina este capabila sa se fixeze pe antigenul introdus in organism. Astfel apar anticorpii. Astfel, imunoglobulinele neutralizeaza antigenele si le impiedica sa se inmulteasca. Antigenele sunt distruse apoi de celulele fagocitare (macrofage, limfocite T, neutrofile, monocite).

Terapia cu imunoglobuline

Imunoglobulinele sunt utilizate ca medicamente in imunoterapie . Ele sunt indicate si in prevenirea unor boli infectioase, precum: tuse convulsiva, hepatita A sau B, oreion, rubeola, rujeola, tetanos, varicela, zona zoster).

Imunoglobulina (Ig) utilizata ca terapie este obtinuta din plasma din sangele uman.

Imunoglobulinele pot fi administrate pe cale subcutanata, intramusculara sau intravenoasa. Pentru a oferi protectie impotriva bolilor infectioase, este important sa fie administrate in primele 2-6 zile de la expunerea pacientului la boala.

Perioada in care tratamentul cu imunoglobuline ofera protectie variaza de la cateva zile la cateva luni, in functie de boala si de sistemul imunitar al fiecarui pacient. Imunoglobulinele nu ofera protectie pe termen lung asa cum se intampla in cazul unui vaccin clasic. Imunoglobulinele ofera protectie pe termen scurt, care de obicei dureaza cateva luni. Dupa ce efectul imunoglobulinelor a trecut, este posibila contaminarea cu boala infectioasa respectiva.

Imunoglobulinele sunt agenti pentru imunizare pasiva si efectul acestora este limitat in timp. Aceasta terapie este rezervata strict femeilor insarcinate, persoanelor care au contraindicatii la vaccinare, persoanelor care afectiuni imunodeprimante.

Imunoglobulinele nu se utilizeaza pentru controlul focarelor epidemice de rujeola, rubeola, oreion sau varicela.

Imunoglobulinele in boli autoimune si imunodeficiente

In afara profilaxiei bolilor infectioase, imunoglobulinele umane sunt utilizate in tratamentul imunodeficientelor primare si secundare si in managementul unor numeroase boli autoimune si inflamatorii. Potrivit Agentiei Europene a Medicamentului (EMA), eficacitatea terapeutica s-a obtinut la utilizarea imunoglobulinelor ca terapie de substitutie in imunodeficiente primare (agamaglobulinemie, hipogamaglobulinemie congenitala, imunodeficienta comuna variabila) si in imunodeficiente secundare (leucemie limfatica cronica, mielom multiplu).

Atentie! Tratamentul cu imunoglobulina trebuie initiat si monitorizat de un medic specialist cu experienta in tratamentul imunodeficientelor. Inaintea administrarii imunoglobulinelor, medicul trebuie sa evalueze cu atentie pacientul, in special pentru factorii de risc: insuficienta renala, diabet zaharat, hipertensiune arteriala, hipercolesterolemie, medicatie pentru boli cronice. Se impun precautii speciale pentru pacientii cu istoric cardiovascular si tulburari trombotice.

Mai multe informatii si subiecte despre sanatate cititi pe site-urile MamiSiCopilul .ro, Cancer360 .ro si SfaturiMedicale.ro - platforme de informare si educatie pentru sanatate dezvoltate de GTS Solution .

Despre GTS Solution

GTS Solution este unul dintre principalii furnizori de servicii si solutii pentru piata farmaceutica din Romania.

Misiunea GTS Solution este de a contribui la imbunatatirea calitatii vietii si a starii de sanatate a pacientilor, prin promovarea unor produse farmaceutice si servicii de inalta calitate.

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/gts-solution/cum-pot-fi-prevenite-unele-boli-ale-copilariei-fara-vaccinarea-clasica