Grupele de alimente si combinarea lor pentru o diversificare reusita

BUCURESTI - 28 mai 2019

Comunicat tip Produse / Servicii in Monden / Lifestyle, Sanatate, Farmaceutic

Pana la varsta de 6 luni, bebelusul tau isi ia toate substantele nutritive de care are nevoie din laptele de san sau din laptele formula. Dupa aceasta varsta, o noua lume a nutritiei se deschide pentru copil. In completarea laptelui, micutul este pregatit sa primeasca alimente noi.

cereale bebelusi

cereale bebelusi

Diversificarea alimentatiei : mici secrete

Pentru a incepe cu succes diversificarea este necesar sa combini diverse alimente, pentru a le satisface nevoile de crestere si de hrana. Introducerea noilor alimente nu este intotdeauna o misiune usoara pentru mamici. Insa exista mici secrete care te vor ajuta sa ii oferi copilului tau o alimentatie sanatoasa si echilibrata, dar si pe placul lui.

Trebuie sa stii ca, la inceput, copilul prefera gusturi moderate, usor dulci, asemanatoare cu laptele matern sau cu formula de lapte cu care a fost obisnuit. Prichindelul tau va accepta mai usor noua masa de legume sau fructe daca acestea au un gust neutru. Spre exemplu, din categoria legumelor este bine sa predomine dovlecelul, morcovul, cartoful dulce, alaturi de mici cantitati de pastarnac, telina, ardei, broccoli. Dintre fructe, este bine sa optezi pentru cele hipoalergenice: mar, para, avocado, banana.

Apoi, treptat, poti introduce cate un aliment nou alaturi de cele cu care ai inceput diversificarea. Astfel, sistemul digestiv si cel imunitar invata sa tolereze alimente diferite, iar micutul sa accepte noi gusturi. Daca in trecut, copiii erau obisnuiti cu o varietate mica de alimente, in zilele noastre medicii recomanda introducerea unor feluri diverse de mancare in dieta copilului. Obisnuindu-l cu o paleta variata de gusturi si cu alimente sanatoase, vei pune bazele unei diete sanatoase pe viata.

Cinci grupe alimentare esentiale

Iata impartirea in cinci grupe a alimentelor recomandate pentru diversificare si cum se pot combina dupa anumite proportii.

Cereale si amidonoase. In acest grup sunt incluse cerealele speciale pentru bebelusi, orez, cuscus, paste, cartofi, cartofi dulci si orice alte alte alimente obtinute din cereale sau din faina acestora. Ele ofera baza de carbohidrati complecsi care dau copilului energie. Fiecare masa trebuie sa aiba in componenta alimente din aceasta grupa. Ele se pot regasi si in gustarile celui mic. Aceste alimente ar trebui sa constituie cam o treime din portia celui mic.

Legume si fructe. Pot fi oferite bebelusului legume si fructe proaspete sau, uneori, congelate. Pe langa carbohidrati simpli, aceste alimente sunt principala sursa de antioxidanti, vitamine, minerale, flavonoide si enzime, de care are nevoie copilul. Cel mic trebuie sa aiba la fiecare masa legume in proportie de o treime. Masa de fructe trebuie oferita ca gustare intre mese, preferabil in prima parte a zilei. Sucurile obtinute din fructe si legume vor fi date intr-o singura portie (150-200 ml), o data la 2 zile, in locul unei gustari.

Lapte si produse lactate. Acest grup include branzica de vaci si iaurt, unt, in cantitati moderate, urmand ca laptele de vaca sa fie folosit doar la prepararea unor mancaruri (piureuri) sau deserturi (budinci). Atentie! Copilul nu trebuie hranit cu lapte de vaca la biberon! Lactatele sunt bogate in proteine, calciu, vitamine si minerale, acizi grasi esentiali, probiotice.

Carne, peste, oua. Alimentele cuprinse in acest grup furnizeaza copilului necesarul de proteine, fier, zinc si alte minerale si vitamine. Dupa varsta de 8 luni, copilul este bine sa primeasca o masa principala pe zi in care sa fie inclusa un sortiment de carne (pui, curcan, vita, peste – de provenienta ecologica, pe cat posibil), alaturi de legume. O data la doua zile poate fi oferit un preparat pe baza de ou cu legume sau sub forma de budinca.

Leguminoase si nuci. Mazarea si lintea pot fi incluse in supe si piureuri incepand de la 8 luni. Dupa varsta de 1 an pot fi adaugate si alte leguminoase (fasole) si nuci, migdale, dar foarte bine mixate. Acestea sunt surse de proteine si grasimi sanatoase in alimentatia copilului. Cu toate acestea, se recomanda numai in cantitati mici si foarte bine maruntite.

Alimentele alese pentru diversificare trebuie sa fie usor digerabile, echilibrate din punct de vedere al continutului de glucide, proteine si grasimi, bogate in vitamine, minerale, antioxidanti, enzime. Un astfel de model alimentar poate fi urmat si de persoanele aflate in perioada de tratament cu chimioterapie.

Mai multe informatii si subiecte despre sanatate cititi pe site-urile MamiSiCopilul.ro, Cancer360.ro si SfaturiMedicale.ro - platforme de informare si educatie pentru sanatate dezvoltate de GTS Solution .

Despre GTS Solution

GTS Solution este unul dintre principalii furnizori de servicii si solutii pentru piata farmaceutica din Romania.

Misiunea GTS Solution este de a contribui la imbunatatirea calitatii vietii si a starii de sanatate a pacientilor, prin promovarea unor produse farmaceutice si servicii de inalta calitate.

 

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/gts-solution/grupele-de-alimente-si-combinarea-lor-pentru-o-diversificare-reusita